fredag 10. september 2010

Jeg ebok-publiserer

Ebøker er fremtiden. Ja, mer enn det, for en del av oss er ebøker nåtiden. Og mens norsk forlagsbransje lurer på hvordan i alle dager de skal klare å tjene penger på dem, er jeg mer opptatt av hvordan man kan bruke dem til å spre allerede eksisterende materiale på en fornuftig måte.

Særlig nå, når iPhone og andre smarttelefoner begynner å fremstå som et godt alternativ, i det minst hvis man ikke skal lese veldig lenge av gangen. Min erfaring er at det går fint å lese i en bok på iPhone i en times tid.

Den siste tiden har jeg, innimellom ferdiggjøring av Humanist og andre forefallende oppgaver, tittet litt på ulike publiseringsmåter for e-bøker. Og jeg har forelsket meg i Feedbooks.com, som lar forfattere og Public Domain-entusiaster lage egne ebøker, som kan lastes ned gratis fra Feedbooks.

Det geniale med Feedbooks er at siden genererer e-bøker i ulike formater. Man kan laste bøker ned som EPUB, i Kindle-format, som PDF eller som egentilpasset PDF. Det gjør at bøkene blir leselige på svært mange platformer.

For å teste ut løsningen, har jeg gravd frem min gamle testtekst, boken Tvilsbekjennelser, som i sin tid ble til for å teste Lulu.coms print on deman-løsning, og kjørt den gjennom Feedbooks' system.

Tvilsbekjennelser kan lastes ned gratis fra i dag. Det dreier seg om en litt beskåret versjon av originalen, der jeg har fjernet et par tekster jeg ikke synes har tålt tidens tann særlig godt.

Jeg har ikke den fulle oversikt over alle plattformer for lesing av e-bøker. Men jeg kan kort si noe om hvordan man går frem for å skaffe boken på de platformene jeg kjenner:

For Kindle: Last ned boken i Kindle-format, plugg Kindlen i maskinen og legg boken over i mappen Dokumenter. That's it.

For iPhone: Last ned den vidundelige (og gratis) ebok-appen Stanza. Under Get Books, velg Feedbooks fra menyen, søk etter Tvilsbekjennelser og last den ned. Og vips er den klar til lesing. (Så vidt jeg forstår kan du også laste filen ned til maskinen og legge den over i Stanza via iTunes, men det har jeg ikke testet.)

Jeg har ikke testet ut dette på en android-telefon, men så langt jeg forstår skal appen Aldiko være egnet for formålet.

Neste plan er å publisere allerede utgitt materiale fra Humanists arkiver i e-bokformat. Antagelig i form av antologier av artikler som spinner rundt et beslektet tema.

Gi gjerne lyd fra dere hvis dere skulle pådra dere erfaringer med boken, har bidrag til hva som fungerer hvordan eller mener noe om ebøker generelt.
____

Et par oppdateringer:
Boken er altså gratis og dere er frie til å dele den i vilden sky. Og et kjapt søk avdekker at jeg er den andre som publiserer på norsk via Feedbooks. Den første var selveste Jørn Lier Holst, som gjorde sin krimroman Når havet stilner tilgjengelig allerede i september i fjor. Det har ikke akkurat vært en strøm av norske titler, med andre ord.

24 kommentarer:

Mad Mullah Hastur sa...

Skal kikke på boka. Har såvidt byrja å leike med Alkido på min nyerverva Android-telefon. Så får vi sjå.

Arnfinn Pettersen sa...

Har Alkido en tilsvarende funksjon som Stanza, at man kan søke direkte i Feedbooks' arkiver?

Mad Mullah Hastur sa...

Jupp! Er det første eg får opp når eg startar Alkido faktisk.

Var verre med Gutenberg. Det måtte eg leggje til sjølv.

Thomas MG sa...

Forlagsbransjen vil nok ganske riktig tape masse penger etterhvert som e-bøker fortrenger trykksaker. Jeg avskyr rovkapitalisme like mye som sosialisme, så det at forlagsbransjen ikke vil kunne tjene seg rik på andre folks åndsverk, bekymrer meg ikke det minste. Men hva med dem som lever av å skrive (og som faktisk er gode til det også)? Dersom det meste blir gratis tilgjengelig i digitalt format, kan det bli problematisk for yrkesskribenter og lignende. Bare noen strøtanker fra en prøver å henge med på utviklingen...

ivarotto sa...

Lastet ned EPUB-versjonen og overførte den til min Sony PRS-600. Det første som slår meg er at alle forekomster av 'å' som ikke er kursivert vises som 'a?'. Ellers ser det bra ut.

Arnfinn Pettersen sa...

Thomas: Det må opplagt på plass løsninger som gjør det mulig å tjene penger. Et slikt alternativ i dag er SmashWords, som lar forfattere og forlag publisere e-bøker for salg.

Andre modeller må også på plass, men hvis norsk forlagsbransje virkelig tror at de skal selge e-bøker til 300 kroner, skal jeg med glede sitte på sidelinjen og se dem tøve seg like ut i konkursen.

Arnfinn Pettersen sa...

ivarotto: Hm, med to norske bøker publisert, er det nok ikke utenkelig at man kan få litt tegnproblemer, ja. På min iPhone (hvor jeg antar Stanza bruker EPUB-fila) har åen ring, men den står litt til høyre for bokstaven. Ikke så mye at det er et problem, men nok til at der ser litt corny ut.

Xytq**f88Pz sa...

Jeg har lastet ned standard pdf-en og leser på PC. I Horsts krimroman er det hva jeg vil kalle en normal å, mens "Tvilsbekjennelser" har en å hvor ringen er unormalt stor og høyt plassert.

Det tyder jo på en eller annen forskjell i kodingen, men jeg kan ikke grave nok i pdf-formatet til å være sikker.

hmmm ... xml-filene som ligger i epub-tekstene har også en forskjell - i Tvilsbekjennelser er å kodet som 61 CC 8A, mens Horst har C3 A5. Så vidt jeg husker betyr det at Tvilsbekjennelser koder å som a med ringen som combining mark mens Horst koder å som eget tegn.

Arnfinn Pettersen sa...

Xytq**f88Pz: Takk. Jeg kikket på html-en til et par tekster, og å'ene er bare vanlige å'er der, mens ø'ene er kodet. Så ikke noe å gjøre der. Det må nesten bety at problemet ligger i generatoren, skulle jeg tro. Mulig jeg må slenge av gårde en e-post og høre.

svein sa...

F..n! Jeg kjøpte den jo i fjor!

svein sa...

OK på min android, men via en pdf-leser.

Arnfinn Pettersen sa...

Svein: Du kan trøste deg med at du har den komplette utgaven, med tekstene som nå er slettet. Og at du var den eneste som kjøpte det elektroniske utgaven av den.

svein sa...

Wow! Så hvis jeg sitter på den noen år, kan jeg trolig pensjonere meg snart?

Sprudlum sa...

Ikke overveldende mange titler på Feedbooks, men fin side.

Bl.a. er det mulig å laste ned 'The Complete Aristotle' ser jeg. Det vil si 1.128.455 ord, og lesetiden har Feedbooks beregnet til 75 timer..

Alt går hurtigere i den elektroniske tidsalder.

Mad Mullah Hastur sa...

Eg får òg feil i fila, der det skal vere å.

Rask skumming gjorde meg òg merksam på at det såg ut som linjer mangla her og der.

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: Stedet du indikerte fungerer helt fint på Stanza. Hva er det som er falt ut? Selve sitatet? I så fall er det mulig leseren har trøbbel med kursiver. Er det andre kursiver i teksten?

Mad Mullah Hastur sa...

Nei, berre ei linje midt i sitatet. Merksnodig. Kursiven fungerar fint.

Arnfinn Pettersen sa...

Rare greier. Det er komplett hos meg. Men det er veldig fullt av å'er, ser man plutselig.

Anonym sa...

Hvordan søker du etter norske bøker på feedbooks?

Arnfinn Pettersen sa...

Anonym: Den eneste måten jeg har funnet for å gjøre det på noe språk, er å finne en bok på det aktuelle språket (jeg søkte på typiske nordiske bokstaver, å og ä og sånn) og så klikke på den lille språkkoden øverst i presentasjonen av boken. Ikke nettopp enkelt eller intuitivt.

Xytq**f88Pz sa...

Arnfinn, jeg ser du har gått videre med andre forsøk i løpet av helgen, men jeg følger opp her likevel.
Du skriver: "Jeg kikket på html-en til et par tekster, og å'ene er bare vanlige å'er der, mens ø'ene er kodet. "

Jeg antar du har snakket om html-entiteter, altså (ampersand)oshlash; og så videre. Det jeg snakker om er unicode kodepunkter, som er et hakk eller to mer teknisk. Du må nok til med en binær-editor for å se forskjellen i koding av å mellom deg og Horst.

Det er helt sikkert drøssevis med måter å løse dette på, men uten å vite mer om hvilke programmer og formater du bruker er det vanskelig å si hva som er lettest for deg. Ut fra det du skriver om html-filer virker det verdt et forsøk å erstatte å med (ampersand)aring; i teksten du sender til Feedbooks.

Arnfinn Pettersen sa...

Xytq**f88Pz: Du er min helt. Det later til at jeg knakk feedbooks-koden ved din hjelp.

Det som forvirret meg var at i HTML-feltet stod å bare som å. Men ved å bytte det ut med en variant av koden for ø og æ, nemlig å,lot den seg fikse.

Det virker i alle kanaler ser det ut som.

Problemet som gjenstår er at jeg må gjøre det artikkel for artikkel. Det kommer til å ta litt tid.

Arnfinn Pettersen sa...

Hm, det ble litt rart. Det er tydeligvis svært basic HTML, noe jeg overhodet ikke har peiling på, vi snakker om. Rett skrivemåte var altså & aring ;. Uten mellomrommene.

Anonym sa...

Sjekk ut eboktorget.no

Norges første og eneste nettjeneste for selvpublisering (og salg) av ebøker!