Den Tvilsomme har lagt siste hånd på neste nummer av Humanist og drar torsdag avsted til Polen, Europas muligens mest katolske land (i skarp konkurranse med Malta), for å gifte bort Didrik Søderlind. Didrik er en gammel traver i Humanist-sammenheng og så snart vi er tilbake skal antologien Verdier og verdighet lanseres av Humanist forlag, redigert av Didrik og med bidrag fra en rekke humanistiske prominenser - og et tvilsomt innlegg om ateisme fra min hånd.
I mellomtiden er faren reell for at det kan bli litt stille fra Den Tvilsomme. For å fordrive tiden kan dere hygge dere med en fascinerende sak fra Washington Post om utenomjordiskes muligheter i amerikansk politikk (som kom meg for øye via PCJs utmerkede blog), og en utmerket sak av Bjørn Are Davidsen om den muslimske verdens mye omtalte betydning for vitenskapens og filosofiens kår.
Den Tvilsomme klarer ikke å dy seg for å viderebringe følgende friske sitat fra Illustrert Vitenskap Historie:
"Rundt 1610 erklærte den italienske astronomen Galilei at det ikke var slik at alt dreide seg rundt jorden, men at jorden tvert i mot kretset rundt solen. Men faktisk var ikke Galileis idé ny. Omtrent 500 år tidligere var det generelt akseptert i den muslimske verden at jorden gikk i bane rundt solen. Det var også en muslimsk astronom - al-Biruni fra Persia - som på slutten av 900-tallet oppdaget av jorden roterer rundt sin egen akse."
Det er noe som stemmer her. Galilei var faktisk italiensk. Men han het ikke Kopernikus. Les Bjørn Ares sak for mer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar