tirsdag 22. september 2009

Om hvorfor jeg fortsatt misliker Verdidebatt.no

Jeg er som nevnt i innspurten med høstens første Humanist og hadde i utgangspunktet tenkt å begrense meg til å anbefale kollega Kaja Melsoms udmerkede innlegg "Litt sent med debatt om kristne verdier nå", på Verdidebatt.no. Hvilket jeg nå har gjort.

Men så ble jeg sittende å rote litt rundt på verdidebatts sider. Og merket at jeg blir akkurat like irritert som jeg ble forrige gang jeg skrev en bunke poster om dem (klikk og scroll ned til under denne posten).

Grunnene er mange av de samme. Først og fremst blir jeg mektig irritert over at de fortsetter å kalle alle som har registrert seg hos dem, de aller fleste kun for å kommentere poster, for bloggere.

En blogger har redaktøransvar for og kontroll over sitt eget stoff. (Som en vittig røst på Twitter kommenterte sist jeg tok opp dette: "Dersom @verdidebatt er en bloggplattform, kan jeg lage moteblogg der! hurra!") På Verdidebatt.no har de ingen av delene. De kan ikke en gang rette skrivefeil i sine egne innlegg.

Jeg kunne tenke meg å svare på noen av kommentarene til Kajas innlegg. Men for å gjøre det må jeg registrere meg i Verdidebatts system og vil i fremtiden bli omtalt som en av deres bloggere. Det kommer ikke på tale.

Verdidebatts fortsatte insistering på å kalle alle registrerte bloggere - som de altså har fått pepper for før, om enn bare fra sånn derre bloggere som meg - får meg til å undre på om det 8. bud ikke står så sterkt i Avishuset Vårt Land som jeg trodde.

Selv om jeg blir irritert av et besøk hos dem, blir jeg først og fremst dypt fascinert. Fascinert over hvordan man klarer å lage noe så ufattelig kjedelig som Verdidebatt.no. En god blog veksler mellom det seriøse og det lettbente. Den inneholder alvor, men ikke bare alvor. Verdidebatt.no dyrker derimot gravalvoret som sjanger.

I kombinasjon med Norges muligens kjedeligste design, er resultatet nitrist. Det står i den gode purtianske tradisjonen hvor det settes likhetstegn mellom seriøsitet og kjedelighet.

Verdidebatt har tatt mål av seg til å bli Norges viktigste verdiarena for viktig verdidebatt om viktige verdispørsmål, eller hvordan det nå var. Resultatet er meget langt fra målet. Og så lenge de ikke viser vilje til å ta tak i de grunnleggende problemene, vil ikke det endre seg.

Og det er i grunnen greit nok.
_____

StuttURL: http://is.gd/3yTOJ
_____

9 kommentarer:

svein sa...

Jeg er enig i dine kommentarer. I tillegg gjør verdidebatt.no meg til tider i sterk tvil om merkelappen "kristen" passer på meg. Så mange særstandpunkter jeg knapt hadde hørt om før- og så mye innvandringsfiendtlighet! Verdidebatt.no er avslørende - og skuffende.

Arnfinn Pettersen sa...

Svein: Jeg er litt usikker på om det var ærligtenkende Anfindsen og Nabintu Herland Vårt Land hadde i tankene da de opprettet sidene. Men når er det vel gått for mye prestisje i saken til at noe kan gjøres med den.

Hvis ikke Vårt Land foretar en alvorlig filleristing av sidene, er Verdidebatt.no å anse som en tapt sak.

slettet sa...

Synes du går i den samme fella som du gjerne kritiserer kristne for: Nemlig at du blir ganske puritansk og trangsynt.

Min første introduksjon til bloggsfæren skjedde i forbindelse med det amerikanske valget, og amerikanske politiske blogger er ofte bygget opp noe lignende Verdidebatt, bare at de opererer innen enda trangere rammer gjennom at republikanske synspunkter ofte er bannlyst på demokratiske blogger og vice versa.

At de som skriver på sånne sider omtales som bloggere kan man f.eks. se av dette wikipedia utdraget:

"In June 2006, members of Daily Kos organized the first ever political blogger convention, called YearlyKos, in Las Vegas, Nevada. The event was attended by approximately 1000 bloggers."

DailyKos er en blogg med demokratisk utg.pkt. som styres eneveldig av Markos M, men allikevel omtales folk som skriver noe av betydning der gjerne som "bloggere" (parallelt med andre benevnelser).

"Blogger" er ingen beskyttet tittel og bruken av den er i praksis ganske flytende.

Greit nok at bloggere på Verdidebatt ikke faller inn under din definisjon av en "blogger", men jeg synes det blir tull å anklage Vårt Land for løgn fordi de bruker betegnelsen videre og mer fleksibelt og moderne enn du gjør.

(Kan du stryke innlegget til "anonym" over, det var en teknisk feil.

Arnfinn Pettersen sa...

Synve: Vi kan sikkert diskutere definisjonen av bloggere til vi blir blå. Det er et definisjonsspørsmål, men jeg synes Verdidebatt velger en dårlig definisjon. Det er så.

Det jeg derimot tror vi kan være enige om, er at bloggerne i det minste må "skrive noe av betydning der". Verdidebatt omtaler ALLE som har registrert seg i deres system som "deres" bloggere. Det er uhederlig.

Ask Burle sa...

"Hvis ikke Vårt Land foretar en alvorlig filleristing av sidene, er Verdidebatt.no å anse som en tapt sak."

Mener du at Verdidebatt bør filleriste Herland og Anfindsen?

Ragnar Mogård Bergem sa...

Hvis verdidebatt hadde sluttet å bruke ordet "blogger" om de registrerte, ville du da bli fornøyd?

Eller er også designet og "gravalvoret" så ille at siden fortsatt bare er å gi opp?

Jeg bare lurer. :)

Arnfinn Pettersen sa...

Ragnar: Hvis Verdidebatt sluttet å kalle alt som har registrert seg hos dem for bloggere, ville de vist normal anstendighet. Men det ville fortsatt vært en dørgende kjedelig side.

Hvis de skal ta sine ambisjoner på alvor, må de tenke helt nytt rundt hvordan de får gode skribenter til å stille opp. Men det later til at de foretrekker å være en kvise på de sosiale medienes stump.

gamle gauder sa...

"Verdidebatts fortsatte insistering på å kalle alle registrerte bloggere - som de altså har fått pepper for før, om enn bare fra sånn derre bloggere som meg - får meg til å undre på om det 8. bud ikke står så sterkt i Avishuset Vårt Land som jeg trodde"

Det mangler (et par) ord her, eller?

Ronny sa...

Hmm... Greit nok Arnfinn. Det eneste problemet mitt er at jeg ikke kan huske hvilket bud som er det 8. Kan det være det med å begjære din nestes asen?

Og var det ikke noe med at du ikke skal spise din nistes mat?

Forøvrig vet jo alle gode marxister at verdier skapes av arbeid.