tirsdag 22. april 2008

Fæle imperialister

Arnulf Kolstads kronikk i Dagbladet i helgen, som jeg kommenterte for tre poster siden, har etterlatt en vemmelig smak i munnen, som ikke helt vil gå vekk.

Den lå for eksempel der og murret mens jeg leste Aftenpostens saker (her og her) om radiokanalen Voice of Tibet, som blant annet sender fra lokaler like ved Humanismens hus og som er en av få kilder til ikke-sensurerte nyheter som når Tibet.

Jeg vil tro det var fenomener som dette Kolstad mente når han kritiserte menneskerettigheter "... der enkeltmenneskets frihet og selvstendighet er overordnet andre hensyn".

Kanalen er, får vi anta, et eksempel på hvordan man forsøker å "tvinge dette på resten av verden som nødvendige tenkemåter og leveregler," hvilket "er uttrykk for ideologisk og politisk imperialisme" og "viser manglende respekt for kulturer som er annerledes enn vår egen," for fortsatt å sitere professor dr. philos Kolstad ved NTNU.

5 kommentarer:

Gjervan sa...

Det ble sløvet en del giljotiner under innføring av menneskerettigheter her i Europa, så jeg tviler på at menneskerettigheter er en "vestlig greie". Jeg mener det er nesten en "White Man's Burden" (bortsett fra at det har ingenting med rase å gjøre av nevnte grunner; jeg bruker det uttrykket for de det forklarer det kanskje best). Jeg er ingen kulturrelativist (meneskerettigheter er universielle, det ligger litt i ordet), men ei heller Eurosjåvinist; det er mye man kan lære av de østlige sivilisasjonene som burde innføres her og.

Litt mer på saken er jeg motstander av et fritt Tibet, men mener undertrykkingen må slutte; ikke bare i Tibet men hele Kina. Jeg synes Kina.

Arnfinn Pettersen sa...

Gjervan: Jeg antar at det mangler noe på slutten her?

Jeg synes forsåvidt ikke spørsmålet om et fritt Tibet eller ikke er det viktigste. (Det er mye negativt å si om det tradisjonelle tibetanske samfunnet. Det var en grunn til at SS Ahnenerbe likte seg så godt der.)

Det viktige er at Kina etterkommer de betingelsene som ligger til grunn for opprettelsen av det autonome Tibet under kinesisk styre. Hvilket er det samme som Dalai Lama forlanger.

Jeg er enig i at det er mye å lære av østens sivilisasjoner. Konservativ som jeg er, er jeg ikke fremmed for begreper som plikt og ansvar. Jeg synes til og med orden kan høres hyggelig ut, helt til det viser seg at prisen for den tidvis blir fryktelig høy.

Forøvrig: Jeg liker bloggen din. Oppdaget den for noen dager siden og har hatt stor glede av flere av innleggene.

Salt sa...

Meget gode innlegg om menneskerettigheter og norske professorer. To ting som ikke går like godt sammen alltid.
Jeg for min del synes Japan.

Arnfinn Pettersen sa...

Takk for det. Personlig synes jeg utvilsomt Taiwan.

Gjervan sa...

Ja, det mangler noe på slutten. Hadde tenkt å skrive en tanke, men ombestemte meg midt i setningen, og glemte å slette det jeg allerede hadde skrevet. Noe om at Kina (og vi i vesten, forsåvidt) burde finne inspirasjon i de mongolske Khanenes syn på forskjellige kulturer.
Takker for pene ord om bloggen min forresten.
Jeg mener også at Nepal.