fredag 13. august 2010

Kollegial anbefaling

Min kollega Jens Brun-Pederen har en udmerket kronikk om forhynnelse i NRK i dagens Dagbladet, som anbefales på det varmeste. Sitat:

Forkynnelsens egenart er formidlerens fravær av distanse. Budbringeren i en forkynnersammenheng har ingen avstand til budskapet og formidler ingen motforestillinger. Hensikten med enhver forkynnelse er at mottaker skal bli overbevist og (helst) omvende seg. På mange måter likt reklame som har salg som mål. Altså, journalistikk og forkynnelse er etter min mening, to størrelser som ikke går i hop. De utelukker hverandre gjensidig.

Journalistikkens fremste mål er å utdype, avsløre og avkle, og legge fram fakta før mottaker kan gjøre egen vurdering eller konklusjon. Ingen som kaller seg journalist bør bidra til ukritisk å videreformidle sannheter fra ideologer, maktpersoner eller maktinstitusjoner. At kristendommen utgjør en maktfaktor i vårt samfunn, vil jeg tro det er enighet om.

Som sagt: udmerket. Les!
_____

6 kommentarer:

Nils Horvei sa...

Kaller Dagsrevyen for Gudstjenesten.

Anonym sa...

Heretter skal jeg kalle Sporten for Gudstjenesten:-). Per

Hessed sa...

Har journalister egentlig muligheter til å grave fram fakta, det sies jo stadig at gravende journalistikk er i manko. Jeg er enig. Og dessverre er ungdommen ufyselig også. Intet er nytt under solen. Men seriøst; nå som snåsamannen har sagt han vil la seg underlegge tester, foreslår jeg at skeptikerne i norge slår seg sammen og får et skikkelig opplegg på gang. Dyrendahl har tidligere kommentert seere, men hva med å ta kontakt med James Randi for noen råd om hvordan man kan røyke ut denne reven?

John Færseth sa...

Sist jeg sjekket hadde NRK en stor andel programmer som ikke var av journalistisk karakter (underholdningsprogrammer, musikk, kultur osv). Så da regner jeg med at HEF også vil ha vekk disse programpostene og arbeide for en utvikling i retning av CNN?

Crumb sa...

Jens Brun-Pedersen fortjener mer skryt enn han eventuelt får! Hver gang jeg snubler over noe han har skrevet så blir jeg imponert over hvor artikulert og godt informert han viser seg å være gjennom sine skriverier! Det er en fornøyelse å lese tankene hans, og i denne aktuelle saken så tror jeg han dekket alle mine egne tanker jeg hadde om misjoneringen i NRK + ting jeg ikke hadde tenkt på engang. HEF bør være stolte over sin pressesjef! :D

Anonym sa...

Jeg finner ikke noe ukentlig søndagsgudstjeneste i programmet og andakten om morgenen er borte? Har ikke lagt merke til det, men nå som det sies?
Hvor er det?