torsdag 18. oktober 2007

Kjettersk kjeller

Oppholder du deg i Oslo-området og er uten planer for kvelden? Har du lyst til å bruke tiden din på noe annet enn å koke vann? Da kan Den Tvilsomme anbefale en visitt på Kjettersk kjeller.

Øystein Sørensen skal foredra om konspirasjonsteorienes konge, Illuminati, med utgangspunkt i sin nye bok Den store sammensvergelsen. Og etterpå vil norgeshistoriens andre NM i konspirasjonsteorier gå av stabelen. Ryktene vil ha det til at teoriene vil bli rett så viltre.

Klikk på plakaten for nærmere detaljer, eller sjekk kjellerens side i kyberrommet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kjettersk Kjellers eminente dørvokter, Dork Lord Kokos, pønsker visstnok på en killer av en konspirasjon. Kryss fingrene!

Anonym sa...

Selv var jeg på et annet arrangement utenbys, men jeg hørte at det i det minste kvantitativt var stor suksess, siden man hadde måttet avvise folk i døra? Møtte det forresten opp noen pro-konspiratoriske krefter som hyttet med neven mot Øystein...?

Anonym sa...

Jeg ble sent på kvelden tilsnakket av en fyr som kunne opplyse meg om at Kjettersk Kjeller og andre skeptiske prosjekter "ødela for viktige demokratiske debatter". Da jeg ba ham komme med et eksempel på en demokratisk debatt vi hadde ødelagt, kunne han ikke komme på en eneste en. Men noen bemerkninger fra ham senere på kvelden om James Watsons uttalelser om svarte menneskers ubrukelighet gjør at jeg mistenker at det er denne typen debatter han mener.

Sjarmerende, ikke sant?

Arnfinn Pettersen sa...

Kvantitativt var det definitivt en suksess. Over 100 betalende (i et lokale som strengt tatt ikke har plass til så mange) og omlag 25 som ikke kom inn.

Som Didrik påpeker, var det en meget eksplisitt, heller surmaget og en smule passiv-aggressiv fyr der. Han skulte hele kvelden og var heller ubehagelig. Han hyttet ikke nettopp med neven mot Øystein, men jeg tror ikke han blir invitert hjem til Sørensen på kaffe med det første.

Men han druknet i en flom av mennesker, hvorav de aller, aller, aller fleste var i stand til å forholde seg til konspirasjonstenkning som underholdningsfenomen. (Uten dermed å miste av syne at det kan være riktig så ufyselige greier.)

Konspirasjons-NM ble vunnet av en fyr hvis teori jeg ikke for mitt bare liv er i stand til å huske, men hvis fremføring var uhyggelig morsom, særlig i finalen, der noe av oppgaven var å rakke ned på de andre finalistenes bidrag.

Anonym sa...

Da Øystein m.fl. deltok på panel om konspirasjoner på Oslo Science Fiction-Festival i august, så var det en kar som ble ganske oppbrakt i salen og kom trekkende med eksempler som samrøre mellom Ap og hemmelige tjenester i Norge på 50-tallet. Det var et par i panelet som prøvde å forklare at de som har motvilje mot konspirasjonsteorier ikke fornekter det at folk noen ganger har konspirert. (Uansett synes jeg selv det blir en så stor gradsforskjell mellom slikt og f.eks. teorier om offerseremonier i Bohemian Grove at det snarere er vesensforskjell.)

Apropos det Didrik skriver, så har jeg selv opplevd noen som kom trekkende med "cold fusion" som den ihjeltidde sannhet som ikke fikk komme frem i media. Joda, aldri skrevet om, det der...

Anonym sa...

Jeg var en av de som satt i det panelet, og husker han fyren som ble litt oppbragt. Men jeg fikk ikke inntrykk av at han var noen konspirasjonsgærning, heller. Det var nok heller en uenighet om begreper.

Anonym sa...

For ordens skyld så anså jeg ikke den personen som noen galning, men ønsket å bruk hans innspill som eksempel på nettopp begrepsuenighet. Beklager hvis det virket som noe annet.

Arnfinn Pettersen sa...

Det er en type begrepsuenighet som alltid er et problem når man skal diskutere konspirasjonsteorier.

Jeg pleier å begynne med å si at alle som har levd i et land styrt av Det norske arbeiderparti, vet at det finnes sammensvergelser. De vet også at det bare skal en tulling av en møbelhandler til for å velte dem.

Det er et greit utgangspunkt for å understreke forskjellen på slike dagligdagse sammensvergelser (som jeg fortvilet forsøker å kalle dem) og fullt utvokste grand conspiracies. (Som pizza-industrien har gjort det umulig å oversette.)

Anonym sa...

Og her har vi et, la oss kalle det "annerledes", syn på kveldens begivenheter...

http://olepetergalaasen.wordpress.com/2007/10/17/innleid-fag-idiot-benekter-konspirasjon/