fredag 30. november 2007

Dagbla' da ...

Dagbladet er ikke min favorittavis. Absolutt ikke. Det er årevis siden jeg sluttet å gi dem pengene mine. Dagbladmagasinet er om mulig enda verre. Litt som å dunke hodet i en murvegg, bare uten de gode øyeblikkene mellom hvert dunk.

Men av en eller annen grunn har magasinets nettredaksjon noen udmerkede journalister. Astrid Meland er blant mine absolutte favoritter innen norsk journaliststand (jeg lurer stadig på når Dagens Næringsliv skal ha vett på å kjøpe henne opp). Mina Hauge Nærland er også i ferd med å seile opp som en favoritt. I dag har hun en artikkel om homøopati som er riktig gledelig lesning for de av oss med lukkede og låste sinn.

Det er i det hele tatt dårlig gjort å forstyrre min kognitive ballanse på denne måten ... Kanskje det finnes et homøopatisk glass vann som virker mot det?

torsdag 29. november 2007

Dawkins' dodo

For å kunne publisere lengre tekster uten at de skal ta uendelig med plass på bloggen, har jeg opprettet en søsterblog, Den Tvilsommes Annen, der denslags blir lagt. Først ut er en omtale av Richard Dawkins The God Delusion, som jeg muligens kunne vært mer begeistret for.

Eventuelle kommentarer legges til dette innelgget. Den Annen er kun ment for rene tekster.

Stafferabatt?

Trond Kirkvaag er død, så det må være Tor Erling Staff selv som avleverer noe som høres ut som en parodi på Tor Erling Staff:

Tor Erling Staff er ... krystallklar på at ære må være en formildende omstendighet når straffen utmåles.

Staff mener det norske samfunnet har forrådt menn fra andre kulturer som har kommet til Norge.

I ei bok som kommer i dag på Schibsted Forlagene, slår Staff fast at de som utfører æresdrap i Norge derfor bør få en strafferabatt.

Dersom to personer blir dømt for drap som etter loven skal straffes på samme måte, mener Tor Erling Staff at vedkommende som kan vise til at han drepte kona på grunn av ære, skal få lavere straff.

Merk særlig ordene "... ei bok som kommer i dag på Schibsted Forlagene". Staff må tydeligvis jobbe for julebonusen sin.

(Uten at det har noe med saken å gjøre, vil jeg gjerne ha satt på skjerm at navnet Schibsted Forlagene sier alt om forfallet der i gården siste årene.)

(Forøvrig vil jeg beklage overskriften. Noen ordspill er bare så platte at jeg ikke klarer å unngå dem.)

onsdag 28. november 2007

Med slike venner ...

Fri tanke intervjuet nettopp en fersk doktor som mener Teologisk fakultet må sekulariseres. Og nå er de sjokkerte på TF, nå. Dekanus Trygve Wyller er, fnis, forskrekket og kommenterer den uartige doktorens uforskammetheter slik:

– Teologien er ikke "kristen", og har aldri vært det. Teologi er et vanlig universitetsfag som jobber med teksttolkning av Bibelen og andre kristne grunnlagsdokumenter. Teologi er humanioraforskning på den kristne tradisjonen.

Klart det Wyller. Skulle bare mangle det Wyller. Rett nok utdanner dere knapt prester på TF lenger, men dere utdanner fortsatt prester, gjør dere ikke? Er de, eh, sekulære prester, de da? (Det vil nok gutta på MF si seg helt enig i ...)

mandag 26. november 2007

Aller eklest

I den mangslungne verden som er norsk kristenhet, stiller Svein Magne Pedersen i en helt egen divisjon i ufyselighet. Han blander en trosmatematikk fra karismatikken på sitt mest ubehagelige (hvis du ikke blir frisk, er det fordi du ikke tror sterkt nok på rett måte) med en gladkristen fremtoning som er genuint motbydelig. Og det tror jeg at jeg har store deler av norske kristne med meg på.

I anledning et TV-program jeg heldigvis ikke visste om og derfor slapp å se, har Vårt land arrangert nettmøte med ham. Vær dog advart: Finn frem bøtte før dere klikker på lenken.

Om å tenke idiotisk

"I Norge har det hittil bare vært noen spede forsøk på å dekke den økende opposisjonen mot Bush-regjeringens framstilling av 11. september."

Sitatet er fra Svein Egil Omdal, inntil videre sjefredaktør i Stavanger Aftenblad. Men nå skal det bli andre boller, for Omdahl har brukt en uke på å sette seg inn i materiale han har fått tilsendt som stiller spørsmål ved den offisielle informasjonen. Og nå er også Omdahl skeptisk til det han altså kaller "Bush-regjeringens framstilling av 11. september."

Han skriver: "Internett flommer over av videoer, artikler, debattforum og bøker som presenterer og diskuterer andre forklaringer på tragedien enn at det var en skjeggete mann i de afghanske fjellene som slo til i hjertet av vår tids Roma." Nei, hvem kan vel tro at en sånn derre skjeggete araber kan stå bak sånt?

Så galt kan det gå når man for det for seg at all skikkelig granskning er "Bush-regjeringens framstilling" av hva som skjedde. For da gjenstår bare de mer eller mindre konspiratoriske påstandene.

Og hvis man ikke tar seg bryet med å sette seg inn i den grundige dokumentasjonen for at disse er feil, vel, da kan man i stedet skrive kommentar og kalle den "På tide å tenke konspiratorisk?" og publisere den i de største regionsavisene.

Og i farten ikke få med seg at man skriver sin egen oppsigelse samtidig.

torsdag 22. november 2007

Bittelitt smakløst ...

Her er den store tenkeren Chuck Norris om Virginia Tech-massakren:

We teach our children they are nothing more than glorified apes, yet we don't expect them to act like monkeys. We place our value in things, yet expect our children to value people. We disrespect one another, but expect our children to respect others. We terminate children in the womb, but are surprised when children outside the womb terminate other children. We push God to the side, but expect our children to be godly. We've abandoned moral absolutes, yet expect our children to obey the universal commandment, ''Thou shalt not murder.''

Og plutselig likte jeg Walker, Texas Ranger litt dårligere. Like greit at ingen sender den for tiden ...

Nytt fra Lunde

Den har vært varslet en liten stund og nå er min venn Bjørn Are Davidsens Svar skyldig. Om nye ateister og new age (strålende undertittel) ute på Lunde forlag. Så da er vel tiden inne til å se hva den andre siden i den teologiske debatten har å si om Dawkins, Hitchens et al.

Bjørn Are er en skeptikerkollega, en udmerket foredragsholder og forfatter av en av et par blogger jeg leser med stor glede (her og her). Og sannelig har han ikke en artikkel i neste nummer av Humanist også ...

Ikke nok med det. En annen bekjent, Stian Aarebrot - eller Pastor Aarebrot som noen av oss, til hans store irritasjon, ynder å kalle ham (han er legmannspredikant, hevder han) - kom med bok på Lunde for noen uker siden. Den kan du lese mer om i Vårt land.

Hm, det er mulig jeg burde skaffe meg noen nye venner ...

Sett nå igjen

Min gode smak hindrer meg i å publisere bildet, men dette er riktig morsomt. Takk til Bjørn Morten for lenken.

Pandemi nå igjen

Den Tvilsomme siterer fra VG:

- Foreløpig synes det ikke som om norske politikere er informert om hvor alvorlige konsekvensene av en pandemi kan bli. Vi risikerer at samfunnet kollapser. Etter en pandemi kan det bli som etter Svartedauden, sier forsker Olav Albert Christophersen til Dagsavisen.

Og verre blir det:

- Jeg vil ikke bidra til frykt, men det er klart at situasjonen er ekstremt skummel, sier førsteamanuensis Anna Haug ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Og for virkelig å understreke at han ikke vil bidra til frykt, utdyper Christophersen:

-Myndighetene må forberede seg på at inntil halvparten av befolkningen her til lands kan komme til å dø, er hans dystre budskap.

Ikke bare er dette å bidra til frykt. Det er totalt uansvarlig. Christophersen og hans kolleger opererer med apokalyptiske tall, på et syltynt grunnlag. Ja vel, så døde 90 % av fugleinfluensasmittede i Indonesia. Mens 30 % døde i Egypt.

Men de vet meget godt at sjansene for at viruset på sitt farligste skal mutere til å smitte mellom mennesker, ha svært høy smitterisiko og forbli like farlig, er lav.

Å anslå dødstall a la svartedauden, demonstrerer at de har mistet enhver ansvarsfølelse og at de aktivt spiller på medias sensasjonslyst for å spre sitt panikkartede budskap. For de har holdt på med dette lenge nok til at de burde ha skjønt hvordan media reagerer på skrekkscenariene deres.

Målet helliger ikke middelet, Christophersen!

mandag 19. november 2007

Humanistisk karikaturdebatt

Mine damer og herrer: En humanistisk karikaturdebatt! Ja! Endelig! Hvorfor skal ikke vi også få være med? Vi vil også være forulempet! Les alt om den stormfulle konflikten!

Jeg har tidligere linket til Richard Normans udmerkede artikkel om ny-ateisme i New Humanist. Grunnen til debatten er Martin Rowsons karikatur som illustrerer denne. Den spiller visstnok på en ufin måte på parallellen mellom Richard Dawkins out-kampanje i USA (for å få ateister ut av skapet) og kampanjer for å få homofile til å gjøre det samme. Og Dawkins fremstilles visstnok som en stereotyp homse.

Vel, den er her over, så dere kan se selv hva dere mener. At parallellen kunne trekkes kan umulig ha kommet som en overraskelse på noen. Dawkins kampanje er tross alt en direkte referanse til homofiles frigjøringskamp.

Men at karikaturen av Dawkins skulle spille på stereotyper om homofile? Personlig synes jeg bare han ser irriterende nyfrelst og gladkristen ut. Men det gjør jeg tross alt hver gang jeg ser ham ... (Hitchens ser en smule bamsete ut, men det er knapt Rowsons feil.)

Uansett: Karikaturdebatt! Hipp hipp!

Strandet blogger

Det er innspurt på årets siste Humanist og blogging er ikke øverst på listen over ting som gjøres. Men for de som savner min tvilsomme penn, har vår mor i rommet, Fri tanke, lagt ut en tvilsom kommentar, med den klingende tittelen "En jøde strander på en øde øy".

Oppmerksomme lesere av denne blog (ja, dere tre) vil muligens kjenne igjen noen passasjer her og der. Men jeg begynner med en veldig morsom vits jeg tidligere kun har fortalt ute i virkeligheten ...

fredag 16. november 2007

For og mot og sånn

Den norske kirke har bestemt seg for at den ikke vil bestemme seg for hva den mener om vigsling av homofile.

Da kan vi antagelig gå utfra at den mer ytterliggående del av norsk kristenhet vil få andre ting å diskutere enn Kristopher Schau. Og det er jo dårlige nyheter for TV2 ...

Kringsatt av fiender

De av oss som trenger å bli vant til tilværelsen som middelaldrende, må ta innover oss én ting: Ungdommen er fienden!

De er ubehøvlede, udannede og ukultiverte. Ikke kan de kle seg. De lytter til ufyselig musikk. Og knapt noen av dem kan skjelne Mozart fra Monet!

Heldigvis er vi ikke alene. Den Tvilsomme har kastet bort verdifull arbeidstid på å hikste seg gjennom en rekke av tiradene på Ihateyoungpeople.com. Og selv om kyberrommet knapt er stedet for dannede og sofistikerte mennesker som oss, kan jeg ikke annet enn anbefale dere å gjøre det samme.

mandag 12. november 2007

Humanisme på tur

Den tvilsomme er selvsagt aldeles uten fordommer - og informerte kilder hevder det er spådd godvær vestpå (hva nå det betyr) - så i morgen setter jeg kursen over fjellene for å spre blodig hygge i Bergen. Hvor mye blogging det blir, kommer helt an på hva jeg møter av velvillige bredbånd.

Med meg på turen har jeg en artikkel om neo-ateismen av Richard Norman (forfatter av den udmerkede boken Humanisme) og en kommentar til Normans artikkel av PZ Myers. Og de kan jo dere også lese, mens dere venter på at jeg plutselig skal være tilbake.

(Takk til Asbjørn Dyrendal for litteraturtips.)

torsdag 8. november 2007

Synd og sånn

Alle later til å mene noe om Kristopher Schau, dødssyndene hans og reaksjonene blant kristenfolket og TV2s annonsører. Da slipper jeg. Det er fint.

onsdag 7. november 2007

Promilleprestproblem

Irland vurderer å senke promillegrensen fra 0,8 til 0,5. Ikke alle er like begeistret. Deriblant mange katolske prester på landsbygda.

Grunnet stadig synkende prestetetthet, må mange av dem holde messe i både tre og fire kirker på en dag. Og kjøre bil fra sted til sted. Problemet er nattverden. Prestene får nemlig i seg såpass mye vin at mange frykter de vil havne over promillegrensen.

Fader Brian D'Arcy oppsummerer problemet: "I don't like to use the word wine, as it is Christ's blood in the Eucharist - but it still has all the characteristics of wine when in the blood stream."

Blodig i Bergen

De udmerkede menneskene i Bergens Absalong, har invitert en viss Arnfinn Pettersen over fjellet for å foredra om vampyrer den 13. november. Et forbigående anfall av beskjedenhet gjør at jeg overlater ordet til dem (og får opp nynorskprosenten):

Den elegante og blodtørstige vampyren har forført uskuldege jomfruer og eit fanga publikum i mange år, og vår fascinasjon for vampyren verkar minst like udødleg som vampyren sjølv. Men sjølv om vampyren er udødleg er han ikkje uforanderleg. Så kven er den verkelege vampyren? Er det Grev Dracula, den forføreriske aristokraten? Er det den blodtørstige tyrannen, Vlad Tepes? Eit vandrande lik? Eller ein metroseksuell gentleman med ei forskrudd døgnrytme? Absalong lar Arnfinn Pettersen vise nokre av dei ulike sidene ved vampyren den 13. november, då han vil freiste å fortelje vampyrens historie baklengs.

Jeg ser frem til å se igjen den hyggelige lille byen der borte blant alle fjellene, men må innse at jeg har tapt en lang kamp: I hele min vampyrologiske karriere har jeg kjempet for å unngå titler med varianter over "blod på tann" ...

Så se opp der borte. Her kommer jeg, med hammer og stake!

tirsdag 6. november 2007

Klan vs. klan

Noen saker er bare så morsomme at man ikke kan gjøre dem bedre. Den Tvilsomme siterer derfor i sin helhet en sak fra Southern Poverty Law Centers blog Hatewatch:

Members of one Ku Klux Klan organization say they will assemble at the courthouse Nov. 10 to show their opposition to another Klan group that plans an anti-immigration rally there that day.

Ken Mier, who described himself as an investigator for the Alabama Ku Klux Klan and the national office of the Ku Klux Klan LLC, said in an e-mail to The Cullman Times that his group is against the tactics of the National Knights of the Ku Klux Klan, which held an anti-immigration protest last month in Athens. "We are opposed to the ignorance and stupidity as displayed by the individuals that thumbed their nose at the area churches by continuing to use racial slurs, threats and avoided Christian deportment," he said.

Hysterisk.

mandag 5. november 2007

Hamsuns plass?

Dette er skrevet litt sent på aftenen, etter at årets første lutefisklag er over, og bærer muligens litt preg av det. Bær over med meg.

Som alltid gled samtalen innom aktuelle temaer, deriblant det utbredte ønsket om å beære Knut Hamsun med en egen plass i Oslo. Blant de mange forslagene er St. Olavs plass, rett opp i veien fra Humanismens hus. Et forlsag Høyres byråd Merete Agerbak Jensen støtter: "Når det har gått så lang tid, bør vi kunne anerkjenne forfatteren uavhengig av hans mindre heldige sider," for å sitere henne.

Gyldendal-direktør Geir Mork er, ifølge Aftenposten,"svært glad for at en sentral politiker nå tar tak i problematikken." Og Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen mener det haster med å gi Hamsun en gate eller plass.

Stemningen blant de tilstedeværende var derimot noe delt. Interessant nok slik at de som ikke liker Hamsuns bøker var mer for forslaget enn de som gjør det. (Nå var vi bare to, så helt representativt er det neppe for noe som helst.)

Spørsmålet er uansett hvordan man skal kunne hedre forfatteren Hamsun, uten at man glemmer at mannen hadde et litt, eh, nært forhold til okkupasjonsmakten sist gang Norge var invadert. Den uheldige episoden med nekrologen og sånn ... (Hamsuns litteratur, som blod og jord-eposet Markens grøde, har selvsagt ingenting med hans små politiske feiltrinn å gjøre ...)

Vi tror vi fant løsningen et stykke nede i tredje akevitt: Man tar Oslos kjipeste plass, Arne Garborgs Plass, beliggende delvis nede under bakken foran Deichmanske biliotek. Man gir Garborg en anstendig plass et annet sted i byen.

Og så døper man den Landssviker Hamsuns plass.

Synd og soning

Ikke si det til noen, men av og til synes jeg litt synd på Kirken. Aftenposten bringer en sak om kunstneren Bjørg Thorallsdottir, som etter at hennes mann døde for to år siden, har laget et eget sørgeritual. Bjørg er kristen, sier hun, men hun har noen kritiske kommentarer til Kirken:

"Jeg blir så provosert når jeg sitter i en kirke og alle blir kalt syndere og jeg får høre at Jesus døde for meg."

Eh, nå er jeg sikkert litt vanskelig her, men hvis du tar bort arvesynden og Jesu soningsoffer, står du vel igjen med en nokså lite kristen kristendom?

lørdag 3. november 2007

Nyttårsglede

Nyheten om at Knut Storberget vil forby private å sende opp raketter, gjør Den Tvilsomme varm i sin tvilsomme sjel. Det er en sann glede å se sivilisatoriske skritt i det de tas. Vær så snill å forby resten av svineriet også.

(Via Hablog)

torsdag 1. november 2007

En stusselig ansamling

Vårt land presenterer listen over nominerte til Emmausprisen, som gis til "årets beste kristne bøker". Det er i sannhet en stusselig ansamling.

Det virker mer enn bare litt desperat å nominere en bok av damen på bildet, Anne Rice, som gav verden den selvopptatte, sutrende vampyr. Vel har Rice sett lyset, men jeg tror ikke engang Herren kan gjøre noe med forfattertalentet hennes ...

Engler nå igjen

VG har slått klørne i et intervju med Prinsessen på Bålet (PpB), også kjent som Märtha Louise, som kommer på trykk i november-utgaven av bladet Henne.

PpB er som kjent lite begeistret for pressens omtale av hennes skole-virksomhet. Ikke minst har hun et horn i siden til Trygve Hegnar. Følgende kommentar er særskilt kostelig:

- Det er like fjernt at Trygve Hegnar skal uttale seg om det jeg holder på med, som det ville være hvis jeg uttalte meg om økonomi, som jeg ikke har noen bakgrunn for å si noe om. Da kunne jeg - for å sette det litt på spissen - si at «makroøkonomi finnes ikke», for dette skjønner jeg meg ikke på.

Her burde jeg skrive noe vittig, men sitatet synes umulig å overgå.

Grepet er forøvrig brukt med mer stil (om enn like tåpelig innhold) av André Bjerke, i en festlig novelle om en forsker som hevder at sex ikke finnes.

Men om grepet enn er tåpelig, er det ganske underholdende. Den Tvilsomme inviterer derfor til en liten konkurranse i kommentarfeltet, om hvilke andre ting som kan tenkes ikke å finnes. Jo dårligere argumenter, jo bedre!