Veldig, veldig, veldig flaut. Gi den til Toby Keith neste gang!
_____
Oppdatert:
Twitter-sfæren var heller ikke udelt begeistret for tildelingen. Her er et utvalg av mine egne og videresendte kommentarer, de eldste øverst:
Fredsprisen til Toby Keith!
RT @Prebens Torbjørn Jagland gir Obama Nobels fredspris. Imponert over at han fikk langt over 36,9 i presidentvalget.
RT @stianlud RT @tbj Man har tydeligvis kommet til et punkt hvor Rafto-prisen er mer relevant og viktig enn Nobels fredspris.
RT @Pondus Er fredsprisen til Obama en trøstepremie for at Chicago ikke fikk OL?
RT @petterjensen Synes strengt tatt Moland og French hadde fortjent Nobelprisen i år...
Gi Jagland æresmedlemskap i Dusteforbundet. Nå!
Al Gore hadde i det minste laget en powerpoint-presentasjon før han fikk prisen.
RT @commentisfree Me: "Did you hear #Obama won the Nobel Peace Prize?". Answer: "What for? For not being George W Bush?"
RT @holysmoke Obama should turn down Nobel Peace Prize says Telegraph's Benedict Brogan http://is.gd/46mvM
Se, jeg kan skrive. Kan jeg få en Nobel-pris i litteratur nå?
RT @OdaRygh Hva med Uighurkongressen, Hva med Iran? Hva med jornalister i balkan? Hva med kurdistan? #verdigvinner
Can he get the Nobel Peace Prize? Yes, he can!
RT @Hjorthen Jøss. Her slår jeg på TV'en til at Barack Obama har fått fredsprisen. Er det fred i Afghanistan nå?
RT @rossavik Er fortsatt i sjokk. Fredsprisen til en tåkefyrste som trapper opp krigen i Afghanistan... Og jeg er ikke mot den krigen engang
_____
Som sagt, ikke udelt begeistring ...
_____
36 kommentarer:
Nobel's "Vær så snill å ikke fuck opp verden i.l.a. presidentperioden"-pris.
Fredsprisen til Obama. Fyren er ålreit han, men han må jo få begynt i jobben før man kan gi ham tjenesteuttalelse!!!
Skal vi se; Jagland er nylig tiltrådt som generalsekretær i Europarådet. De ligger litt nede og trenger oppmerksomhet. Jens får ikke komme på besøk i 1600 Penn. ave. og POTUS har for mye viktig å gjøre til å komme hit. Ergo de tvinger ham.
Har ikke sett på makan.
Aprilsnarr? Nei, feil årstid...
Dette kan tyde på en av to ting; enten har verden nå blitt så fredelig at man sliter med å finne konflikter som bringer frem verdige fredsskapere, eller så har Obamania nå funnet veien langt inn i Nobelkomiteen.
Og i ettermiddag skal Obama bestemme seg for om det skal sendes flere tropper til Afghanistan... Strategisk trekk fra Nobelkomitéen?
Jeg synes @helskogs kommentar i forkant av prisutdelingen, oppsummerer det (og han tippet også riktig):
"Jeg tipper Jagland gjør entre med bravur. Hvordan tenkte han da han dannet regjering og skulle ha justisminister? Tatra!!"
Jurist, fredsaktivist og tidligere generalsekretær i HEF, Fredrik S. Heffermehls kritikk i dagens Ny tid får enda mer vekt med denne utdelingen her ...
For ikke å snakke om når han uttaler:
"Norge har lenge strevet med å understreke at Nobelkomiteen ikke reflekterer norsk politikk, og den skal selvfølgelig heller ikke være et uttrykk for europeisk politikk."
Hei og hopp for de sekulæres Jesus!
Viggo: Jeg anser meg som sekulær. Jeg har allikevel ikke noe utpreget ønske om å spikre Obama opp på et kors. Beklager.
Viggo: hvor får du det fra at Obama er "de sekulæres Jesus"? Hvem er forøvrig "de sekulære"?
Jeg tror vi nå ser (igjen) at Jagland ikke er en leder.
Han er en dyktig tenker, og var en god og prinisppiell stortingspresident. Men han var en dårlig statsminister og nå gjør han en dårlig entre som leder av Nobelkomiteen. Fellesnevner? Han prøver i alt for stor grad å være visjonær.
Obama er alt Jagland ønsker å være (men ikke får helt til): veltalende, visjonær og analytisk skarp.
Jagland bør dra til Strasbourg snarest.
Og hvor har du det fra at kristne i dag ønsker å spikre Jesus opp på et kors?
"Kirsti" påstår at Fredrik S. Heffermehls kritikk "får enda mer vekt med denne utdelingen her". Javel? I Nobels testamente var nedrustning særlig framhevet. Og testamentet presiserte at prisen skulle gis for særlig innsats det siste året - ikke for livslang innsats.
Slik sett er nok komiteen nærmere testamentets ord enn den har vært på en stund.
Jeg synes (som så mange andre) at prisen har mye for seg.
Arnfinn skrev: "Jeg anser meg som sekulær. Jeg har allikevel ikke noe utpreget ønske om å spikre Obama opp på et kors. Beklager."
-?
Bjørns argument er forøvrig et godt eksempel på postmoderne relativistisk idealisme (moral uten moral). Som vi lærte på x-phil: Fra huet og ut!
Nedrustning? Hvilken nedrustning? Å ja - den som foregår oppe i hodet på Obama og Bjørn ja! Den fortjener minnsanten en fredspris må vite...Således er ringen sluttet for mister Nobel: Glem de fengslede, de som risikere noe, pliktetikerene - gi alle honnør til de som sitter på toppen av næringskjeden som over en god rødvin og en fransk treretters middag overgår hverandre i sinnelagsetik.
Hvorfor synes du det er teit å gi prisen til Obama, Arnfinn? Er det fordi det er før tidlig, eller fordi du rett og slett ikke liker Obama? Jeg tipper det siste.
"Gud" så forutsigbar du er Even! Det må jo selvsagt være slik at den som er skeptisk til prisen missliker mannen. Dvs at de snille forsvarer prisen og de slemme forkaster den.
Nå har jeg pratet med veldig mange om denne prisen og har til gode å møte ETT menneske som forstår eller forsvarer den på noen som helst måte. De aller aller fleste av disse personene er trygt plassert til venstre (AP) og til venstre for venstre (SV og annet tullball). Needless to say: De digger Obama og synes vel egentlig synd på ham son har slike venner som Jagland.
"ViggoStrømme":
Mitt poeng - som du sikkert ser av sammenhengen det står i - er at årets utdeling ikke føyer seg inn i rekka av utdelinger som overser ordlyden i Nobels testamente. Begrunnelsen for årets fredspris er konkret knyttet til Nobels formuleringer - blant annet det med "siste år" og det med "nedrustning".
Hvem har gjort mer for nedrustning det siste året enn Barack Obama? Ja, jeg er helt enig i at han heller ikke har kommet langt, men han har avlyst utplassering av "rakettskjold" i Europa og tatt initiativ til nye samtaler om nedbygging av atomvåpenarsenalene. Og så har han beordret slutt i bruk av tortur mot fanger.
Å påstå at fredsprisen til Obama er å "glemme de fengslede" tyder på at man allerede har glemt Guantanamo - allerede før Obama har fullført jobben med å nedlegge den...
Avlyse løse planer om et mulig rakettskjold = nedrusting = fredspris.
Løse planer om en mulig nedleggelse av Guantanamo = nedrusting = fredspris = god dag mann økseskaft?
Ja jøss. Dette er adskillig mer verdt enn hele Kina tilsammen.
Mulige planer om å nedlegge Guantanomo (vår tids Gulag, eller hvorfor ikke Holocaust= fredspris = mye viktigere enn menneskrettighetsbruddene i Kina og Iran.
Eller var det kanskje slik at Obama (Messias) aller helst vil pleie intim omgang (det kalles dialog) med Kina, Iran og etterhvert Taliban. (Anything goes). Menneskerettighetene my ass. Dessuten kommer han ikke til å stenge Guantanamo heller, for der sitter det noen så harde negler at de aldri kan slippes ut eller stilles for alminnelige domstoler - og det vet Obama.
Samtidig ruster mannen opp det militære nærværet i Afghanistan.
Mye rart her gitt og jeg har vanskelig for å se at prisen er så til de grader etter boka som du påstår.
Denne prisen er en pris godhetsregimet har gitt til seg selv. Det lukter paternalsime og dobbelmoral lang vei. Så politisk korrekt at det får Jonas Gahr Støre til å fremstå som et selvstendig tenkende individ (noe han jo ikke er).
Hipp hopp.
Jeg ble selv overrasket da jeg hørte at Obama vant prisen, men jeg ble faktisk mer overrasket over all kritikken, eller kanskje ikke. Folk har en tendens til å henge seg opp på førsteinntrykket sitt og forsvare det med nebb og klør.
Det skal selvsagt ikke mye til for å gjøre det bedre enn Bush, men Obama har likevel overrasket meg over at han allerede har fått verden fra å tenke på opptrapping til krigen mot terror til å tenke på nedrustning.
Hvis det er riktig som Bjørn sier i en kommentar over her at Nobel la særlig vekt på nedrustning og det som er gjort det siste året, hvem har gjort mer enn Obama på dette feltet det siste året da?
Selv om det sikkert er kosligere å dele ut prisene til en fyr fra Bangladesh som driver med mikrolån så er det viktig vise at det settes pris på når mektige personer som Obama jobber for verdensfreden selv om kanskje amerikanerne helst hadde sett at han fokuserte mer på deres egne problemer en stund nå.
“hvem har gjort mer enn Obama på dette feltet det siste året da?”
Det er jo dette som er et håpløst utsagn. Så naivt, ralitetsfjernt, så uforpliktende idealistisk - så dumt.
Obama jobber ikke for verdensfreden. Han jobber for USA (Han er folkevalgt president i USA, remember?). I den grad han vil få til noe for verdensfreden vil det være som resultat av at han jobber for amerikanernes interesser - og det vil eventuellt vise seg, I resultater, om NOEN ÅR: Ikke gjennom resolusjoner (for det er noe amerikanere har særdeles liten forståelse for, men som vi europeere setter større pris på enn handling).
TIl opplysnng: Det er liten eller ingen forskjell på Obama og GWB på det nåværende tidspunkt. Irak og Afghanistan star fast. Guatanamo består. Miljøpolitikken er more or less den samme. Obama er riktignok en helt annen president og har et helt annet språk som folk har lagt merke til. Han har underskrevet en nedrustningsavtale, som av sikkerhetspolitiske "eksperter" har blitt vurdert som diplomatiske fremstøt som har liten praktisk betydning på grunn av Iran og Nord Korea. Ellers er mannen full av gode intensjoner.
Bjørn og Atle synes altså denne mannen er den som av alle har gjort seg mest fortjent til prisen. De vi gi prisen til en ide. Samtidig fnyses det av både mikrokreditt, samt av folk som riskerer livet for å kjempe mot tyrrani og vold. I går ble for eksempel tre mennesker dømt til døden i Iran for å demonstrere. I Kina sitter tisuensvis av politiske fanger.
Det er nok av verdige formål og personer å gi prisen til gutter, istedet for å gi den til godt bemidlede, priviligerte politikerstjerner som foreløpig ikke har gjort stort annet enn å sole seg i glansen av sin egen popularitet. Ikke minst soler han seg i glansen av den nesten hundelignende tilbedelsen som skinner ut av øynene på hans europeiske disipler som tror han er inkarnasjonen på Martin Luther King, Jesus og the noble savage: "We are not worthy, we are not worthy". Eller kanskje de tror at prisen er til dem selv: Til den vestlige symbolmettede godhetsubjetivismen? Det er i alle fall et fryktelig skue.
Det er noe veldig påfallende ved "obamaismen". Ikonoklatisme, tror jeg det kalles. Et typisk trekk ved venstresiden. Snart er han der oppe, sammen med Che og Mao. Synd at Kordoba er død. Det varer ikke lenge før H&M masseprosduserer t-skjorter av velgjøreren Obama, i millionopplag, produsert i et lutfattig land, av barnearbeidere. "De gode" i Europa vil kjøpe selvsagt.
Viggo: hvor får du det fra at Obama er "de sekulæres Jesus"? Hvem er forøvrig "de sekulære"?
-Det er jo en fleip da, men det jeg mener er at "alle" har et behov for å se opp til noen (evt. tro på noe), og at ikoner som Obama, Ghandi, Che eller hvem som helst kan fungere som religionssubstitutter for de som ikke vil vite av tradisjonell religion. Det er noe irrasjonellt over å tillegge enkeltmennesker større betyding og størrre moralsk ufeilbarlighet enn det de rent faktisk innehar.
Min magereaksjon var også at "dette er for tidlig" og "hva har egentlig mannen gjort"...
Men samtidig mener jeg det er helt rimelig å påstå som Jagland&co at Obama, (eller kanskje heller den politiske prosessen som ligger bak det faktum at Obama ble valgt), har redusert det generelle konfliktnivået i verden, spesielt mellom den muslimske verden og vesten.
Valget av Obama HAR virkelig, i løpet av det siste året (som det heter i Nobels testamente) gitt et stemningsskifte og dermed håp om at vi kanskje kan få en fredeligere verden.
Når man har et slikt perspektiv, blir det meningsløst å komme drassende med en masse detaljer om ting som ennå ikke er løst i praksis. Verden er ikke svart-hvitt. Den er en samling med grånyanser der tyngdepunktet kan forskyves i en eller annen retning. Bush forskyvde det utvilsomt i feil retning. Obama har forskyvd det i riktig retning.
Viggo skriver: "Obama jobber ikke for verdensfreden. Han jobber for USA"
Dette blir i overkant kynisk for meg. Det antyder at ingen reelt sett kan ha ideelle ønsker om verdensfred og slike ting, og at vi alle er styrt av egeninteresser. Jeg tviler ikke på at det er ditt menneskesyn, Viggo, men jeg tror du tar feil. Og uansett hvem av oss som har rett, så er en slik grunnleggende mistillit mot andre mennesker konfliktskapende i seg selv .
Mitt inntrykk er at Obama er genuint opptatt av å nå målene sine om fred, helsereform etc. og at han bruker vervet som president i USA for å nå disse målene. Jeg liker å tro det beste om folk. Og så langt har det ikke skjedd noe som tyder på at dette bildet av Obama er feil.
Så jeg er fortsatt full av håp om at Obama kan bidra til å skape en bedre verden, og håper også at denne fredsprisen kan gi ham litt ekstra drahjelp for å få det til. Jeg håper og tror også at tildelingen ikke får den motsatte effekten (ser faren for det også, spesielt på hjemmebane i USA)
even :-)
PS: Du er ganske forutsigbar du også, Viggo ;-)
Viggo skriver: "Obama jobber ikke for verdensfreden. Han jobber for USA"
Dette blir i overkant kynisk for meg. Det antyder at ingen reelt sett kan ha ideelle ønsker om verdensfred og slike ting, og at vi alle er styrt av egeninteresser.
-Men kjære Even da! Overkant kynisk sier du? Her tror jeg du er grenseløst naiv, Even. Obama er en hauk, etter alle målestokker. Han lager fred hivs det tjener USAs interesser eller han går til krig hvis han mener det tjener USAs interesser. Han var ikke motstander av invasjonen i Irak fordi han er motstander av krig men fordi han mener at den krigen ikke tjente USAs interesser.
Men han er en likandes hauk, slik som Clinton, Roosevelt og Kennedy var det. Men du må ikke et øyeblikk tro at Obama ville foreta seg noe som helst uten at han er helt og hodlent overbevist om at det tjener USAs interesser (og ikke minst at han er overbevist om at amerikanerne selv tror at han tjener deres interesser).
Kennedy har fått et ettermæle som en slags halvgud balnt liberale og venstreorienterte i Europa. Da husker de veldig dårlig, eller de velger å tro det som passer til personkultusen. Kennedy var en krigshisser som fikk Vietnamkrigen til å eskalere og som i tillegg var så steil ovenfor Krutsjov at han kunne gitt oss den tredje verdenskrig. Han var mye farligere for verdensfreden enn GWB. Av en eller annen grunn ble han idelaiset til å være en han ikke var: En slags sosialdemokrat som ikke var patriot etter amerikansk mønster.
Det var selvsagt feil. Kennedys taler er så patriotiske at en europeer ville blitt tatt for å være fascist hvis han snakket slik her hjemme. Obamas tlaer er som snytt ut av nesa på Kennedy.
. Og jeg er helt overbevist om at Obama kan finne på å innvadere Iran hvis dialoglinja slår feil (og det er jeg helt overbevist om at den gjør).
Her tar man altså nok en gang feil og udervurder den amerikanske patriotismen og egentinteressen - A priori faktisk. Og det gjør det hele komplett absurd (sitat Klassekapmen!!).
Interessant at du siterer Klassekampen på dette, Viggo, ettersom du tidligere har beskyldt "alt venstre for venstre (SV og annet tullball)" for kritikkløs hyllest av fredsprisen til Obama.
Menneskesynet ditt, som du utbroderer videre her, ser jeg ingen grunn til å diskutere. Her er vi kort sagt uenige.
For ordens skyld: jeg er ikke av dem som "fnyser av mikrokreditt". Jeg har bare påpekt at tildelingen av prisen til Yunus var vel så langt unna Nobels testamente som denne prisen er.
Jeg er for øvrig også enig i at Obama jobber for USA. Men det er mange som har fått priser for det de har gjort som statsledere hvor de har jobbet for eget land.
Klassekampen: Selv en blind høne kan finne korn vet du. (Men mest var det for å vise til at fredsprisen møter bred motstand, veldig bred motstand).
Så Even mener at jeg har et forkvaklet menneskesyn altså. Da stememr det altså at du deler debattantene rundt fredsprisen inn i slemme og snille mennesker.
Forøvrig interresant at Bjørn deler min analyse av at også Obama er en realpolitiker når det kommer til stykket. Han er altså slem.
Jeg er også helt enig med Bjørn at det ikke behøver åvære noen motsetning mellom å tjene et lands interesser og det å utføre noe som er til fremmer fred.
En liten ting til forresten. Gitt at Obama trekker troppene ut av Irak (noe som ikke er noe annet enn det Bush også hadde planlagt): Er fravær av krig det samme som fred? Er det ikke noe dirkete ufint ved å honnorere det angripende land med fredsprisen når de trekker troppene ut av et land de har okkupert?
Afghanistan: Her er det vel snakk om en opptrapping av krig fremfor fravær av krig - og i alle fall veeeldig langt fra fred.
Dialog med den muslimske verden: Hva har dette med "fred" å gjøre i det hele tatt? Obama skaffer seg venner ved å slutte å mase om demokrati - for på den måten å skaffe seg venner. For meg høres dette mer ut som gammeldags republikansk realpolitik.
Viggo skriver: "Forøvrig interresant at Bjørn deler min analyse av at også Obama er en realpolitiker når det kommer til stykket. Han er altså slem."
Jeg skriver ikke at han er slem, jeg skriver at han jobber for USA. Men i motsetning til sin forgjenger ser han at det er i USAs interesse å samarbeide med andre land og ikke minst internasjonale organisasjoner. Det er ikke noe i veien for å gi fredsprisen til en statsleder som innser at landets interesser er best tjent med samarbeid - det er vel forsåvidt det vi ønsker at alle statsledere skulle innse.
"Jeg er også helt enig med Bjørn at det ikke behøver å være noen motsetning mellom å tjene et lands interesser og det å utføre noe som er til fremmer fred."
Fint!
Neida Bjørn, her har du missforstått. Jeg påstår ikke at du påstår at Obama er slem. Jeg påstår atEven mener at du er slem (noe han sikkert ikke mener, det er bare mitt retoriske påstand) fordi han mener at jeg er slem som påstår at Obama er realpolitiker så god som noen i amerikansk politikk.
En del av begrunnelsen var vel at dette vil øke fokuset på Obama og hans "fortsatte innsats for fred og nedrusning" eller noe i den duren.
1) Før man kan fortsette på noe må man ha begynt.
2) Som om Oama kan tillate seg å la beslutninger om USAs utenrikspolitikk påvirkes av at han personlig har blitt tildelt en pris??? Hallo???
Mulig Obama fortjener prisen om noen år, men dette her forsterker bare oppfattelsen av fredsprisen som "Blekkulf-prisen".
Skal vi være litt kyniske så er vel saken den at Jagland nå tiltrer som president for Europarådet, og prøver å bane vei for å få den selv til neste år.
Jeg påstår selvsagt ikke at Obama ikke er realpolitiker som jobber for USAs interesser.
Jeg reagerer bare på din kontante avvisning av at Obama kan ha et genuint idealistisk mål om å skape fred.
Har forresten intervjuet Heffermehl om saken i dag. Se Fritanke.no.
Interessant intervju, Even!
Og ikke minst langt mer nyansert enn det meste jeg har lest om utdelingen andre steder.
Enig med Bjørn i at det er et interessant intervju. Ikke minst for hva det sier om den godeste Heffermehls ego:
"Han er likevel storfornøyd med at både komiteen og mediene i 2009 endelig har begynt og skjønne betydningen av hva Nobel egentlig mente og ønsket da han etablerte fredsprisen.
– Det er ingen tvil om at denne diskusjonen er et resultat av min bok Nobels vilje, sier Heffermehl."
Jadda. Det fnises.
Legg inn en kommentar