torsdag 6. mars 2008

De skikkelig reaksjonære

Som jeg påpekte i forrige post, har jeg en usunn interesse for ytre høyre. Jeg finner også den katolske kirke over gjennomsnittet interessant. Så katolsk høyreekstremisme må være ... ganske ekkelt?

Damian Thompson har en interessant post om Richard Williamson, biskop i Society of St Pius X, en av mange grupper av katolske tradisjonalister grunnlagt på motstand mot den annet vatikankonsil. De er i konflikt med Rom og har i praksis brutt med Den katolske kirke, etter at stifteren, den franske erkebiskopen Marcel Lefebvre i 1988 ordinerte fire biskoper, deriblant Williamson, og ble kastet ut av kirken. Wikpedia har en interessant artikkel om selskapet.

Williamson er, selv til katolsk tradisjonalist å være, svært tradisjonalistisk. Han har vakt almen latter ved å karakterisere Sound of Music som et hakk unna pornografi og mener kvinner ikke skal bruke bukser ("let not wild horses drag you into shorts or trousers") eller studere. Følgende sitat er særlig festlig, på sin særegne måte:

'A woman can do a good imitation of handling ideas, but then she will not be thinking properly as a woman. Did this lawyeress check her hairdo before coming into court? If she did, she is a distracted lawyer. If she did not, she is one distorted woman.'

Han mener også at jødene stod bak 11. september og ... det meste annet fælt, egentlig. Han er i det hele tatt en relativt klassisk antisemitt av den teologiske arten:

'In accordance with their false messianic vocation of Jewish world-domination, the Jews are preparing the Anti-Christ's throne in Jerusalem.'

Utgangspunktet for Thompsons post er denne artikkelen i den konservative katolske avisen The Catholic Herald (hvor han er redaktør), som blant annet avdekker at selskapet nekter å ta avstand fra det antisemittiske falsument Sions vises protokoller.

Alt dette er smått ufyslig, men ikke veldig overraskende for de med en viss oversikt over katolske tradisjonalister av denne typen. Det er mye rart i dette landskapet. Det som løfter det hele til et nytt nivå er debatten som følger Thompsons post. Der kryper markene behørig frem fra steinene de bor under. Det er på samme tid ekkelt og hysterisk morsomt. På en ganske ekkel måte.

Og jeg må skynde meg å bli ferdig med noe ganske annet. Jeg lese mer om denne gjengen ...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men, men, han mener jo bare det han gjør på grunn av undertrykkelsen av den katolske minoriteten i Storbritannia, og Nord-Irland, og, og... vel, nei, det virker bare for visse andre grupper, det.

Arnfinn Pettersen sa...

Det er ikke legitimt, men det er utvilsom lettere å bruke Irael enn Nord-Irland som unnskyldning for sin antisemittisme ...

Det interessante med katolske tradisjonalister er ikke først og fremst at de har gærninger som Williamson i sine rekker, men at de er reaksjonære i ordets egentlige betydning og at de så til de grader kjemper for tapte saker.

Dog vant de en stor seier med pavens nye instruksjoner om den tridentinske rite.

Per CJ sa...

Siden du følger med på dem: Er denne og lignende grupperinger stadig imot det å ta renter, forresten? Da vil de jo til og med kunne finne seg allierte i grupper som nu er kommet til.

Arnfinn Pettersen sa...

Jeg har lest litt om dem de siste dagene, mer har ikke sett noe om det.