mandag 27. april 2009

Monsen nå igjen

Min oppfatning om at Nina Karin Monsen ikke fortjener Fritt ords pris ble ikke nettopp svekket av hennes opptreden over helgen. Sitater som dette er et godt eksempel på Monsen i fri dressur:
– Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis med bioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap, sier Monsen til Dagbladet.
Klarer hun virkelig ikke å argumentere mot et standpunkt uten å ty til denne typen vulgariteter?

For de som ikke får nok av Monsen frådende galle, er et interessant utvalg samlet her.

Og for ordens skyld: Jeg har ikke noe mot at Monsen er mot felles ekteskapslov. Hvis de hadde gitt prisen til Øyvind Benestad, ville jeg applaudert et godt valg. Problemet med Monsen er ikke hennes meninger, men det hun presenterer til forsvar for dem i stedet for argumenter.

Og det er ikke et spørsmål om Monsens ytringsfrihet. Hun må få ytre seg som friskt og så mye hun bare vil. Spørsmålet er om hun har gjort seg fortjent til Fritt ords pris.

Det har hun ikke.
_____

12 kommentarer:

Baard Thalberg sa...

"Lesbiske ser på mannen som en stut" ; Min er faringen er at det ikke bare er lesbiske som ser på meg som en stut. Det finnes det også mange straighte kvinner som gjør, uten at det blei så veldig mye på meg av den grunn :-(

Didrik sa...

http://www.opplysningskontoret.org/2009/04/25/nordmenn-for-dumme-til-a-forsta-monsen-tildeling/#comment-2660

brumlebass sa...

Og enda verre var det i kveld på Redaksjon En.

Homofile er syke men ønsker av en eller annen grunn ikke å behandles. Mener Fritt Ord-prisvinneren.

ViggoStrømme sa...

Huff så krenket vi er! Språket, manerer - smekk over fingrene. Fy!
Komme her og komme her!

I går, på kulturnytt NRK2: Pen akademisk kvinne, ung, fin på håret og sikkert fra vestkanten: Krenket over den relativt lave andel kvinner på norske musikkfestivaler. Her må det en ombudsmann til - eller to.

Arnfinn Pettersen sa...

Viggo: Jeg er ikke interessert i hvorvidt noen er krenket eller ikke. Noen er krenket hele tiden. Det interessante er at Monsen gjennom hele sitt virke bidrar til å undergrave det frie ord, ved å bruke invektiver, demonisering og personangrep som strategi. Hun må for all del gjerne fortsette med det. Spørsmålet er hvorvidt hun har gjort seg fortjent til Fritt ords pris.

Og debatten om den lave kvinneandelen på festivaler kommer hver vår. Akkurat som pollenallerigen.

ViggoStrømme sa...

Undergraver det frie ord? Alt for mye patos, etter min smak!
Du har jo antydet at det ikke er meningene hennes som er mest avskyelig, men tonen, stilen osv.

Tonen, ovenfor hvem? Hvorfor dele ut gule og røde kort på denne måten? Slike aktiviteter er vel forbeholdt PK-eliten? Det er jo semantisk krenkethet som er selve drivverket i den nye smaksinkvisisjonen.

Jeg syns Pettersen er for god for dette, for å være ærlig. (Viggo oppfatter Pettersen som en konservativ ramp!)
Som sagt så er Viggo stort sett uenig med Monsen i alt hun sier (bortsett fra hennes gode poenger med rugekasser og at barn har blitt tingeliggjort i en politisk kjønns og legningskamp), men allikevel er det befriende at det finnes reaksjonære stemmer der ute som ikke lar seg true til taushet av den svette konsensusen her i landet.

Vi har blitt til Kirkelig Kulturversksted. Alle er Petter Nome og Kari Bremnes, Haakon og Mette Marit våre smaksidealer.

Æsj!

ViggoStrømme sa...

Forøvrig syns jeg ikke sitatet du bruker i denne tråden er et godt eksempel på det du mener er frådende galle.
Men mye avhenger av hva man legger i begrepene "rasehygiene" og "handikap".

Arnfinn Pettersen sa...

Viggo: Dette gidder jeg ikke. Jeg har argumentert for hvorfor jeg mener NKM ikke fortjener Fritt ords pris. Jeg orker ikke å kaste bort en dag på dine vrangvillige utlegninger av hva jeg egentlig mener.

Du får mene hva du vil om hva Pettersen er for god til og ikke. Pettersen skriver i det minste under eget navn.

ViggoStrømme sa...

Du behøver vel ikke å bli fornærmet?
Det må vel være lov til å påpeke at ustagnet å "undergrave det frie ord" reiser en rekke problemstillinger? I så fall er det jo mye annet som kan påstås å undergrave det frie ord? Muhammed-tegningene? Krnekelser i sin alminnelighet. Fornærmelser? Bannskap?

Forøvrig bør du tolke det faktum at Viggo mener at Pettersen er for god for dette som et (nesten) ubetinget godt skussmål, noe du vet veldig godt.

Men i denne saken er jeg uenig.

Under pseudonym.

Arnfinn Pettersen sa...

Viggo: Jeg forklarer hvorfor jeg mener hun undergraver det frie ord. Argumenter evt mot det, heller enn å finne opp ting utsagnet kunne ha ment.

Og jeg er ikke fornærmet, jeg har dårlig tid.

ViggoStrømme sa...

Uansett: Du kan si mye om Monsen, men lage kake, det kan hun!!!

Sprudlum sa...

I en debatt mandag sa Fracis Sejersted at Nina Karin Monsen ikke fikk Fritt Ords pris bare for sin deltagelse i den aktuelle debatten om ekteskapsloven, men for hele sin deltagelse som offentlig debattant gjennom 40 år.

Wikipedia har bl.a. følgende i sitt oppslag om Monsen :

'Hun er statsstipendiat fra 2004. Ved bekjentgjørelsen i 2003 ble det fremhevet at hun var aktiv i den norske offentlige debatt innenfor et bredt spekter av temaer.. [hun]har skrevet flere hundre kronikker og artikler.. Hun har holdt over seks hundre foredrag.'

Det passer meg dårlig å innta rollen som apologet for Monsen, men Arnfinn Pettersens karakteristikk av henne ved at hun 'gjennom hele sitt virke bidrar til å undergrave det frie ord', må være noe av det minst treffende jeg har sett.

Det hadde vært interessant å få oppklart om det bare gikk litt fort i svingene her, eller om Pettersen vedstår seg formuleringen.