tirsdag 25. mars 2008

Nedtelling til OL 3

Opprop og boikotter er ikke helt min greie og det er ikke mitt mål at denne bloggen skal være en oppropssentral for mine utrop og hvilke opprop dere burde slutte dere til. Etter 147 poster uten denslags, anser jeg meg dog som berettiget til et aldri så lite hint:

I skrivende stund har 47 mennesker signert dette oppropet om at Norge burde boikotte de olympiske leker i Kina. Akkurat nå står jeg øverst på listen, og det håper jeg jeg slipper å gjøre lenge ...

24 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Det var ikke mange som møtte opp til demo før påske for å vise støtte til tibetanerne. Slik går det når ikke amerikanerne er involvert, for da er venstresida revnende likegyldige. Og hva er vel en demo uten dem? Venstresidas beveggrunner aldri har vært sympati for andre mennesker, men hat (mot USA, det liberal demokrati osv).
Det er kostelig inntill det ondskapsfulle å se venstresida grise seg til i den umoralske binga de hører til i. Enig, eller tar jeg i for hardt he

ViggoStrømme sa...

Oppropet er signert! Det blir neppe så mange fler enn oss gutten min!

Arnfinn Pettersen sa...

Jeg tror nok du tar en smule for hardt i, ja. Samtidig er det et VELDIG viktig poeng at man ikke kan måle støtten til en sak på hvor mange som møter opp til en demonstrasjon. Vi er mange som har en svært høy terskel for denslags og foretrekker å styre vårt engasjement langs andre kanaler.

ViggoStrømme sa...

Sant nok, og en liten unnskyldning til våre venstreorienterte kammerater. Men holder allikevel på hovedpoenget mitt: Kampsaker som ikke innholder slagord mot USA eller Nato har alltid vært usexy for folk på venstresida.
Samtidig tror jeg du undervurder slike demonstrasjoner som lakmustest for gjennomslagskraft. Jeg tror OL blir gjennomført åkke som, uten en eneste boikott. At vårs gamlekara skriver under på et opprop som neppe kommer til å få et sluttresultat på mer enn 500 navn, er en søvning affære som den kinesiske ambassaden kommer til å møte med et skuldertrekk.
Hvor er SVs stortingsgruppe forresten?

Arnfinn Pettersen sa...

Det er ikke ment som en unnskyldning for noe eller noen som helst. Og jeg er for all del enig i at USA-frie aksjoner ikke har den samme apell på venstresiden.

Hva demonstrasjoner som lakmustest angår, er jeg ikke enig. Det er ikke nødvendigvis slik at de saker som samler de største demonstrasjonene er de som vekker størst engasjement. Det eneste man kan si sikkert er at de vekker størst engasjement i de lag av folket som bruker demonstrasjoner som uttrykksform.

OL blir ganske sikkert gjennomført uten en eneste boikott og kinesiske myndigheter gir blaffen i hva vi måtte mene, men det er lov å prøve å inngi en hvis uggen stemning og dårlig samvittighet hos deltagere og organisatorer.

SVs stortingsgruppe er ganske sikkert på påskeferie.

ViggoStrømme sa...

Joda, jeg er enig i at forholdet mellom antall demonstranter og politisk gjenomslag ikke kan begrunnes vitenskaplig, hverken den eller den andre veien. Enig så langt.
Allkevel tror jeg at det i denne saken er et utrykk for at folk gir blaffen og at de som vanligvis lager støy i mediene (SV, kultureliten, menneskerettighetsorganisasjonene) gjør lite eller ingenting for å justere dette bildet. En blanding av at folk heller vil ha idrett en boikott og at venstreaksjonistene aldri har annsett brudd på menneskerettighetene i kommunistregimer for orntlie´menneskerettighetsbrudd. En negativ synergi altså, for å bruke en dustete fagterm.



At SVs stortingsgruppe er på påskeferie burde jeg seff ha fortusett. men var de på påskeferie før påske også?

Er Jostein Gaarder på ferie, han også forresten?

Arnfinn Pettersen sa...

Jo'a, det er påtagelig taust om temaet fra the usual suspects. Og jeg er enig i at venstreaksjonistene aldri har tatt særlig tungt på brudd på menneskerettigheter i kommunistregimer. Det er disse eggene som må knuses for å få den paradisiske omeletten og alt det der.

Josteing Gaarder har tilsynelatende vært på ferie leeeeeenge.

Bjørn Are sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Are sa...

(prøver igjen, en setning ble halvveis slettet...)

Har signert jeg også. Nå skal vi nok se at OL-komiteen har fått noe å tenke på!

(Jeg er vel dessverre lettere småkynisk ift. effekten av slik, etter å ha signert ting siden ungdomsskolen - og kun fått gjennomslag for tre av hundre saker...)

John David Didriksen sa...

Enkelte mener at det er like stor grunn til å boikotte et evt. OL i Tromsø: http://www.blogging.no/blog.php/onarki/post/20447
Syke sinn...

Anonym sa...

Er det mulig å undertegne uten å oppgi email, evt. med falsk mailadresse? En rekke traumatiske opplevelser har dessverre gjort meg totalparanoid på dette.

Arnfinn Pettersen sa...

Rocke-D: Ikke er jeg glad i objektivister og siden jeg har et lite horn i siden til Tromsø, unner jeg dem et OL. Jeg er bare glad vi slipper et i Oslo.

Bjørn Are: Selvsagt virker det ikke. Men det gir en deilig følelse av god samvittighet og engasjement. (Hvilke tre førte forøvrig frem?)

Snirkelsnorkel: Du får prøve. Jeg har en gammel yahoo-adresse som jeg tidvis bruker til slikt, men naiv som jeg er, stoler jeg på Dagbladet i slike sammenhenger.

Bjørn Are sa...

Skal vi se:

- USA ut av Vietnam

- Nei til Apartheid i Sør-Afrika

- Sovjet ut av Polen

(Og det har vel egentlig vært flere av denne typen)

Primært takket være min innsats, selvsagt. Og fryktelig kontroversielle saker.

Og så ser det ut til at det kan skje noe for jernbanenettet rundt Oslo.

Anonym sa...

Dette støttar vi sjølvsagt. Eg var imot OL i Beijing i utgangspunktet, med tanke på alt svineriet kinesiske myndigheter finn på...

Situasjonen i Tibet er berre nok ein grunn.

Som surpomp vil eg sjølvsagt påpeike at eg kjenner mange på venstresida som gladleg demonstrerar mot okkupasjonen i Tibet og har ytra seg mot kinesiske overgrep der i mange år.

Det er kanskje morosamt å seie at venstresida berre demonstrerar når USA er i målskiva... men heilt sant er det heldigvis ikkje.

Mi analyse av Kina og OL er litt meir innvikla, så eg gidd ikkje gå inn på den akkurat no. Må vaske av meg sminke :-P

ViggoStrømme sa...

Hastur kunne kanskje være vennlig å komme med noen eksempler? Hvis det er så mange på venstresiden som er villige til å demonstrere mot kommunismens forbrytelser, hvorfor har de ikke gjort det da? Det eneste unntaket jeg har kjennskap til er den korte tida AKP hadde fått de for seg at Sovjet var den verste skurken på jorda (og de ville boikotte OL i Moskva 1980), men da hadde de til alt overmål blitt forelsket i Pol Pot istedet, så det gjelds liksom ikke.

Hastur snakker wishful thinking.

Realiteten er at den som har demonstrert mot kommunismens forbrytelser alltid har blitt sett på som suspekt og reaksjonær av venstresida. Husker du Viktor Sparre?

Per CJ sa...

Sist jeg husker at jeg var på demonstrasjon, eller snarere motdemonstrasjon, var da en ikke uvesentlig del av byens befolkning vendte ryggen til Arne og de andre myrdølene på Youngstorget. Før det så har jeg vel ved et tilfelle demonstrert for Litauens frihet, før landet ble fritt, i atskillig mindre flokk.

Er nok i grunnen ikke så mye "demo-menneske", og dessuten er det jo i Oslo et miljø som ser demonstrasjoner som sin egen lille lekestue, og jeg har ikke lyst til å havne i noen kryssild mellom Blitz og politi.

Per CJ sa...

Litt på siden, men for en liten stund siden hadde Ny Tid et oppslag, der to historikere hadde tatt for seg SVs og partiorganets uttalte linje på 70-tallet om å støtte annerledestenkende innen begge maktblokker. Når de prøvde dette utsagnet, så fant de imidlertid at linjen i liten grad var tilstede i oppslag i Ny tid på 70-tallet - og hvis det kom til uttrykk på redaksjonell plass, så kom det gjerne inn sinte leserbrev der det for eksempel ble påpekt at helsevesenet i Sovjet var bedre enn i Nord-Norge.

ViggoStrømme sa...

Ikke så rart all den tid Berge Furre heller prioriterte å være tilstede på partikongressene til både det rumenske og østtyske kommunistpartiet.

Anonym sa...

Wishful Thinking? Alvorleg talt. Er vi så sinte og bitre? Blinda av politiske skylapper? Venstresida har nok av problematiske sider om ein ikkje skal behøve å demonisere den totalt. Er berre tåpeleg.

Så for å svare på spørsmålet ditt. Eg tok ein runde igår, og spurde folk med klare venstreradikale sympatiar om kva dei tykte om situasjonen i Tibet og kinas okkupasjon. Ikkje eit einaste svar var i Kinas favør. Beklager. Om du vil ha ei meir grundig undersøkjing enn det, får du gjere det sjølv. Du ba meg finne folk på venstresida som var i mot okkupasjonen, og det fann eg. Fann ingen for, sjølv om eg mistenkjer at slike nek òg finnast.

Trur ein er betre tent med å sjå Kina i eit anna lys enn i ein slukna lampe frå den kalde krigen.

La oss berre ta innover oss at både høgre og venstresida har hatt problem med å mobilisere til tiltak for Tibet. La oss òg ta innover oss at grunnen til at Kina no slepp unna alskens sanksjoner er fordi dei knappast er kommunistar, men speler ball på den internasjonale marknaden - på godt og vondt.

Eg er ferdig med den kalde krigen, og svart-kvitt tenkjing, er du Viggo Strømme? Ta heller ein whiskey og ver glad.

ViggoStrømme sa...

Godt jobba Hastur, mer enn forventet faktisk, Noe av det er dessverre forgjeves. Jeg har aldri påstått at det er mange på venstresiden som støtter Kina i denne saken. Jeg har bare sagt at det kun er amerikansk utenrikspolitikk som får folk på venstresida til å komme seg opp av godstolen. Venstresidens empatiske evner henger nøye sammen med et innøvd sinne mot amerikanske presidenter, NATO eller globalisering.
Det vil igjen si at min noe tabloide oppfatning av venstresiden er at det ikke er godfølelse for broder mennesket som engasjerer en venstreorientert, men sinne. En gjennomsnitts venstreorientert er altså jævlig forbanna over USA og FNs krig i Afghanistan, men totalt uinteressert i afghanerne.
Det samme med Irak.
Tibet er helt usexy og vil aldri samle mer enn en håndfull intresserte fordi x-faktoren mangler: USA.

Det er vel det hele, med eller uten whisky.

Forøvrig synes jeg et er litt naivt å snakke om kald krig eller ikke. Ideologiene er ikke døde, de slumrer. Og antiamerikanismen er sterkere i Europa enn den noen gang har vært, mye på grunn av murens fall og slikt. Det er gode tider for venstreorienterte amerikahatere, med andre ord. Jeg tror vi kommer til å få en blåmandag som vil få den kalde krigen til å fortone seg som en piknikk i parken.

Skål!

Anonym sa...

Då må eg nok seie meg usamd. Det er klart at anti-amerikanismen gjennomsyrar Europa, faktisk både på venstre- og høgresida i politikken kan ein finne ein viss antipati mot det besynderlege romarriket på andre sida av dammen.

Eg trur allikevel ikkje at det er anti-amerikanismen som er hovudgrunnen til all protestverksemd på venstresida. Til det kjenner eg altfor mange anstendige aktive menneske på den sida, som heller ikkje er å rekne som anti-amerikanske.

Men no er det eit glas Bowmore og litt Harry Potter som lokker meg vekk frå å skrive om kinesiske pandaers brutale invasjon av Tibet, og framtidige kolonisering av Taiwan. Skål!

ViggoStrømme sa...

Skål for helsa!

Anonym sa...

Jeg kan ikke se noen rasjonelle grunner for å demonstrere mot Kina (eller noe annet land som angivelig bryter de såkalte "menneskerettighetene"). Det angår da ikke meg hva som skjer med folk i Kina. Daglig blir jeg konfrontert med mennesker som av en eller annen irrasjonell grunn har et behov for å hjelpe mennesker som lider nød. Men hvorfor bruke tid/krefter på slikt? Er det ikke bedre å fortsette å undertrykke verdens fattige slik at vi kan leve i overflod og luksus. Det forekommer meg iallfall som en langt bedre ide enn å demonstrere for andres rettigheter...

Arnfinn Pettersen sa...

Anonym er selvsagt velkommen til å anvende så vel ironi som provokasjoner. Men det ville vært morsommere hvis det hadde vært morsomt.