onsdag 17. mars 2010

En usedvanlig lite overraskende sak

Plutselig, i etterkant av NRKs avsløring av hvordan norske jøder behandles av nye og gamle landsmenn, er alle gruelig opprørte over eksistensen av antisemittisme i Norge. Det er fristende å si "hva var det jeg og mange med meg sa", men vi får vel heller glede oss over at man faktisk anerkjenner at et stort problem er et problem.

Vårt land har i dag en usedvanlig lite overraskende sak (og VG en sitatsak på den) om at bokhandlen ved en av Oslos moskeer selger antisemittisk litteratur. Det er Sara Azmeh Rasmussen som er avisens kilde:
Ifølgje Azmeh Rasmussen er innhaldet like ille som Hitlers antisemittisme.

Dei eldgamle løgnene om ein jødisk verdskonspirasjon vert spreidde. Ved å slå opp nærast på måfå fann Azmeh Rasmussen eit avsnitt der jødane vert håna som lumske, forræderske, griske og sleipe og at jødehatet har si forklaring i desse eigenskapane hos jødane. Slikt står saman med koranvers og religiøse utleggingar, skrive av ein lærd mann.

Dette er som sagt slett ikke overraskende. At antisemittisme kolporteres i muslimske miljøer er gammelt nytt og man må være utdanningsminister eller lignende for ikke å ha fått det med seg før nå. Det er et betydelig samfunnsproblem. Og det kommer det til å fortsette å være inntil noen klarer å ta inn over seg at det at man er del av en minoritet ikke automatisk gjør en til et godt menneske.

Antisemittisme må og skal fordømmes, overalt der det stygge hodet dens stikker opp. At de som fremmer holdningene hevdes å være ofre for diskriminering fra storsamfunnet er hverken en akseptabel unnskyldning eller en tilfredsstillende forklaring. At du forstår deg selv som offer er ikke grunn god nok til å oppføre deg som en drittsekk.

Og den første som sier noe om at holdningene er akseptable på grunn av Israelske overgrep, fyker på hue og bakende ut av kommentarfeltet.
_____

20 kommentarer:

Øystein sa...

Spørsmålet blir vel 'hvordan bekjemper vi antisemittisme best'?

..jeg har ikke svaret. Søren heller. Men det er forstemmende (flott ord!) når disse holdningene tar rot allerede i barneskolen. Og det er kanskje der vi (vi som i folket) må sette inn innsatsen? Som en rar mann i Iran viser, trenger man ikke være smart, selv om man er voksen og har ansvarlig stilling. Så vi må lære opp barna.

Diskusjon ellers har blitt lite konstruktiv, synes jeg. Jeg skylder på internett. Og blogger. Alle (jeg generaliserer) finner det de ønsker seg, og holder seg til det. Som en av mine favorittkronikører skriver. Så jeg mistenker at mye av foreldregenerasjonen er tapt.

Motta mine unnskyldninger for en lett usammenhengende kommentar. Men den er godt ment.

Jorunn sa...

Det er selvsagt drepende urettferdig å angripe jøder i Norge for en konflikt i Midt-Østen, men det blir også feil å ikke angripe Israels dårlige behandling av palestinerne av frykt for at dette skal kalles antisemittisme.

Anonym sa...

Selve problemet er grunnet i at folk oftest misforstår selve ordet: anitsemettisme. Her er en link til en Youtube video som gir en veldig detaljert forklaring av seve ordet! Uheldigvis er den på engelsk, men jeg tror ikke det fines en på norsk: http://www.youtube.com/watch?v=QGegdHEiADU
Flink Gutt

Arnfinn Pettersen sa...

Jorunn: Selvsagt skal man kritisere Israelsk politikk når denne er kritikkverdig - slik man helst burde kritisere politikken til andre land i området når deres politikk er det. Men hva i alle dager har det med saken å gjøre?

Anonym sa...

Jorunn - hva i all verden har politikken i Israel med jødehat å gjøre? Muslimske miljøer, både i Norge og andre land, har i laaaaang tid hatet jøder langt inn i hjerteroten!! Det er sykt, grusomt, forferdelig og rasistisk å hate jøder!! Men desverre er verdenssamfunnet mer interresert i å høre på muslimenes løgner enn sannheten...

Jens Terje sa...

UTDANNINGSFORBUNDET OG ANTISEMITTISMEN

Utdanningsforbundets årgangsraddiser har med tradisjonell marxistisk virkelighetsoppfatning sett det som en av organisasjonens hovedoppgaver å drive aktiv utenrikspolitikk og bistandsarbeid i favør av de ”undertrykte”. Forbundet har derfor for lengst etablert samarbeid med tre organisasjoner på Vestbredden og i Gaza og beskriver det som ”solidaritetssamarbeid”.

Likevel har man forgjeves forsøkt å få Utdanningsforbundet til å ta affære med, eller i det minste være en smule kritisk til, den åpenbare antisemittismen som finnes i lærebøker og undervisning der. Utdanningsforbundets tyske søsterorganisasjoner stoppet for flere år siden sine bevilgninger.

Når medlemmene i gjennomsnitt betaler 600 kroner i kontingent per måned til Utdanningsforbundet, er det selvfølgelig forventet at kontingenten går til høyst nødvendig fagforeningsarbeid for medlemmene i Norge.

Konrad sa...

Anonym:
Dessverre bidrar palestinernes mistrøstige situasjon til å vedlikeholde antisemittismen, arabiske tv-kanaler har medansvar. Men det er grovt urettferdig å generalisere antisemittismen til muslimer generelt eller å snakke om "muslimenes løgner" generelt.

Arnfinn Pettersen sa...

Konrad: Er det noen som har gjort det i denne sammenheng?

Anonym sa...

Muslimske medier sprer løgner om Israel - det er fakta! Det gjelder også muslimske skoler (gjelder vel stort sett i arabiske land). Muslimer her i Norge følger med på arabiske medier sendt fra arabiske land.
Anbefaler alle å gå inn på gruppen "I Support Israel Against Her Enemies" på Facebook, og se vidoen "An open letter to the world", og Med Israel For Fred (MIFF) sine sider på Facebook og MIFF`s egen nettside.

Mad Mullah Hastur sa...

Å anbefale nokon om å søkje sanning på MIFF.no er strengt tatt på lik linje med å hevde at ein finn usedvanleg mange gullkorn i prinsipprogrammet til Hamas.

Didrik Søderlind sa...

Hør på Mullaen! Og sjekk gjerne Norsk Israelsenter, nå Senter Mot Antisemittisme (www.antisemittisme.no). Nettsiden og bladet deres viser til fulle at det ikke bare er blant palestinavenner at man finner vanvittige holdninger til konflikten i Midt-Østen.

Anonym sa...

Herlighet... Mad Mulla og Didrik: Og muslimene har rett og kommer med verdens sannhet? Ærlig talt!! Grunnen til at jeg anbefaler de sidene, er at folk skal se en annen side av saken, ikke bare bli fòret med islam og deres (vrang)syn!! Norge er et demokratisk land. Her er det er lov å komme med ytringer som ikke majoriteten har.

Mad Mullah Hastur sa...

Gud bevare deg Anonym, men rasjonelle menneske er faktisk i stand til å kritisere beggje partar i ei konflikt. Særleg ei konflikt så i dei gradar dreven fram av ekstremistar.

Konrad sa...

Arnfinn:
Det var en kommentar til "anonym" 17.mars kl 17:04.

Ask Burle sa...

Skal man bekjempe den snart 1500 år gamle islamske anti-semittismen hjelper det selvsagt ikke å fortelle unge arabere i Norge om Holocaust. Det er ikke deres kulturs fortelling. Det man må begynne å gjøre er å fortelle om de pogromer, den forfølgelse og den nedverdigende behandling av jøder som islam og muslimer til stadighet henfaller til.

Her er det mye å ta av. Man kan gå like tilbake til den godeste profet Muhammed selv og problematisere denne mannens antisemitisme.

NOT, hehehe, det tør man selvsagt ikke gjøre.

Så da heller fortsette å mase om Auschwitz til mennesker som ikke har noe kulturelle forbindelser til fenomenet. Det er mindre provoserende sånn. For begge parter.

Ask Burle sa...

"Å anbefale nokon om å søkje sanning på MIFF.no er strengt tatt på lik linje med å hevde at ein finn usedvanleg mange gullkorn i prinsipprogrammet til Hamas."

Som medlem av MIFF ser jeg frem til at den rabiesgale mullaen viser meg hvordan MIFFS (prinsipp-program) og Hamas (program) befinner seg i samme båt.

Anonym sa...

Enig med Ask Burle!!

Mad Mulla og Didrik; dere vet ikke hva dere skriver om!! MIFF har faktisk førstehåndsinformasjon om konflikten der nede. Arabiske medier vrenger på informasjon slik at det som spres rundt i verden, infirekte eller direkte, blir løgn. De gjør det for å virke bedre enn de er.

Mad Mullah Hastur sa...

Eg veit ikkje kven som framstår som rabiesgale her, eg?

Sa eg noko om MIFFs prinsipprogram? Nope. MIFF er einsidig i sin støtte til Israel. Burle her er eit godt døme på det. Og eg har jamleg kontakt med dagleg leiar i MIFF om konflikta.

Det er faktisk mogleg å kritisere beggje partar i konflikta, men det vil nok ikkje trolla høyre på. Og troll diskuterar vi ikkje med.

Ask Burle sa...

Galskap medfører så mangt...

Blant annet at man føler behov for å sidestille MIFF med en antisemittisk og udemokratisk og inhuman organisasjon ved navn Hamas.

En forskjell mellom de to er at MIFF støtter to likevedrige stater, en for araberne i dag kalt palestinere og en for jøder.

Hamas vil derimot feie jødene på havet. Eventuelt gjøre dem til dhimmier i en islamistisk stat kontrollert av Hamas.

Der jeg kommer fra er dette to vidt forskjellige posisjoner. Også moralsk.

MIFF er pro-israelsk akkurat som Palestina-komiteen er pro-palestinsk. Hvis man skal sammenlign MIFF med noen, så er det Palestina-komiteen.

Men gale Mullah foretrekker Hamas. Det kan tilskrives galskapen.

Anonym sa...

Som en som selv har opplevd stigmatisering, kan jeg si at jeg synes det er åpenbart hvorfor man må prøve å unngå det.

Saken er at man skaper ikke et bra samfunn med å se på en "gruppe" som "de andre", enten det er homoseksuelle, jøder, etc.

Muslimer burde være av dem som vet ganske godt hvordan det føles å bli stemplet, så denne mannen burde jo ha minnst grunn til å spre slike holdninger.

Når man selv vet hvordan det føles å bli satt i bås, pga. ens religion, hudfarge, etc, burde man ikke gjøre det samme mot andre igjen.