mandag 11. oktober 2010

Konspiranoia og popkultur

 
Jeg hadde nylig en interessant samtale med en mann som jobber ved en stor skole langt øst i Oslo. Temaet var konspirasjonsteorier og illuminati og som han sier, "alle vet hva Illuminati er for noe".

For realiteten er at konspirasjonstenkning har flyttet inn i popkulturens kjerne. "Bevisste" unge mennesker hører ikke på Lady Gaga og Jay Z, for de er, som alle vet, Illuminati-agenter.

Det har vokst frem en forskrudd blanding av Illuminati-teorier, antisemittiske 9/11-forestillinger, New World Order-spekulasjoner ("det er et øye i en pyramide på dollar-seddelen, visste dere det eller?") og muslimsk paranoia. For 9/11 var som kjent et jødisk prosjekt for å legitimere krig mot den muslimske verden. Og i spissen står selvfølgelig Illuminati. Som vanlig.

Dessuten drepte de Michael Jackson og Tupac. Men det er jo noe alle vet.

Det hele er på samme tid fascinerende, forskrudd og ganske ubehagelig. Mest ubehagelig. For konspirasjonstenkning har et litt for stort potensial til å avføde, eh, aktivisme til at det egentlig er morsomt.

At konspirasjonstenkning har flyttet inn i popkulturen kan vanskelig illustreres bedre enn når Jonas Forsang, aka rapperen Apollo, intervjuer selveste Hank von Helvete og den tamme scientologen hans, Trygve Haug, om psykiatriens ubotelige ondskap. Og det på selveste Nyhetsspeilet.

Von Helvete brukte forøvrig helgen på å:

"... fortelle om Scientologikirkens syn på bruk av medisinering mot mentale lidelser.

- Jeg tok en geriljatur til Karl Johan for å redde nasjonen. Supertrubaduren slår til, sier Husby da VG Nett møter ham midt i lørdagsrushet i Oslos paradegate, dagen før den internasjonale verdensdagen for psykisk helse."

Hvilket tross alt er et fremskritt fra da han kjørte rundt på området til et sykehus som behandler pskyisk syke barn med en plakat med "Psykiatrien dreper barn" på taket.

"Dra te Hælvete," for å sitere en langt mer oppegående artist.

9 kommentarer:

Lorentsen sa...

Kilden til det meste av dette tøvet er en konspirasjonsvideo i 50 deler kalt "The Arrivals".

Olav Elgvins muslimprosjekt har så vidt vært inne på dette.

http://muslimprosjektet.wordpress.com/2010/08/02/jødene-star-bak-rihanna-konspirasjonstenkningen-lever/

Arnfinn Pettersen sa...

Ja, blant annet "The Arrivals". "De har det fra YouTube," for å sitere min kilde.

Lord Bassington-Bassington sa...

Apropos YouTube, er dette min favorittvideo på temaet.
http://www.youtube.com/watch?v=iYmyrub76sc
(Låta er "Bring You Light" av The Alchemist, bygget på en sample av gospelsangeren Andrae Crouch).

Kristian sa...

Fascinerende, forskrudd og ubehagelig, indeed! Det Nyhetsspeilet-intervjuet var helt absurd. Men hvordan skal man ta til motmæle mot det her?

Arnfinn Pettersen sa...

Kristian: På den vanlige måten, jage dem som dyr til osv.

Beate Sz. sa...

%¤#"¤%& Jeg har ikke orket å se the Arrivals, men så en annen serie som var helt absurd og sykelig opptatt av Metropolis av Lang, som den beryktede slagbjørnen Bamsefar la ut på Skepsisforumet. #¤%/&%¤
Mer underholdende er vel boka til musikklæreren fra Seljord har skrevet, hvis navn jeg ikke husker...Dyrendal har blogget om den.

De vet ingenting om mote, koreografi, tidligere trender, hva som "er kult"..bla bla bla

Sitter man på en benk på Karl Johan en lørdag er det så mye satanisme å se...om du bare du vil åpne øynene ;-)

John Færseth sa...

Beate: Du tenker på "Musikkens Makt" av Tore Sognefest. Interessant bok. Bet meg spesielt merke i at 4/4 takt anses som å være det "naturlige" mens synkoperte rytmer er suspekte (han nevner ikke vals direkte, men vi får tro at 3/4 også er farlige saker!)

Som medieviter og dermed kommunikasjonsforsker er det også interessant å se at baklengsmaskering er tilbake for fullt, nå utvidet med egen pseudovitenskap om "reverse communication", altså at enhver språklig ytring har to dimensjoner: Den åpenbare og den skjulte, som røper opphavsmannens ubevisste intensjoner og som kommer frem om man lytter til utsagnet baklengs. Noe vi hele tiden gjør ubevisst. Jeg skal ikke gå inn på hva dette betyr for teorier om tid, siden jeg ikke tror Sognefest og kildene hans har tenkt særlig over dette.

Har boken, og vurderer å scanne den sammen med en del annen suspekt litteratur jeg sitter på, bl.a. en del Texe Marrs, Bob Larson og Craig Heimbincher. Da blir det mulig å skaffe seg den også for folk som ikke ønsker å støtte opp om utgivelsen økonomisk:)

Beate Sz. sa...

Jepp, det er den. Jeg kjøpte den, måtte bare ha den etter hva jeg hadde lest.

Det er "litt" antydninger til hva man kalte "negermusikk" ja og hvor farlig det er, før man hopper over til Nesta Webster..osv.

Fint om du hadde scannet den, ja, for han fortjener ikke inntektene selv om den har underholdningsverdi nok for kjøpesummen.

Det blir som Dyrendal skrev, et skikkelig hallingkast tilbake til 80-tallet, PMRC osv. Tror stadig vekk slike saker dør ut jeg, men neida...

Anonym sa...

Nyhetsspeilets "intervju" er ordrett rippet fra Massiv, så vidt jeg kan se:
http://www.massiv.no/artikler/70/hank-von-helvete

Eller er det jeg som har misforstått? Var det egentlig Syrespeilet som intervjuet og Massiv som gjengav det?

Mvh
Basespeilet