fredag 21. september 2007

En fascinerende morgen

Noen dager begynner mer fascinerende enn andre. Jeg har det med å titte innom et lite utvalg av blogger sånn på morgenkvisten. En av dem er Bjørn Are Davidsens utmerkede Dekodet, Norges klart beste kristne, skeptiske, fantasyorienterte, tegneserieelskende progrockblog.

En liten post der ledet meg videre til Bjørn Ares engelske blog, Badblog (et navn jeg er dypt misunnelig på), og en interessant (og heller skremmende) sak om at amerikanske myndigheter vil begrense fengselsinnsattes tilgang til religiøs litteratur til et sentralt godkjent utvalg av 150 bøker for hver religion.

Ettersom Bjørn Are har et heller varmt forhold til G.K. Chesterton - katolsk samfunnskommentator, stor humorist og genial krimforfatter som døde i 1936 - bærer saken den klingende tittelen "Bush bans Chesterton".

En enslig kommentar lyder: "Where would Joseph Pearce be, and where would I be, today had he (Pearce) not found a book by Chesterton while in prison?"

Nå har jeg tilfeldigvis noen bøker av Pearce (som er mannen på bildet) i bokhylla og har hatt stor glede av hans analyse av katolisismens betydning for J.R.R. Tolkiens forfatterskap; et tema sekulære Tolkien-kommentatorer har en tendens til fare over med harelabb (hvis de ikke glatt overser det).

Jeg hadde dog ingen anelse om at Pearce har en fortid i National Front, 80-tallets viktigste høyreekstreme britiske organisasjon. Han var blant annet en nær samarbeidspartner med Nick Griffin, som i dag leder BNP, National Fronts moderne arvtager. (Hvis da ikke Griffin er blitt avsatt en av de siste dagene. Det går hett for seg der i leiren, sies det.)

Pearce fant Gud mens han satt i fengsel, gjennom å lese først Chesterton, deretter forfattere som C.S. Lewis og Hilaire Belloc, to menn Den Tvilsomme også er en smule begeistret for. I dag tar han klart avstand fra sine tidligere holdninger. Og det er alltid hyggelig med oppbyggelige fortellinger om personer som beveger seg fra tulling til samfunnsnyttig menneske.

Så, der har dere fortellingen om min morgen (som også inkluderte en kopp utmerket kaffe og Caravans plate If I Could Do It All Over Again, I'd Do It All Over You).

Jeg er på ingen måte sikker på at jeg ble så veldig mye klokere av alt dette, men jeg har alltid stor glede av å oppdage den slags merkverdige forbindelser mellom temaer som interesserer meg. Og det er alltid tilfredsstillende å bli minnet om at verden er så mye mer komplisert enn det ved første øyekast kan se ut som.

Og så var tiden inne for å redigere et blad.

1 kommentar:

Bjørn Are sa...

Takker og bukker for ros og misunnelse, for ikke å si Caravan-linken, men det er vel bare å vente fra blogsfærens mest tvilsomme humanist.

Pearce har forøvrig fulgt i Chestertons fotspor når det gjelder utgivelsestempo, selv om vi fortsatt venter på krimfortellingene.