tirsdag 25. september 2007

Sally Mann

Stenersenmuseet har utvidet sin Sally Mann-utstilling til 30. september. Det betyr at dere, hvis dere befinner dere i Oslo-området, har mulighet til å se bildene til og med søndag. Og det bør dere absolutt gjøre. (Den Tvilsomme skal til Polen for å gifte bort en gammel venn, så det får bli med hans to besøk.)

Mann gir en fascinerende (og tidvis uhyggelig) oppvisning i at ting ikke alltid er hva de ser ut som. Mange av bildene, ikke minst barnebildene, spiller aktivt på at det vi ser er noe annet enn det som er der. De er en påminnelse om at det er et stort rom mellom fakta og tolkning, et rom vi lett fyller opp med våre fordommer og ufordøyde antagelser om verden.

Dessuten er bildene vakre, tidvis uhyggelig vakre. Under mitt siste besøk tuslet jeg rundt med musikk på ørene og det var interessant å se hvor ulike opplevelsene ble når jeg skiftet fra en artist til en annen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sally Mann er en kjent og omdiskutert fotokunstner i USA. Hun er bl a kritisert for bruk av egne barn i sine bilder, som ganske riktig beskrevet, oftest har et dobbeltbudskap. Den store puritanske befolkningen i USA tåler ikke slik "provokasjon" i bl a foto.
Hvorfor vet jeg ikke, men en mulighet er deres dobbeltmoral og sort/hvitt-tenking. Dobbelkommunikasjon gjør det puritanske amerika usikkre, derfor forkastes og avvises slike kunstnere.
Sally Mann er heller ikke helt "stueren" innen resten av den vestlige og verdslige tilhengerskaren av fotografi som kunst.
Men, skal du få frem et budskap, må du tørre å provosere, noe jeg synes Sally Mann gjør på en ekselent måte, ja ganske enkelt genial måte.
Fototeknisk er Sally Mann ekstremt dyktig.
Se utstillingen med åpent sinn og du vil bli overrasket over at det i det hele tatt er mulig med slik genial dobbeltkommunikasjon.