onsdag 9. september 2009

Dagens dummeste

Det er valgtid og det er ikke lett å bestemme seg for den dummeste uttalelsen - men jeg tror rektor Oddvar Skråmestø ved Ål videregående i Hallingdal er en god kandidat. Vigrid har slengt innom skolen på sin totalt uansvarlige rundtur til Buskeruds videregående skoler. Og hver tiende elev har stemt på dem i skolevalget:
Rektor Oddvar Skråmestø ved Ål videregående skole mener at det ikke er hans jobb å bli overrasket over hva elevene ved skolen stemmer.

- Det viktigste er at elevene deltar i demokratiske prosesser og at de stemmer, uttaler han.
Nei da, rektor Skråmestø, jobben din er ikke å bli overrasket over hva elevene dine stemmer. Jobben din er å sørge for at de lærer noe. Litt historie for eksempel. Så de har forutsetninger for å forstå hva et nazistisk parti står for. Det hadde vært en god begynnelse.

Men det virkelig fascinerende er det direkte sitatet. Det viktigste er at elevene deltar i demokratiske prosesser?

Det er oppriktig talt ikke bare tøv, det er sludder og pølsevev. Hvis elevene hans skal "ta del i demokratiske prosesser" ved å stemme på en odinistisk naziparti, fundert på antisemittisme og rablende sprø rasisme, er det langt å foretrekke at de holder seg hjemme og spiller dataspill.
_____

32 kommentarer:

svein sa...

Tiltredes veldig!
(Og godt å se at 40-årskrisa ikke har tatt rotta på deg ennå. Husk at den skal vare lenge:=)

Arnfinn Pettersen sa...

Svein: jeg sov meg gjennom 40-årskrisa på mandag. Nå er det tid for å nyte min nye ungdom. Å skjelle ut dumme rektorer synes som et godt sted å begynne.

Baard Thalberg sa...

Se stort på det Arnfinn, en bortkastet stemme på Vigrid er en stemme mindre på Frp. Vinn - vinn spør du meg.

Arnfinn Pettersen sa...

Baard: Så storsinnet er jeg ikke. En stemme til Vigrid er en stemme til et rabiat nynazistisk parti. En stemme til FrP er en stemme til et demokratisk parti og langt å foretrekke.

IvarE sa...

Selv om jeg deler ditt syn på Vigrid, så er jeg ikke umiddelbart enig i resten.
Det at en overraskende stor del av den oppvoksende slekt kunne tenke seg å stemme på / støtte et slikt parti er viktig informasjon som varsler om at et problem er i ferd med å vokse frem og at "noe" må gjøres. Å stikke hodet i sanden er ikke løsningen.

Og for å pirke litt: Til alle de som skriker opp om lav valgdeltagelse, og som ønsker å få folkt til å bruke stemmeretten, slik som rektoren her: "Det viktigste er at elevene deltar i demokratiske prosesser og at de stemmer." - Det viktigste er ikke at folk stemmer, det viktigste er at de som stemmer forstår hva det er de stemmer på! (en annen måte å si det samme som du gjorde :-).

Arnfinn Pettersen sa...

Ivar: Jeg synes ikke jeg stikker hodet i sanden. Å stikke hodet i sanden er det man driver med i Buskerud. "Det går sikkert bra til slutt," synes å være mantraet.

Selv synes jeg lav valgdeltagelse er en god ting. Det tyder på at de som ikke har peiling på hva de skal stemme holder seg hjemme.

Archimedes sa...

Ja, dette er jo selvsagt også en tilnærming: Åkke og bære seg over at de andre er så teite, så...

Har du på noe tidspunkt spurt deg selv om hvorfor et rasistisk nazi-parti får hele 10% av stemmene ved et skolevalg? Alt har nemlig en årsak, og du ville nok finne at denne årsaken er meget interessant og forteller en hel del om hva som er i ferd med å skje i det norske samfunnet.

Folk er nemlig begynt å bli lei. Lei av banditter (i ordets rette forstand) som tas imot med god sosialdemokratisk gjestmildhet i et land som gir dem husly, og som til gjengjeld viser sin takknemlighet gjennom vold og kriminalitet.

Og begeret er virkelig i ferd å flyte over i forhold til oikofobe sengevætere på den poitiske venstresiden, som skriker opp om rasisme hver gang noen er så syndig å insinuere at vi kanskje ikke skal godta fysisk mishandling av kvinner i Norge bare fordi endel av våre nye landsmenn er vant til slikt hjemmefra.

Kanskje problemet rett og slett er at ting er fullstendig ute av kontroll, og at folk rett og slett er i ferd med å få nok?

Regn med at det blir verre fremover. Mye verre.

Didrik Søderlind sa...

"skriker opp om rasisme hver gang noen er så syndig å insinuere at vi kanskje ikke skal godta fysisk mishandling av kvinner i Norge bare fordi endel av våre nye landsmenn er vant til slikt hjemmefra."

Kom gjerne med et eksempel på at noen er blitt anklaget for rasisme fordi de har tatt til orde for å stoppe fysisk mishandling av kvinner.

Christian Brandt-Hansen sa...

Eg må sei eg lurar litt på kor mange invandrarar/asylsøkarar det er i Ål i Hallingdal. Det er jo tydeleg at ungdommen er bekymra over situasjonen.

Heilt seriøst, for alt eg veit kan dei ha eit digert asylmottak vegg i vegg med skulen, har dei i det heile tatt større invandrargrupper der?

Christian Brandt-Hansen sa...

Det eg spør om er altså innvandrar. Ikkje det mindre kjente motefenomenet invandrar. Dei som vandrar frå trend til trend, eller noko slikt...

Didrik Søderlind sa...

Ja, de fotturistjævlene kan jo få hvem som helst til å ville stemme brunt!

Arnfinn Pettersen sa...

Det har en kostnad å pinge sakene sine opp mot Dagbladet. Man får sånt som Archimedes løpende rundt i kommentarfeltet. Men for all del, jeg skal ikke åkke og bære meg over at andre er så teite. Ikke jeg, nei. Jeg vil bare ha opp lesertallene jeg.

Det eneste jeg lurer på er: Det er greit å være kritisk til norsk innvandringspolitikk. Men sist jeg sjekket var Vigrid fortstatt mest opptatt av å bekjempe den store jødiske verdenssammensvergelsen. Og Tore Tvedt var mest opptatt av å invitere inn purunge piker til arrangementene sine.

Hva pokker har det å stemme på denne ufyselige galskapen med å være kritisk til norsk innvandringspolitikk å gjøre? Vigrid er et naziparti, for svarte.

Olds69 sa...

Ingen tvil om at skolen sluntrer unna når de skal sette diverse bevegelser i sammenheng.

Etter den "nye" læreplanen så er jo ikke engang WW2 obligatorisk stoff lengre.

Hadde også satt pris på et større blikk på komunismens ofre i tillegg til kvinnebevegelsen og annet politisk korrekt skrot i historie/samfunnsfag


Olds69

Arnfinn Pettersen sa...

Olds69: Hva kommunismens ugjerninger angår, er vi i full enighet.

Anonym sa...

Er det slik du ser innvanrerne Arkimedes?Disse var innvanrere her i landet,og hva gjorde mange nordmenn på denne tiden som denne filmen er i fra?http://video.google.com/videoplay?docid=-5849499994484879153# .Her har dere grunnlegeren av Frp,da med ett annet navn.http://www.xmag.no/id/784.0 det er hans politiske syn hele partiet er bygget på,og S J har jo forskjærlighet for et land i midtøsten,her er en kar som sikkert vil være populær hos kristensiden i Frp jfr C .I H opptreden hos Livets Ord. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/army-rabbi-gave-out-hate-leaflet-to-troops-1516805.html Kos dere.

Archimedes sa...

"Det eneste jeg lurer på er: Det er greit å være kritisk til norsk innvandringspolitikk."

Nei det er ikke det, Arnfinn. Det burde vært det, men det er ikke det. Og det har aldri vært det.

Dette må du forstå før du overhodet kan ha forhåpninger om å skjønne hvorfor så mange kan stemme på en så ufyselig gjeng som Vigrid.

Med unntak av noen få forvirrede tullinger stemmer folk nemlig ikke på slike partier fordi de oppleves som ideologiske meningsfeller, men på grunn av mangel på andre alternativer.

Tenk over følgende: Dersom du ønsket stopp, altså fullstendig stopp - i innvandringen til Norge fra ikke-vestlige land, hvilket parti bør du isåfall stemme på?

Og der har du forklaringen din.

ViggoStrømme sa...

Den endelige voksne skrev: "Hva pokker har det å stemme på denne ufyselige galskapen med å være kritisk til norsk innvandringspolitikk å gjøre? Vigrid er et naziparti, for svarte."

Det er vel OGSÅ et utrykk for at det finnes mange idioter der ute, er det ikke? Når 250 sekstenåringer stemmer på Vigrid gjør de det neppe på grunn av jødiske konspirasjonsteorier. Hvis de har hørt om slik idioti vet de ikke hva det innebærer. Det er mitt tips. Vigrid får stemmer fordi de vil ha et hvitt
Norge for nordmenn, vil jeg tro, og det har dessverre en kobling til missnøye med norsk innvandringspolitikk.

Dessverre er jeg noe enig med Archimedes analyse (selv om jeg ikke har lyst og ikke liker tonen). Det er ikke noen nyhet i europeisk historie at ekstreme partier og bevegelser nærer på allmenn missnøye i tider som kan virke uoversiktlige og truende for mange.

Ellers er jeg ikke helt enig i påstanden til Arnfinn om at lav valgdeltagelse er bra og et utrykk for kunnskapsløshet. Ikke alene i alle fall.
For det første er lav valgdeltagelse et problem for demokratiets legitimitet. For det andre tror jeg hovedårsaken ligger i at mange er fornøyd og ikke ser behovet for å stemme. For mange er det på den andre siden et utrykk for systemapati.

LordBuckethead sa...

Arnfinn sa: "Selv synes jeg lav valgdeltagelse er en god ting. Det tyder på at de som ikke har peiling på hva de skal stemme holder seg hjemme."

Jeg må innrømme at jeg ved første øyekast flirte litt og tenkte jeg i grunnen var enig da jeg leste dette. For det er fristende å tenke sånn.

Men i bunn og grunn er det en skremmende tanke. Om din antagelse om at de holder seg hjemme fordi de ikke har peiling er korrekt, så betyr lav valgdeltakelse at en større del av befokningen er politisk ignorante (noe jeg forsåvidt ikke tviler på). Jeg vil heller anta at nettopp denne ignoransen er det som gir grobunn for denslags politisk slagg som Vigrid representerer.

Jeg vil anta at kunnskap og politisk engasjement henger sammen, og videre at kunnskapsløshet er en av grunnene til at ekstremer som Vigrid får oppslutning. Så heller enn å juble over lav valgdeltakelse vil jeg se på det som urovekkende, da jeg tror at potensialt for gevinst igjennom noe slik først og fremst ligger i ytterkantene hvor de enklere løsninger serveres. Og særlig der man kan peke på noen andre og helst frmmmede som har skyld i problemene.

Arnfinn Pettersen sa...

Viggo & Lord Bøttehue: Det med valgdeltagelse var ikke HELT alvorlig ment. Bare litt.

Archimedes: Næh, hvem skal man stemme på hvis man vil melde seg ut av virkeligheten? Si det ...

Jeg synes bare det er greit å minne om at HVIS man stemmer på Vigrid, stemmer man på et odinistisk, antisemittisk naziparti, ledet av en mann som unektelig virker en smule frakoblet fra virkeligheten.

Det er ikke å stemme på innvandringsmotstandere, det er å stemme på Hitler-dyrkere. Skjønt, Hallingdal hadde vel sin andel av denslags - og vel så det - tilbake i Doffens tid.

Det gode er at man for en gangs skyld kan påpeke at et parti er nazistisk uten å med noen grad av rimelighet kunne anklages for brunskvetting. Det betyr ikke at de som stemte på dem er nazister. Bare at de er ualminnelig tette i pappen.

Archimedes sa...

"Er det slik du ser innvanrerne Arkimedes?"

Ikke på alle innvandrere, nei. Langt derifra. Jeg er ikke så kunnskapsløs at jeg ikke forstår forskjell på "alle" og "noen".

Men når vi i april i år kunne lese at den påståtte gjerningsmann i samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden de siste tre år var ikke-vestlig innvandrer, da begynner etterhvert et slags mønster å vokse frem likevel.

Og folk blir etterhvert villige til å stemme på ganske utrivelige partier dersom slike forhold ikke tas på alvor. Hvilket de ikke blir.

Didrik Søderlind sa...

Hei Archimedes! Kommer det noen eksempler på rasismeanklager? Siden dette skjer hele tiden, må det jo være nok av eksempler å ta av.

Archimedes sa...

"Archimedes: Næh, hvem skal man stemme på hvis man vil melde seg ut av virkeligheten? Si det ... "

Så dette er altså hvor alvorlig du egentlig er villig til å ta problemet. Greit nok, da misforstod jeg dine intensjoner. Trodde du var interessert i mer enn bare å rynke bedrevitende på nesen av "de derre sin uvitenhet".

Kunne forøvrig vært fristende å spørre hva ønsket om å stanse den ikke-vestlige innvandringen har å gjøre med ønske om å "melde seg ut av virkeligheten". Men jeg regner vel ikke med at det går an å få et svar hentet fra fornuftens verden.

Arnfinn Pettersen sa...

Arcimedes: Problematikken rundt overfallsvoldtekter og hvem gjerningsmennene er bør absolutt tas på alvor, slik svært mye voldskriminalitet burde tas langt mer alvorlig enn man gjør.

Men hvis du tror det er mulig å komme dithen at man man stopper all ikke-vestlig innvandring, forbeholder jeg meg retten til å mene at du har meldt deg ut av virkeligheten.

Å redusere den sterkt er nok mulig (uten at jeg dermed har sagt at det er ønskelig), å stoppe den helt forutsetter metoder du aldri kommer til å få gjennomslag for.

Men for all del: Drøm videre.

Archimedes sa...

"Hei Archimedes! Kommer det noen eksempler på rasismeanklager? Siden dette skjer hele tiden, må det jo være nok av eksempler å ta av."

Ja, du Didrik du Didrik... jammen litt av en skøyer du, som later som om du ikke er klar over problemet! :-)

Men siden du spø skal du få noen rykende ferske eksempler... og legg merke til at det ikke bare er Frp som får passet påskrevet:

http://www.youtube.com/watch?v=fGevcUOV9TM

http://www.p4.no/story.aspx?id=279904

http://www.tv2nyhetene.no/tabloid/-frp-dyrker-rasister-1796783.html

http://www.ungevenstre.no/hordaland/arkiv/arbeiderpartiets-hverdagsrasisme

Ved å forsyne seg av all usaklig dritt som har vært slengt i løpet av de siste 25 år rundt "rasisme" ville man kunne gjort listen nesten så lang som helst. Men dette vet du jo selvsagt like godt som alle andre.

Flere dumme spørsmål?

Archimedes sa...

"Men hvis du tror det er mulig å komme dithen at man man stopper all ikke-vestlig innvandring, forbeholder jeg meg retten til å mene at du har meldt deg ut av virkeligheten."

Selvfølgelig er dette mulig! Gjerne ikke hverken ønskelig eller særlig humant, og såvisst ikke noe man realistisk sett vil få flertall for, men ikke mulig? Hvorfor i alle dager skulle det ikke være mulig å stanse slik innvandring?

Joda, du har selvsagt rett til å mene hva du vil, men det var da en underlig ting å mene...?

Poenget er imidlertig hvorfor så mange i et skolevalg kan få seg til å stemme på et såvidt guffent parti. Og det har ganske enkelt med misnøye å gjøre: Misnøye med de reelle konsekvensene av den politikken som har vært ført rundt innvandring, og misnøye med det faktum at det er tabubelagt å snakke om disse problemene.

Og du blir ikke kvitt denne misnøyen gjennom eufemismer og orwellsk nytale. Tvert imot, du bare forverrer den inntil den dagen at situasjonen koker over.

Den dagen er på vei, og det er også dette skolevalget illustrerer: Folk er i ferd med å få nok.

Mad Mullah Hastur sa...

Archimedes er søt.

Eg vonar han held fram å kommentere her.

*rufse håret på Archimedes*

*pakke hersketeknikkane ned i veska att og gå ut og lufte hovudet*

Ordbekrefting: unslibe - nemleg!

ViggoStrømme sa...

Vel, altså bar for å rydde eventuelle missforståelser av veien: Viggo var enig med Archimedes at 250 stemmer til Vigrid kan være utrykk for at noe er galt med norsk innvandringspolitikk (men ikke nødvendigvis selve innvandringen). Men så er det slutt. Ikke å ofte det kan være legitimt å skvette med brunt, men her burde det være relativt greit tror jeg.

Forøvrig er jeg sterk tilhenger av begrenset innvandring, Strenge regler for familiegjenforening, et mye strengere asylregime (lynrask behandling og svisj ut med alle andre enn tvilstilfeller). Dette for land utenfor EU.

En slik politikk kommer til å innføres sooner than later uansett. Det er ikke til å unngå.

Erik Strand sa...

En ting jeg lurer på, er hvorfor Kystpartiet ble plassert til høyre for Vigrid - http://www.dagbladet.no/2009/09/09/nyheter/vigrid/skolevalg/8020587

ViggoStrømme sa...

Kystpartiet er jo egentlig det samme som Nasjonal Samling, hvis du vrir og vender på det og bytter om på bokstavene og henter inn noen nye. Pluss litt fantasi og vond vilje.
Dagbladet altså. (Marte Michelet?)

Simon T sa...

Jeg kommenterte samme sak på Liberaleren. Tillat meg å poste samme kommentar her, siden det passer inn. Forøvrig synes jeg avfeiingen av Archimedes' hovedpoeng er lite skjønnsomt, og gir uttrykk for at man ikke VIL forstå den misnøyen som ulmer blant store deler av folket, dvs i den delen som ikke har tilgang til kronikkplass.

... Men ytringsfrihet er et nødvendig gode, noen ganger kan det se ut som et nødvendig onde, men likefullt nødvendig.

Det er nødvendig at Vigrid kommer til orde, og får synt seg frem. Det er nødvendig for å høre med deres egne ord hva de mener eller hevder, og for å sette dem til veggs for tøyset deres. Dessuten er det vanskelig å fremstå som en imponerende trussel mot det dekadente demkoratiet som de så gjerne vil, når man ser dem live.

Ytringsfriheten til Vigrid er ikke noe som jeg motstridende innrømmer dem, fordi vi “må”. Jeg insisterer på at Vigrid skal ha ytringsfrihet, fordi det fremmer min sikkerhet ved at de eksponerer seg, og blir blottstilt og deretter avfeid.

Men dersom de ikke blir avfeid, Vigrid fikk tross alt fler stemmer enn DLF i skolevalget, er det også nødvendig å vite. Dette at det er en understrøm av misnøye med vårt vasne dialogpushersamfunn, som er så sterkt at Vigrid oppfattes som et aktuelt alternativ er av høyeste viktighet å oppdage. Som bedriftsleder er det på en måte viktigere å fange opp den misnøyen som ulmer, enn den som blir åpent utrykt. Når samfunnet dersverre undertrykker Vigrids ytringer, gjør “vi” “oss selv” en bjørnetjeneste.

Troll må ut i solen, slik at de kan sprekke.

Vigrid forsøker også å fremstå som noe annet i valgkampen enn det de gjør på sine websider. Hyllest til Waffen SS og deres “viktige arbeid” for den germanske rase er i min bok tilstrekkelig til å kategorisere dem som nazister. Jeg har studert deres materiale ganske grundig fordi jeg antok vet at nazisme er et skjellsord som venstresiden bruker hyppig og ofte grunnløst. Men Vigrids eget material levner liten tvil.

Dersom jeg skulle sitte i en debatt sammen med Vigrid ville jeg hilst på dem ytterst formelt, på samme måte som soldater kan hilse på motparten. Ikke hjertlig.

Og det er viktig å registrere at SOS Rasisme m/fl foretrekker å ty til vold eller “intimidation” fremfor argumenter når livet går dem i mot.

IvarE sa...

@Gullstandard:

Applaus!

Andreas sa...

Archimedes skrev: "Men når vi i april i år kunne lese at den påståtte gjerningsmann i samtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden de siste tre år var ikke-vestlig innvandrer, da begynner etterhvert et slags mønster å vokse frem likevel."

Du kan jo lese dette: http://www.bt.no/nyheter/innenriks/faktasjekk/%26laquo%3BAlle-overfallsvoldtekter-de-siste-tre-aarene-begaas-av-ikke-vestlige-innvandrere%26raquo%3B-921738.html.

Den tar riktignok for seg hele landet, men bildet blir nok noe klarere og ikke så grumset, for å si det slik. (Kan jeg ta en avsporing og lure på hvorfor ikke noe norsk nyhetsmedium tidligere har kommet på den lyse ideen å sjekke om politikernes påstander faktisk stemmer?)

Når det gjelder Vigrid i skolevalg, kan det jo tenkes at mange stemmer på dem for å være annerledes og sær. Og vi har vel alle gjort ting i ungdommen vi ikke er særlig stolte av i ettertid. Jeg for min del stemte på RV to(!) ganger. Fysj! Så var det sagt.

Ungdom er kanskje heller ikke så reflekterte som vi skulle ønske? Og skolen kan definitivt bli flinkere til å sette historiske hendelser inn i sammenheng og belyse historiens betydning for dagens samfunn.