tirsdag 1. september 2009

666 - The Birthday of the Beast

Det tikker mot torsdag 10. september. Da er det seks år, seks måneder og seks dager siden første Kjettersk kjeller gikk av stabelen. Hvilket må feires. Med en Kjettersk kjeller. Det siteres fra egenreklamen:
"Denne kvelden skal vi ta for oss et tema som virkelig er omspunnet av ubesvarte spørsmål: Frimureriet.

Hva driver frimurerne egentlig med bak fasadene på losjebygningene sine? Er frimurerne en sammenslutning av mektige og maktlystne menn, som blir redskaper for enda skumlere krefter? Hvorfor er ritualene deres hemmelige? Er det slik at det angivelig kristne frimureriet inneholder okkulte hemmeligheter når man kommer høyt nok i gradene? Kort sagt: Hvor bekymrede bør vi være for at Norge har nesten 20 000 frimurere, og at antallet bare vokser?

For å få svar på disse spørsmålene, har vi vendt oss til den skandinaven som sannsynligvis best kan svare på dem. Han heter Henrik Bogdan, er universitetslektor og underviser i religionsvitenskap ved Universitetet i Göteborg. Bogdan har doktorgrad i frimurerritualer, og har i tillegg arbeidet med hemmelige selskaper som The Golden Dawn og okkultister som Aleister Crowley.

Bogdan skal ikke bare kaste lys over frimurernes historie og avsløre hvordan frimureriet fungerer i dag, men også se på frimurerne betydning for moderne religiøsitet. Mange okkulte og nyreligiøse retninger står nemlig i mye større gjeld til frimurerne enn det de er klar over – eller liker å innrømme."
Dessuten blir det paneldebatt - og avstemning - over spørsmålet "Bør kjettere brennes på bål?"

Og det blir som alltid masse glad og livsbejaende musikk.

Stedet er M3 i Maridalsveien 3, tidspunktet er 19.00. Prisen er en 70-lapp. Og sjela di, selvfølgelig.
_____

21 kommentarer:

Anonym sa...

Lurer på en ting ang. dette arrangementet...
Skal foredragsholderen holde hele foredraget i sin helhet før dere tar denne musikkpausen og avstemningen, konkurranser etc.?
Det hadde vært en fordel om han skulle det, det er kult på arrangementene til Kjettersk Kjeller, men det er - for sånne som meg - artigst med selve foredraget. Alt det andre som foregår er jo for den harde kjerne i det som virker som en jovial kameratgjeng, og jeg blir sittende alene da, i f.eks. en hel time mens det er musikk, kameratprat og øldrikking og sånne ting. Noe som såklart er koselig for de som er med i gjengen, men ikke fullt så artig for en som kanskje til og med har dristet seg dit helt alene.

Så nå er jeg spent! : ) Vil nemlig svært gjerne få med meg denne fyren og det han måtte ha å si.

Didrik Søderlind sa...

Hei Anonym!

Kjettersk Kjeller er et klubbarrangement, ikke et foredrag. En helaften – eller halvaften. Det sosiale er en viktig del av opplevelsen, synes vi.

Henrik begynner nok å snakke som vanlig er på Kjeller'n, sånn en time-halvannen etter at dørene åpner. Da har publikum rukket å komme i den rette stemningen. Så tar vi en liten pause, tenker jeg, og så kjetterdebatten.

Ellers synes jeg du misforstår litt. Det er ikke egentlig noen "gjeng" rundt Kjettersk Kjeller, muligens bortsett fra oss som er med i styret og våre nærmeste venner som er der fra tid til annen. Veldig mange av de som kommer på Kjeller’n er sånne som jeg tror at du er: Som stikker innom fra tid til annen, men ikke nødvendigvis kjenner noen andre som kommer dit.

Publikummet vårt er veldig mangfoldig, både i interesser, bakgrunn osv. Men noe de har felles, er at de gjerne er nysgjerrige, sosiale og utstyrt med en god sans for humor, og har sans for det litt aparte.

Noe som betyr at dersom du slår av en prat med sidemannen/damen, vil du ha god sjans for å finne tonen!

ViggoStrømme sa...

Så Didrik mener at hvis atte Viggo kommer så vil finne tonen?

Og så lurer jeg på noe annet: Kommer dere til å ha med dere noen frimurereffekter? En sånn hul hodeskalle for eksempel? Eller en kiste? Ville det i så fall være mulig å prøve kisten, eventuell drikke rødvin av hodeskallen?

Didrik Søderlind sa...

Viggo eksisterer, så vidt jeg har forstått, kun på nettet. Og det er nok fare for at mannen som skjuler seg bak pseudoymet (som er langt mer sympatisk) vil ha det koselig på Kjeller'n.

Jeg har et par frimurer-mansjettknapper, ellers er jeg redd det er dårlig med murerdilldall. Du får flytte til utlandet, starte en politisk bevegelse, ta over statsapparatet, invadere Norge og så raise losjebygningen i sentrum. Det har funket før.

Didrik Søderlind sa...

"raide", ikke raise. Jaja.

ViggoStrømme sa...

Mansjettknapper er ikke til å kimse av. Er det hodeskaller på dem?

Innvadere Norge, hodeskaller.

Nå er jeg nødt til å besøke youtube igjen. Det har blitt grundig redegjort for før her på bloggen, men den tåler et gjensyn:

http://www.youtube.com/watch?v=SO5WoLnOOlU

Mad Mullah Hastur sa...

Eg har ein katalog du kan bestille frimurarregalia i. Du kan få låne den Viggo.

Kva ein skummel antatt stalinist gjer med den slags må jo fuglane vete ;-)

Didrik Søderlind sa...

Frimurerne står i ledtog med de gudløse bolsjevikene, det er jo noe alle vet. Jeg har sågar sett beviser på det, i Stor-Orient-losjen i Paris.

Anonym sa...

Ok, takk for svar Didrik! : )
Men nei, jeg føler ikke at jeg har misforstått noe egentlig, har vært på Kjettersk Kjeller-arrangementer flere ganger så... Og også på Vitenskapskafeen. (Hvor ble det av den forresten?)

Og som jeg sa så forstår jeg såklart at det er koselig med hygge og sånt, men...ja.
Og klubbkonsept? Dere fronter jo kveldene i medier, uten at det står noe om at det egentlig er en klubb.

Beklager at jeg bare ble hetende anonym, men gadd ikke helt å finne ut av hvordan jeg lagde nick etc. bare for å stille et enkelt spørsmål.

Komplimenter til bloggeieren også forresten, dette er en av de kuleste bloggene jeg vet om.

Didrik Søderlind sa...

Hei Anonym!

Vitenskapskafeen ble lagt ned, så vidt jeg kan se. Det å arrangere sånne ting er mye vanskeligere enn det kan se ut til.

Hmmm. Det er ikke så vanlig at klubber i Oslo kaller seg klubber. Men når vi snakker om DJ’s, musikk, konserter, barer og sånt så regner vi med at folk skjønner tegninga. Men jo, du har rett – Kjeller’n er en blanding av mye rart: Foredrag, stand-up, klubb, vi faller mellom de fleste stoler. Presseskrivene er vel også egnet til å forvirre noen ganger, innimellom dukker det jo opp folk som tror at vi er litt mer – ehem – ”alternative” – enn det vi strengt tatt er. Men det er jo en del av moroa!

Håper du kommer på torsdag, dette blir moro!

PS: Og ja, Arnfinn er en veldig flink blogger!

Arnfinn Pettersen sa...

Anonym: Det takkes. Hvis du ønsker ikke å være anonym, men heller ikke vil registrere et nick, har du to enkle muligheter:

1. Du kan ganske enkelt kommentere som anonym og signere kommentaren din.

2. Du kan hake av for Navn/nettadresse og skrive inn navnet ditt der. Du trenger ingen nettadresse.

Forøvrig er jeg enig med Didrik i at du misforstår litt. Det er virkelig ingen "Kjettersk kjeller-gjeng" som er verdt navnet. Det er svært få av de tilstedeværende på kjelleren jeg kjenner fra andre steder enn kjelleren. KK er et udmerket sted for oss odde eksistenser til å treffe andre odde eksistenser.

Didrik Søderlind sa...

Etter over seks år og uhorvelig mye arbeid med Kjeller’n har jeg prøvd å finne ut hvem det faktisk er som kommer. Jeg er fremdeles i tenkeboksen.

Noen tanker fra denne boksen:

Vi trekker en del folk på tematikken vi tar opp. Dette kan være både skeptikere og esoterikere.

Vi trekker en del på at Kjeller’n har en viss tilknytning til det man i Tyskland gjerne kaller ”die Schwarze Szene”, altså subkulturelt opptatte mennesker med en dragning mot sorte klær.

Vi trekker også en del på at Kjeller’n har en morsom tone og en stemning som er hyggelig å være i. Dette gjør også at de fra de to ovennevnte miljøene som tar seg selv veldig alvorlig har en tendens til å ikke helt skjønne Kjeller’n.

Det er denne variasjonen i folk som gjør Kjeller’n så morsom. Tweed og naglebelter, slips og bandskjorter, okkultister og humanister, hedninger og kristne.

Frk. Vanadium sa...

Ok, takker for gode svar, det er godt å vite at man blir lest. : )

Skal virkelig prøve å få med meg denne kvelden, skal egentlig jobbe, men kanskje noen forbarmer seg over meg og bytter jobbekveld med meg. (Jeg er jo tross alt småkjent som frimurerinne-nørden!)

Helt avslutningsvis kan jeg nå melde at en helt ny tolkning av hva frimureri er har kommet på banen, se bare her:

http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE&feature=player_embedded

Mvh. Frk. Vanadium.

PeggyBoy sa...

Håper dette blir bra. Jeg har brukt opp en ferieuke for å få med meg dette og Hurrah Torpedo-konserten dagen før :)

Grine Biter sa...

Første og siste gang jeg var i kjelleren.

For en vits!
10 min. googling hadde lært meg dobbelt så mye om frimureriet som det denne karen gjorde.

Allerede i introduksjonen av han ble det presentert blanke løgner, som f.eks at det var skrevet en bok i Norge om frimureriet, og den var skrevet av en kristenfundamentalist.

Derfra gikk det som forventet. Sions vises protokoller ble nevnt, og til og med holocaust! Jeg måtte nesten felle en tåre for disse stakkars, edle brødrene.

Hahahaha!

Didrik Søderlind sa...

Hei Grine: Det gleder oss å høre at du har besøkt Kjettersk Kjeller for siste gang.

Hvilke andre forskere i Norge det som har skrevet bøker om frimurerne i Norge, da? Bøkene til Myklestad og Hartveit teller liksom ikke i denne sammenhengen.

PS: Det er du som er løgneren. Jeg har aldri kalt Mogstad "kristenfundamentalist", ettersom jeg ikke har noen grunn til å påstå at han er det. Jeg vet fint lite om Mogstads trosliv, men tipper at han er en moderat konservativ.

Grine Biter sa...

Bøkene til Hartveit teller ikke nei? Fordi hans arbeid ikke er velsignet av Det Hellige Universitet, og Guds stedfortreder på jorden: rektor?

Faktum er at Hartveit har en mye mer nøytral innfallsvinkel til temaet enn Bogdan har, han har brukt mye mer tid på det, han har hatt et åpnere sinn, antakeligvis en bredere erfaring (både innen okkultisme og livet generelt) og (antakeligvis) høyere intelligens.

...men, men. Er det statssponset så er det vel korrekt? For staten ville vel aldri ta feil? Eller LYVE?! Hvis en ser litt på historien så er jo det utelukket.

Jeg gjentar meg selv:

HAHAHAHA!

PS: klikk linken i nicket mitt, og sjekk punkt M10.14. Straight from the horses mouth. Så får du flirt litt idag du også, dere som er så glad i (dårlig) humor.

Didrik Søderlind sa...

Hei Grine! Det kunne være interessant å diskutere Hartveit vs. Bogdan, frittstående forfattere vs. akademiske arbeidere. Men det framgår klart av dine påstander og formuleringer at du ikke er ute etter å diskutere, men bare lage kvalm.

Håper du følger opp løftet om å holde deg unna Kjeller’n.

Grine Biter sa...

Hei Didrik!

Ja, det kunne klart vært interessant.

Jeg er ikke ute etter å lage kvalm, jeg er bare ute etter informasjon og sannhet, noe jeg ikke fant i kjelleren. (Men jeg liker en god latter, og unner meg den der den er due).

Jeg har alltid trodd at forskning og doktoravhandlinger skulle frambringe NY viten. Jeg kunne ikke spore noe som helst av dette i Bogdans arbeid. Han fungerte mer som en talsperson for frimurerne og gjentok bare akkurat det de selv sier. Jeg fikk også inntrykk av at Bogdan bare har brukt frimurerne selv som kilde, noe som tyder på svært slett og ukritisk arbeid. Hartveit derimot har brukt både frimurere selv, deres kritikere, og personer med generell interesse for religion og det okkulte, og får dermed et mye mer nyansert bilde av det.

Jeg har lastet ned boka til Bogdan, så jeg får se om han har noe mer fornuftig å komme med når han har mer rom å boltre seg på.

Jeg holder nok løftet mitt om å holde meg borte fra kjelleren. Det er synd egentlig, da et litt uformelt og sosialt foredrags- og debattforum hadde vært veldig morsomt å delta i. Men jeg skjønner jo at dere ikke har noe særlig åpent sinn, er godt skolert i kunsten å mobbe og ikke liker at noen er uenig med dere. Og denslags finner en overalt i samfunnet. Ingen vits å stresse seg ned i en kjeller for noe sånt.

Faen heller... Jeg unner meg en latter i dag også:

Hahahahaha!

Mad Mullah Hastur sa...

Forsking og doktoravhandlingar skal som du seier bringe fram ny viten, men den skal gjere det i tråd med visse vitskaplege regler.

Hartveit bomma, så vidt eg hugser, ein del der.

Men for all del, det er sikkert berre ein konspirasjon i religionsvitskaplege miljø for å undertrykke den forbodne kunnskapen.

Vitenskapskafeen sa...

Selv om det er OT, og selv om denne kommentaren sikkert kommer litt sent, vil jeg bare avkrefte at Vitenskapskafeen er lagt ned. Den er kun i dvale, da arrangøren mente at det er bortkastede penger å arrangere dårlig besøkte månedlige kafeer med halvkjente forskere.

Det arrangeres Vitenskapskafeer jevnt og trutt, flere steder i landet. Men i Oslo ble den sist arrangert i september i fjor, med godt og vel 100 besøkende.