tirsdag 28. september 2010

Norrøn symbolikk? Ææææææææ – nazister!

Det er sikkert mange grunner til å være kritisk til voldsromantikk blant norske soldater i Afghanistan, men at de bruker norrøn symbolikk er alvorlig talt ikke en av dem.

Det er feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, som til VG i dag gjør så godt han kan for å være bekymret over dette:

– Jeg har luftet disse tankene med flere, og de som har levd en stund, drar linjene til nazismen og Quisling-styrets bruk av slike symboler, sier Hagesæther til avisen.

Til det er det å si: Ja, Quisling og pakket hans hadde den frekkhet å misbruke norrøne symboler, slik også tyske nazister misbrukte gammel norrøn og annen germansk mytologi og symbolikk. Men er vi virkelig så forstokkede at vi lar disse drittsekkene gjøre det tabu å benytte sentrale elementer i vår kulturarv?

Det er muligens ikke sånn innmari lurt at norske soldater drar i krigen i Afghanistan under mottoet "Til Valhall!" – om ikke annet fordi det er en smule fatalistisk og ikke vitner om noen særlig tro på å lykkes – men at nazistene slo om seg med norrøne symboler er saken aldeles irrelevant.

Å hevde at de er det er både å gi nazistene en seier de ikke fortjener og en grov fornærmelse mot de av dagens paganister som identifiserer seg med norrøn symbolikk.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Dersom hedenske kamprop er for støtende bør vi kanskje vurdere å erstatte dem med det mer spiselige "Deus Vult"?

Per CJ sa...

Er det ikke ellers litt farlig å benytte førkristne symboler, gitt hvem som er "Fi" der nede? Definerer man seg ikke da som "kaffir", og ikke lenger som Bokens folk, eller "dhimmi"?

Anonym sa...

Meget godt poeng. Vi snakker her om æresbegrep satt i riktig kontekst. Det enkelte feltprester gjør nå, viser en manglende forståelse av soldaters hverdag. På tide å revurdere feltpresten sin funksjon i Forsvaret.

Lord Bassington-Bassington sa...

Per CJ: Tatt i betraktning hvor stor respekt islamister som Taliban har for andre muslimers liv, tror jeg neppe det gjør noen forskjell for dem hva motstanderne deres tror på.

Anonym sa...

Hvorfor skal Norrøne symboler være værre enn kristne?

En tror hva man tror. Vi har både religionsfrihet og ytringsfihet.

Anonym sa...

La oss være ærlige her: Dette handler om symbolbruk for å bygge lagånd og samhold. Dette er noe vi finner overalt, i fotballag og studentforeninger, og altså i militære avdelinger der det er spesielt viktig på grunn av den ekstreme situasjonen mannskapene befinner seg i. I denne avdelingen har det utviklet seg en symbolkultur hentet fra vikingtiden. Jeg tviler sterkt på at det har med "tro" å gjøre, og er ganske sikker på at både åsatruende (om de finnes), kristne, agnostiske og ateistiske soldater er med å stemme i "Til Valhall!".

Arnfinn Pettersen sa...

Og der ble saken min sannelig omtalt på et nederlandsk Wicca-forum:

http://www.forum.silvercircle.org/viewtopic.php?t=8222

The joys of Facebook.

Mad Mullah Hastur sa...

Har ikkje han der prosten eller ein av hans kolleger vore ute og mast om dette tidlegare? Fekk ein frykteleg deja vu.

Alvorleg tala... han er berre misunneleg på Islam. Ja, du høyrde meg! Alle veit at dei gamle vikingane var muslimar.

Eg er iallefall ganske sikker på at dei moglegeins var det. Mjød er halal trass alt.

Arnfinn Pettersen sa...

De lenker også til denne saken (som jeg tipset dem om) fra en norsk Afghanistan-veteran og Bifrost-medlem:

http://heithingi.wordpress.com/2010/09/28/norr%C3%B8ne_symboler_er_ikke_nazistiske/

Anonym sa...

Men hvor mange av soldatene er egentlig "klare over" at dette er religiøse symboler? Jeg tror det for de fleste er en videreføring av å ta på seg vikinghjelm på fotballkamp.

Gautkillar sa...

At man benytter symolene til det norønne er da greit for meg og hva i all verden har det med nazistiske tenke måter å gjøre jeg er en av de få igjen som faktisk har det norønne som religion. det finnes ikke noe mindre nazistisk eller rasistisk en det norønne. hvodan kan det være noe rasistisk eller nazistisk ved en religion som har guder som stammer fra hele verden og ja jeg sikter til at Odin blandt annet kommer fra det området som nå tilhører russland og Njors kommer fra et område i nærheten av tyrkia. så hva er egentlig rasistisk eller nazistisk ved disse symbolene, kan noen egentlig fortelle meg det???

Men vi vet alle hvorfor prester er hysteriske over symbol bruken, det er noe vi lærte i hisdtorie timen alerede på barne skolen og det er at norge ble kristent via sverd og det vil si at de kristne tok over og ga valget bli kristen eller dø. desuten finnes det noen religion som har mere blod på hendene en kristendommen? NEI. kristendomen har gang på gang bevist at de gjør ALT for å holde på makten. og dere må ikke tro jeg har noe personlig i mot kristendommen for det har jeg ikke men det er vel kanskje på tide at man tenker over hvor mye djevelskap kristendommen har gjort i forhold til det norønne.

KS sa...

Vi må nå huske på at disse feltprestene er jo faktisk nettopp det, prester i felten. Disse er jo da selcfølgelig kristne, og har vel derfor like stor forståelse for norrøn symbolikk som VGs journalister har. At de velger å lage så mye styr ut av noe sånt som det her, sier vel igrunnen hvor lite de har å gjøre, og hvor mye tid de har til overs.

For regjeringens vedkommede burde det bekymre mer at det faktisk finnes tid til små bagateller som dette, enn at det faktisk brukes norrøne symboler.

Regner ikke med at dette får noen konsekvenser for de med lite å gjøre, er jo tross alt forbudt å være stolt av kulturen sin idag.

Anonym sa...

Nazistene ødela mye pga sin misbruk av norrøne og andre symboler....bl.a hakekorset. Dessverre. Men man kan ikke automatisk dra konklusjonen nazist om noen bærer f.eks Tors hammer..det er mange som har gått tilbake til gamle religioner og tatt i bruk de gamle symbolene, skjønt hakekorset, som i mange gamle kulturer ble regnet for lykkebringende tegn, tør vel kun nynazistene anvende nå. Det er jo blitt helt ødelagt av nazistene.

Wiccaene, f.eks, er ikke særlig blide på satanister som de mener misbruker pentagrammet. Satanister bruker det "oppned" da.

KH sa...

Hagesæther viser til en episode fra andre verdenskrig som visstnok skal underbygge hans bekymring:

- Da en tysk jagerflyger gikk tom for ammunisjon, styrtet han flyet inn i et fiendtlig mål. På vei ned ropte piloten ut på eteren: Vi sees i Valhall.

En kan jo bare spørre seg hvor mange kristne som har kysset et krusifiks og sagt "vi sees på den andre siden" eller lignende i en tilsvarende episode. Skal vi følge Hagesæthers tankegang her så kan man kalle all form for kristen symbolikk for usunn subkultur og så trekke frem et par koblinger til kristne nazister som grunn til vår bekymring. Ja, så gæren er denne anklagen, men enkelte ser det tydeligvis ikke før anklagen rettes i retur.

Det er svært alvorlig å anklage noen for nazistiske holdninger på bakgrunn av disse vassne indikasjonene.
Hvis ikke Hagesæther eller andre finner noe mer konkret enn dette tulleriet dem kommer dragende med, så forventer jeg at dem retter en offentlig beklagelse overfor de berørte. Vi har en norrøn kultur og ingen skal måtte finne seg i å bli koblet til nazisme, rasisme, eller hat fordi man enten har en norrøn tro eller indentifiserer seg med norrøn symbolikk!

Unknown sa...

Helt ærligt - sammenligningen mellem nazismen og asatroen er sindssyg og ahistorisk. Jeg tror sådan set vikingerne var der - mindst - 1000 år førend Adolf Schinkelgruber blev født.

Det kan man vist kalde at have alibiet i orden ;-)

Jeg er selv halvt jødisk, begge mine forældre og flere familiemedlemmer var med i den danske modstandsbevægelse. OG jeg går med en Thors hammer.

Den store danske - liberale - præst, Grundvig, kaldte asatroen for "det nordiske testamente"....altså vores gamle testamente.

Det ER så simpelt.

KH sa...

På Jan Simonsens blogg tikket det inn en melding fra en angivelig Odin som jeg syntes var ganske morsom. Håper det ikke gjør noe at jeg gjengir den her:

=====

Her i Valhall har vi sjekket medlemsarkivet og funnet ut at Åsatro ikke har fått noen nye tilhengere i forbindelse med krigen i Afganistan.

De norske guttene der nede later bare til å bruke norrøne symboler og utrop for å peppe seg opp ved å spille på siste gang nordmenns forfedre var skikkelige krigere.

Hos moderne etterkommere av vikingene står det dessverre dårlig til med troen på meg og de andre æsene, samt all den andre fine metafysikken vi har i norrøn mytologi. Det er for eksempel et mysterium at ingen vil komme hit og spise galten Særimne, som blir like levende igjen etterpå, slik at vi kan spise ham på nytt dag etter dag, Og så så godt som han smaker da. Svinekjøtt er ingenting for muslimer vet vi, men de har da heller aldri hatt noen plass her i Valhall.

Nei, vi må nok skuffe forfatteren av dette innlegget (KH anm. innlegg på Simonsens blogg*), samt feltprost Hagesæter. Når dere prøver å trekke religion inn i dette, så overfortolker dere nok hva soldatene mener. Men vi registrerer med glede her i Valhall at vikingenes etterkommere har begynt å tale som skikkelige stridsmenn igjen. Vi har ikke hatt mye å glede oss over på mange hundre år med å obeservere dere nordboere nå.

===
* http://www.frie-ytringer.com/2010/09/28/hva-er-galt-med-norr%C3%B8ne-kamprop/


Som denne Odin velformulert og vittig fremhever så er det godt mulig at bruken av kampropene bare bygger på noe så enkelt som en psykisk oppmaning, med referanse til våre forfedre. Det ligger ikke nødvendigvis noe åsatro bak hverken symbolikkbruk eller kamprop, og enda fjernere blir det å sammenligne med nazisme.

Med så groteske anklager feltprost Hagesæther antyder så er han kanskje ikke den som burde være der for soldatene eller vet hva dem gjennomgår. Viser til artikkel i Dagbladet fra en episode i 2007 som gir et lite inntrykk av utfordringene som langt fra er noen lek, men dødsens alvor. Hvilke forutsetninger har vi som ikke har vært oppi dette faenskapet til å dømme noen? http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/04/07/531576.html

KH sa...

På Jan Simonsens blogg tikket det inn en melding fra en angivelig Odin-kjenning som jeg syntes var ganske morsom.

===

http://www.frie-ytringer.com/2010/09/28/hva-er-galt-med-norr%C3%B8ne-kamprop/comment-page-1/#comment-31910

===

Som denne Odin velformulert og vittig fremhever så er det godt mulig at bruken av kampropene bare bygger på noe så enkelt som en psykisk oppmaning, med referanse til våre forfedre. Det ligger ikke nødvendigvis noe åsatro bak hverken symbolikkbruk eller kamprop, og enda fjernere blir det å sammenligne med nazisme.

Selv om Hagesæther helgarderte seg overfor VG, så er den utvetydige nazi-anklagen hans av en så alvorlig karakter at det offentlige vrøvleriet fortjener en offentlig beklagelse.

KH sa...

Beklager dobbeltpostene. Fikk melding om at kommentaren var for lang så kortet ned og omformulerte litt, men de ble visst postet likevel gitt. Bare til å slette de to første! :)

Xytq**f88Pz sa...

"Det er muligens ikke sånn innmari lurt at norske soldater drar i krigen i Afghanistan under mottoet "Til Valhall!" – om ikke annet fordi det er en smule fatalistisk og ikke vitner om noen særlig tro på å lykkes"

Det slo meg også da jeg så den videoen. At sjefen roper "til Valhall" er ikke akkurat i tråd med forsvarsledelsens syn på å ta egne tap. Skjønt ærlig talt er vel dette utropet mer et uttrykk for manglende kunnskap om norrøn mytologi enn for et reelt ønske om å dø i strid.

Hjelmer med kuhorn på er vel forøvrig heller ikke særlig historisk.

"Er det ikke ellers litt farlig å benytte førkristne symboler, gitt hvem som er "Fi" der nede? Definerer man seg ikke da som "kaffir", og ikke lenger som Bokens folk, eller "dhimmi"?"

I forhold til fienden tror jeg norrøne symboler er langt å foretrekke fremfor kristne. Det er en sentral del av islamistisk propaganda at de vestlige styrkene er "korsfarere". Å gi næring til den beskrivelsen er antagelig verre enn å fremstille oss som "hedninger".

Forøvrig vil jeg, i anledning at feltprosten stikker nesen frem og sier noe dumt, oppfordre HEF til å fokusere (mer) på feltprestordningen i Forsvaret. Etterhvert som kampen mot kristendom i skolen begynner å være vunnet står Feltprestkorpset etter min mening igjen som ett av de områdene hvor statskirke-systemet får mest håndfaste konsekvenser for ikke-medlemmer. Det har vært antydning til diskusjon om dette innad i Forsvaret de siste par årene, og jeg skulle ønske at HEF hadde vært mer på banen i den sammenhengen.

Arnfinn Pettersen sa...

Xytq**f88Pz: Det jobbes faktisk en del med det, men det er mer av den typen som skjer i det stille. Jeg tror neppe vi blir kvitt fenomenet som sådan, så veien blir antagelig gjennom en nøytral førstelinjetjeneste, med et bredt livssynstilbud i andre linje. Gjetter jeg.

Harald K sa...

Hadde jeg trodd at de folkene der var fromme åsatroende (åsatruende?), så hadde det kanskje ikke plaget meg så mye.

Men genuine Odin-tilhengere er skjelden vare. De fleste som har prøvd å blåse liv i utdødd krigermytologi i dag har hatt ganske tvilsomme motiver for det.

Bengt sa...

Jeg synes selv det er greit med norrøne symboler i forsvaret, men: Det jeg ikke skjønner er hvorfor man hele tiden kaller nazistenes bruk av de samme symbolene for 'misbruk'. Hva gir deg eller 'paganister' eller andre rett til å si hva som er riktig eller gal bruk? For eksempel solkorset som NS brukte er hentet fra bronsealderens mytologi som er moderne nordmenn omtrent like fremmed som pyramidene i Mexico. Kan man virkelig snakke om kulturarv når når det gjennom historien eller forhistorien har vært så mange brudd at nesten all kunnskap om førkristelig etikk må graves frem av arkeologer som kan tolke i hytt og pine? Finnes det gode grunner til å tillegge symbolene fra vikingtiden noen andre verdier enn de fascismen stod for? Etter min mening: NEI. Å renvaske symbolene kan bare gjøres gjennom å bruke dem i nye sammenhenger og selv tillegge dem et nytt innhold, men ingen har da enerett til det. Så om du misliker nazister aldri så mye så BRUKTE de norrøne symboler akkurat som dagens norske soldater gjør, kanskje med et annet symbolinnhold...kanskje ikke.