fredag 17. september 2010

Nytt på Humanist.no: Tidens ånd

Konspirasjonsteoretikerne marsjerer i gatene og paranoia er tidens ånd. Så da passer det ganske godt å legge ut Bjørn Are Davidsens artikkel om Zeitgeist, Tvilsom tidsånd, på Humanist.no. Dere må gjerne diskutere den så fillene flyr. Men ikke vær slem med prinsesser, da dere.

8 kommentarer:

svein sa...

Hvorfor ikke?

Arnfinn Pettersen sa...

Man må ikke erte Prinsessen på erten. Hun blir så sår.

Harald Korneliussen sa...

Men det er en konspirasjonsteori Bjørn Are Davidsen aldri tar for seg. Det er den om at tusenvis av naturvitenskapsmenn har gått sammen om å se gjennom fingrene med elementære feil og mangler i teorien om global oppvarming, som derimot en rekke pensjonerte Norske lektorer og ingeniører har gjennomskuet. Det finnes nemlig ingen global oppvarming!

Den konspirasjonsteorien finner du selvsagt også på Norgespartiets sider. Men den glimrer med sitt fravær i Bjørn Ares antikonspiratoriske skrifter - fordi han langt på vei har godtatt den selv.

Jeg har nok fremdeles ikke tilgitt deg det, Bjørn Are. For du, av alle mennesker, burde vite bedre.

Lars sa...

Godt spørsmål frå Harald, tykkjer eg.

Kom igjen Bjørn Are, dette lurer me på.

Bjørn Are sa...

Harald:

Det var da... svært.

Jeg ser at du er skuffet/bitter(?) over at jeg ikke har tatt et grundig oppgjør med meg selv for ikke å omfavne klimakrisealarmen varmt nok, eller i det minste i 2 (eller 3?) blogginnlegg (av atskillige hundre over noen år) å ha sådd tvil om den er like sikker som disse 90% som har vært hevdet.

For å si det rett ut er dette altså ikke av mine... høyinteressesaker.

Det er - sagt på en annen måte - en lang rekke forhold, og ikke minst konspirasjonsteorier (det finnes maange jeg ikke har tatt opp) - som jeg ikke har satt av tid til, selv om jeg er blitt bedt om dette av både den ene og (la meg legge til) andre.

Hadde du her vist noen større snev av seriøsitet i denne kommentaren, kunne det vært at jeg hadde mer engasjement for å ta deg på ordet.

Men både din manglende tilgivelse av meg og påstanden om at denne angivelige konspirasjonen er noe som "en rekke pensjonerte Norske lektorer og ingeniører har gjennomskuet", gjør dette bare for dumt.

Hvis det er Klimarealistene (eller hva de heter, jeg er ikke medlem, har aldri vært på noe møte og følger dem ikke på twitter eller hvor de er) du har i tankene, består dette, så vidt jeg er kjent med, også av en rekke professorer og folk med doktorgrader.

I den grad jeg har latt meg påvirke i mine utallige to (eller var det tre?) blogginnlegg om dette, har det vært av en av Norges fremste eksperter på prognoser (Kjell Stordahl) som jeg kjenner fra Telenor som en tvers i gjennom seriøs, ærlig og hardt arbeidende kar uten snev av konspiratorisk tenkning.

Men som altså ble viklet inn i dette fordi har så at dette med "90 % sikkerhet" i temperaturprognoser ikke... helt var basert på kjent prognosemetodikk som han forøvrig har doktorgrad i. Han kjente dermed sterkt behov for i ærlighetens navn å si fra.

Siden jeg nå mener miljøvern er viktig - uansett klimakrise eller ei - kildesorterer, reiser kollektivt etc. er vurderinger av ev. klimakonspiratoriske tendenser knytet til politiske agendaer alvorlige i den forstand at de kan underminere saken, hvis det viser seg at man (eller media) har oversolgt krisen.

Selv har jeg uavhengig av dette gått i bresjen for miljøsaken både ved medlemskap i FIVH fra 70-tallet av, lengre artikler i ulike sammenhenger og ved at det første nummeret jeg var ansvarlig for som redaktør av det lokale meninghetsbladet (i 2004) var temanummer om miljø. Jeg reiste da rundt og brukte noen dager på å intervjue både leder for det lokale resirkuleringsanlegget, miljøskolen Vevelstadåsen og en lokal miljøaktivist.

Jeg står kort sagt ved alt jeg har skrevet de seneste 30 år om behovet for miljøvekkelse.

Jeg har, for å si det slik, ikke akkurat stemt FrP i disse årene.

Har jeg skuffet deg beklager jeg det, men det betyr ikke at jeg kjenner noe behov for å skrive noe om en konspirasjonsteori om klimapaneler og slik.

Men jeg ser fram til at du gjør det, hvis dette betyr så mye for deg.

Lars sa...

Bjørn Are: Du er tilgjeven :-)

Harald Korneliussen sa...

Om jeg spør seriøst nok eller ikke, får så være. Det er nå en blogkommentar dette, ikke et motinlegg i Humanist eller noe.

Hva hjelper det at klimarealistene har doktorgrader? Det er ikke vanskelig å finne eksempler på at de fleste av dem mener det er en "gedigen bløff". Grunnlegger Per Engene, for eksempel, som til stadighet hevder, ikke bare at klimaedringene ikke er menneskeskapte, men at det slett ikke finnes noen global oppvarming.

Du står selvsagt fritt til å bruke tiden din som du vil. Jeg tviler ærlig talt på hvorvidt min tone eller mangel på sådan har vært avgjørende for om du ville undersøkt Klimarealistenes mange konspirajonsteorier. Men når du skriver i vei om "vil-ikke-bli-lurt"-ismen, uten å se bjelken, da må du forvente ett og annet ಠ_ಠ fra meg.

Sørlendingen sa...

Får jeg spørre deg Bjørn Are, hva ditt syn på The Venus Project er for noe?
Om du har sett filmen Zeitgeist har du sikkert sett film nr to i rekken og, som heter Addendum.
det er per nå TVP som zeitgeist bruker sin tid og energi på ved å fremme. Kan jeg få din kommentar på dette?