onsdag 20. august 2008

Scientologtest testet

Dagbladet har gravd frem tolkningsgrunnlaget for Scientologenes personlighetstest og har fått Ole I. Iversen, "formann i sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) og faglig leder i selskapet Assessit," til å vurdere det. Han er krystallklar :

"Det er så uetisk og useriøst som det kan få blitt, sier han. [...] Metodene er ikke forankret i noe moderne personlighetsteori. Den strider mot alle etiske retningslinjer, og den strider også mot det vi vet om utvikling av mennesker. Skal det fungere, må en fokuserer på hva folk er gode til, og å bygge videre derfra. Dette er det stikk motsatte."

Mathias Fosse, scientologenes heller ubehjelpelige talsmann i Norge, er muggen: "Iversen er ikke uhildet. Han er selv en aktør i denne bransjen." Hvilket han selvsagt har rett i. Personlig mener jeg personlighetstester er en forbasket uting og Iversen har et ansvar for at svineriet er så utbredt som det er.

Men det er så det blir virkelig morsomt: "Hva har scientologien betydd for deg og ditt liv?" spør Dagbladet Fosse: "- Jeg er blitt flinkere til å kommunisere med folk og uttrykke tankene mine, sier Matthias Fosse."

Er det alt han har igjen for et langt liv i rørsla? Én ting er at det virker deprimerende lite. En annen ting er at utgangspunktet må ha vært heller begredelig. For som alle som har sett Fosse på TV vet, er ikke kommunikasjonsevnene hans allverdenes å skryte av ...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Her kan man se den store kommunikatoren i diskusjon med Andreas Heldal-Lund:

http://www.tv2.no/nyhetene/tabloid/article1761178.ece

Anonym sa...

Og her kan man høre ham:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/359501

Det er fascinerende. Særlig når Fosse omtaler Ballo-saken som "drap", før han henter seg inn og presiserer at det var et selvmord.

Hmmmm. Vet Fosse noe om affæren som vi andre ikke vet, mon tro?

Anonym sa...

Digresjon: Du må jo bare bli fjernhealet, Arnfinn :D Han gjør det til og med via bloggen sin ^_^

Arnfinn Pettersen sa...

Sannelig, Virrvarr. Og den bloggen var tillittvekkende greier, gitt. Tror du han kan fjern(heal)e skepsisen min?

Anonym sa...

Du får sikkert beskjed om at du vil at Gud skal være glad i deg som den du er og fjerne alle frykten din. Jeg er veldig forelsket i hvordan han svarer damen med det rare utslettet i kommentarfeltet sitt.

Arnfinn Pettersen sa...

Hjelpe og trøste.

Anonym sa...

for det første, selvste kritikkeren er utdannet i psykologi. vedkommende dømmer scientologi ut fra en psykologisk synespunkt. For det andre, uansett om jeg skulle sitte her og forsvare scientologi så ville ingen trodd, så hvis noen kritikkere er så ærlige og åpene om saken, ta med en løgndetektor til bak scenene neste gang og tilby om å sette deg selv og scientologen på den så skal vi se hvem som snakker sant.

Datteren til Balo var innlagt på psykiatrisk sykehus to ganger og fikk i seg kjemikaler som gjør en person like ustabil som en tikkende bombe. ikke fra min meing men en kan spørre hvilken som helst kjemiker. og ikke nok med det sendte faren hennes henne bort til en helt fremmed land og fremmed kultur. så når ennsomheten og hjelpløsheten tok over og hun ble sviktet av sin egen familie som var opptatt med politikk og alt annet, så tok hun selvmord. og scientologi kirken måtte ta skyla for det, måtte jo finnes en syndebuk. og for dere der ute som er så flinke og vet alt, hva kan dere om emenet egentlig ut fra en vitenskaplig synespunkt? det finnes 72 millioner ord til sammen i scientologi, har dere lest i det minste tre bøker om emnet? har dere intervjuet et par scientologer og spurt hva de har fått ut av disse så kalte kursene? ksn de bevisse det? har de noe konkrett som tall og graf? eller driver dere og bare leker smarte ut fra hva dere leser i avisen og hva dere ser på youtube? jeg må si dere har veldig livlig fantasi, men desverre null observering. føl dere gjerne urettferdig omtalt, men fakta er fakta.