onsdag 13. august 2008

Føler De dem synsk?

Jeg er i den situasjon at henvendelser til Skepsis lander i min e-postboks. Det resulterer tidvis i underholdende lesning. I dag fikk vi for eksempel en henvendelse fra Nordisk Film, som jakter på klarsynte til neste sesong av Jakten på den 6. sans, som de produserer for TV Norge.

Og jeg innser at Skepsis da må være de opplagte å kontakte. Man trenger ikke være klarsynt for å forstå at det simpelthen vrimler av synske i våre rekker.

Siden jeg lo godt, har jeg et klart og tindrende syn for mitt indre av at dere vil gjøre det også. Så her er brevet:

Hei,

Vi i Nordisk Film skal nok en gang produsere "Jakten på den 6.sans" for TVNorge. Det er andre sesong av "Jakten på den 6.sans” vi nå skal i gang med.

I denne anledning sender vi ut litt informasjon for å søke etter mulige deltagere til programmet.

Det er i utgangspunktet de mest erfarne klarsynte vi søker etter, men det er åpent for alle å søke. Vi går igjennom alle søknader som kommer inn, og inviterer aktuelle deltagere til en nærmere samtale med oss her på Nordisk Film.

Ring oss gjerne hvis du har spørsmål angående dette.

Mvh
Karianne Heltvedt og Une Ramstad
Castingansvarlige, "Jakten på den 6.sans"


Den vedlagte informasjonen er også rett så underholdende, med formuleringer som:
Har du evner utenom det vanlige?
Er du klarsynt?
Har du en sterk intuisjon?
Da ønsker vi å komme i kontakt med deg!
Vi skal i gang med en ny runde av ”Jakten på den 6.sans”. Programmet som får skeptikerne til å tvile.

De vil også gjerne at du skal legge ved bilde. En ting er om du er klarsynt, men det er selvsagt greit om du ser godt ut på fjernsyn også ...

Du må forøvrig fylle ut en gøyalt skjema, med spørsmål som: "Har du noen sykdommer?", "Beskriv dine evner ", "Hva gjør du for å komme i kontakt med det ”overnaturlige”? (f.eks tarotkort, meditasjon/tankekraft, berøring av gjenstander…)" og "Gi et par eksempler på hva som har skjedd når dine evner er i bruk ".

Så hva er det egentlig å tvile på?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du ikke kontakte programmet og foreslå at de skal ha en enkel, liten opptaksprøve av de synske...?

Aleksandra sa...

"Jakten på den 6.sans" - Programmet som får skeptikerne til å fortvile. Eller kanskje ikke?

Arnfinn Pettersen sa...

Når sant skal sies får det meg først og fremst til å gjespe.

Anonym sa...

"Programmet som får skeptikerne til å tvile."

Det var jo en god beskrivelse. Iallefall uvanlig selv-reflektert.

Bjørn Are sa...

Vi kommer nok fort i tvil om TV Norges dømmekraft. ihvertfall.

Men ikke på deres kommersielle teft.

Men hadde det ikke vært morsomt å utruste en vakker dame eller mann med nok kunnskap om hvordan synske fremstår til selv å bli en kandidat. Og så avsløre det hele etter at programmet er sendt?

Eller true med å gjøre dette? Slik at de dessto ivrigere følger Didriks råd...

Programmet vil fort ende med ikek å bli sendt sidne ingen av kandidatene da vil klare testen, og de aldri vil være sikre på hvem av bløffmakerne som er fra Skepsis og kan lage skandale.

Anonym sa...

Jeg stemmer for at Arnfinn er den vakre unge kvinnen som skal infiltere programmet. Under navnet "Arnfindunapel" eller noe annet alveklingende. En god idé, ikke sant?

Bjørn Are sa...

Som synsk ser jeg klart at de vil svelge den med hud og hår.

Per CJ sa...

I likhet med noen av de andre kommentatorene aner jeg en tapt sjanse til walraffing her. Skjønt, om ikke TV Norge er klarsynte, så er de kanskje skarpsynte nok til å dobbeltsjekke alle personopplysninger som kommer inn.

Ellers var den eneste sketsjen til Valen på "Valen TV", som ellers var noen fryktelige greier, den parodien med den svaksynte som løste kriminalgåter.

Arnfinn Pettersen sa...

Nja, Per CJ, jeg er ingen stor fan av Valen, men jeg må tilstå at jeg synes han er en ufattelig morsom Morten Harket.

Hans-Christian Holm sa...

Hm, er dette begrensa til folk som kan finne bilnøkler og spå at det blir delvis skya oppholdsvær, men perioder med regn og utrygt for torden neste sommer, eller er det åpent for alle som stadig kommer «i kontakt med det'overnaturlige'» på andre måter også? I så fall kunne jo alltids Bjørn Are meldt seg og forklart hvordan han har telepatisk kontakt med sterke kosmiske krefter, og eventuelt er i stand til å påvirke disse til å gripe inn i jordisk materie. Men det er klart, da forsvinner jo Wallraff-effekten en var ute etter i denne tråden.

Dessuten tror jeg kanskje at TV Norge er mest ute etter å løfte fram former for overtro som ikke er statsautoriserte eller ikke kan oppvise noen «systematisk teologi», som Arnfinn kaller det. Det er i grunnen fint at TV Norge gjør det, for mediedekninga av overtro har mildt sagt vært temmelig ubalansert gjennom åra. Dersom alle moderne former for overtro kan bli eksponert omtrent like mye, er det godt mulig at mange innser at alle formene i prinsipp er like latterlige også. Jeg ler i alle fall like godt av alle.

Bjørn Are sa...

Takk for tips, jeg tror TV-Norge kan falle for forslaget ditt.

Fortsatt klarsynt, som jeg er, ser jeg at det vil kommunisere godt og kunne skape vekkelse i enkelte kretser å fortelle om telepatiske kontakt med sterke kosmiske krefter slik at man kan påvirke disse til å gripe inn i jordisk materie. Helst direkte på TV i beste sendetid.

Alltid flott å kunne utvide repertoaret - begynner å bli en stund siden feriebiskopen.

Klarsynt som jeg er, ser jeg også at du har enda flere forslag til formuleringer på lager. Vi systematisk overtroiske krysser fingrene for at du fortsetter å tipse - bank i bordet og tvi tvi.

Peter sa...

Men TV Norge lykkes i alle fall med å få folk til å snakke om serien, det skal de ha.

Anonym sa...

Bjørn Are som feriebispens arvtager? Det ville da være for godt til å være sant! Jeg ville i alle fall slitt benkeradene i blåsoppkirken. Særlig nå som en av mine favorittpredikanter, Pastor Aarebrot, skal være i Junaiten et år.

Jeg ser for meg prekener som ”Kommer Daleker til himmelen?”, ”Goliat vs. Gentle Giant” og andre fulltreffere for oss som lar oss glede av det lett obskure.

Anonym sa...

I 1978 var Hotel Sheraton i Paris åsted for en kongress for synske. Det var flust med deltakere, og diskusjonene om ulike teknikker for å se inn i framtiden opptok media også. På den siste dagen spurte en britisk journalist hvor kongressen skulle holdes neste år. -Det vet vi ikke ennå, var svaret.

Per CJ sa...

Når du minner meg på det, Arnfinn, så husker jeg at Valen hadde imponerende mimicry der, ja.