tirsdag 28. april 2009

Svinsk influensadekning

Norsk presse er i ferd med å vise seg frem på sitt mest ansvarsløse i svineinfluensa-dekningen. TV2 setter en slags bunnrekord i bruk av ladede overskrifter ("Svineinfluensaen er ute av kontroll", "Ett nivå unna en pandemi"). Flere aviser insisterer på å rapportere helsemyndighetenes worst off-scenarier som sannsynlige ("13 000 kan dø av svineinfluensa i Norge). Og Aftenposten er i god gang med å diskreditere helsemyndighetene, i et panisk forsøk på å fremstå som en kritisk avis ("Norge mangler planer for virus-pandemi"). Og nei, jeg lenker ikke til svinskhetene.

Det hele er grenser til det forkastelige. Er virkelig norske journalister så dårlige? Til sammenligning er det en lise å lese for eksempel New York Times dekning på nett. Den er sober og kritisk, uten å henfalle til tabloide vulgariteter. Deres kart over den dokumenterte spredningen så langt burde mane til en viss ro.

Holy Smoke melder at britiske homøopater allerede er godt i gang med å slå mynt på influensapanikken. Gi meg gjerne et hint hvis dere ser lignende eksempler hertillands.
_____

11 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Det kommer nok til å til helvete skal du se. Bare se på Document.no.

Viggo liker document, men måtte flire når alle fordommer om Rustad ble bekreftet: Mannen er en dommedagsmelankoliker av dimensjoner!

Peter sa...

Enig så enig.

Hva med et opprop mot dårlig journalistikk? Jeg er med.

Thlom sa...

Har sett at endel tullinger har lovpriset MMS (Miracle Mineral Supplement/Solution). Dette skal visst ta knekken på både malaria, HIV og influensa. Og Tamiflu er livsfarlig, selvsagt.

Christian Brandt-Hansen sa...

Prøvde for første gong i dag å lese litt om denne forferdelege influensaen. Ein av våre store riksavisers nettutgåve hadde mykje å fortelje om korleis influensaen smitta og korleis ein kunne førebygge. Det meste hørtes ut som vanleg influensa, noko nevnte nettavis også skreiv.

Det dei derimot ikkje gjekk inn på var kvifor han var så farleg. Er han det eller er det nok eit tilfelle av sjukdom som KAN vere farleg for folk som allereie er i ei risikogruppe?

I overkant mykje skriking er det uansett.

Virrvarr sa...

Forøvrig synes Israelerne at svineinfluensaen ikke bør hete svineinfluensaen, men mexikansk influensa, siden det er støtende for jøder og muslimer at det er så mye grisesnakk:

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5ieHZRubAS3lyjn2GBiCPkXkHrXwwD97QROAG0

Jarle Petterson sa...

Tiltredes 100 prosent. Jeg har begått et par frustrerte poster over emnet selv de to siste dagene. Visste De at db.no, VG Nett og tv2nyhetene.no alene gjorde seg skyldig i intet mindre enn rundt 40 svineartikler, mellom mandag ettermiddag og kl 24 samme kveld?

Så er de da også tjent med å spre frykt, men det får da være grenser.

ca.strømsnes sa...

Jeg kommer fra grisgredtestrøk og regner meg som immun mot svineinfluensa, men tror jammen at jeg har fått et snev av pinnsvininfluensa. Piggene mine henger og jeg er slapp i labbene;)

anders sa...

Tiltredes!
Det er ingen tvil om at de fleste avsier tror at panikk selger.

anders sa...

aviser var det vel jeg forsøkte å skrive over. kan dårlig touch-teknikk være et symptom tror dere?

Peter sa...

Virrvarr, ja det er selvsagt jødene som står bak.

Men heller ikke World Animal Health ønsker å kalle det svineinfluensa, av faglige grunner. http://www.aftenbladet.no/utenriks/1020763/-_Ikke_kall_det_svineinfluensa.html

insider sa...

Glem hele oppstyret med svineinfluensa, det var det samme hysteriet på 70-tallet. Dette er bare en moneymaker for gutta boys, akkurat slik fugleinfluensa var. PRS.