tirsdag 29. september 2009

Alfabetisk demokratifarse

Siden alt jeg trenger for å sparke i gang eviglange diskusjoner i kommentarfeltet er å skrive pent om en kollega, tillater jeg meg å gratulere Even Gran i Fri tanke med gårsdagens sak, som (via NTB) er plukket opp av bådet Vårt land og VG. Hipp, hipp!
_____

12 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Det var det første som slod meg også i valglokalet. Dermed krysset jeg av i øst og vest (men mest på stemmeseddelen) for å unngå dette.

At de valgansvarlige ikke forstod dette, er svært betimelig å ta opp.

Ellers var det i min menighet laget et eget blad med ganske bred presentasjon av alle kandidatene (og dette var ikke stoff fra de to kampsakgruppene).

Dette bladet lå også fremme i lokalet, og var noe av det jeg brukte for å krysse av.

ViggoStrømme sa...

Typisk Arnfinn å fremstille Even Gran som en halvgud - rene personkultusen. Men nå skal du høre her, redaktør: Even er bare et menneske, med feil og mangler som oss andre!!!!!!!!!

Baard Thalberg sa...

Er dette med å sette opp kandidatene alfabetisk noe de først har begynt med ved årets valg? Dersom man vil sammenlikne med Hef sitt demokrati så er det ikke ofte det kommer benkeforslag på våre lokallagsårsmøter, stort sett er det valgkommiteens innstilling som blir vedtatt. Mao en ferdig liste man blir presenert for hos oss og.

Og dersom vi kikker over på enda større og viktigere valg enn hos oss og kirken; så kreves det urealistisk mange rettinger, 50 %, på en stortingsliste for at den skal bli noe av og det er betenkelig. For ikke å glemme "arealfaktoren". Jeg var 1,8 ganger mer verdt da jeg bodde i Vadsø enn nå. for ordens skyld; jeg var skeptisk til den gangen og.

Så selv om dnk har kløna litt med praktiske denne gangen, så er ikke "læremestene" de beste heller.

Even Gran sa...

Skjønner ikke hvordan De kan insinuere noe slikt, Viggo. Takk skal du ha, Arnfinn! Saken fikk jo bra spredning. Mange lokalaviser også.

Og dette kirkevalget er jo en komplett skandale. Jeg synes ofte Aarebrot brøler for høyt, men her synes jeg han treffer langt bedre enn sine mer lavmælte kolleger (f.eks. Todal Jenssen i VL).

Dette hadde ALDRI passert i et offentlig valg.

Liv-Marit sa...

I offentlige valg (eks kommunevalg) er jo kandidatene plassert i en rekkefølge, som regel av partienes nominasjonsmøter. Det betyr at det (også på slike lister) lønner seg å stå øverst. Hvem skulle evt bestemt en slik plassering? Jeg synes ikke det ville vært noe bedre.

Alternativet er kanskje å trekke lodd og sette kandidatene opp i tilfeldig rekkefølge. Heller ikke det synes jeg er en god løsning.

Og som Bjørn Are sier, det er lov å krysse av selv og det gjorde jeg da også.

ViggoStrømme sa...

Hvorfor ikke la Gud stå for utvelgelsen? Dette banale valgsystemet er litt prosaisk for de geistlige, er det ikke? Just a tad?

Liv-Marit sa...

Viggo: Mener du Giske?

Bjørn sa...

Det sentrale poenget her er at det ikke er flere lister å velge mellom og at det de fleste steder har vært plent umulig å finne ut mer om kandidatene enn kjønn og alder og (delvis) standpunkt i "homofilisaken".

I Stortingsvalg har man flere lister å velge mellom, og det er relativt enkelt å finne ut hva de enkelte listene står for.

I andre organisasjoner er det vanligvis slik at sentralstyre (og tilsvarende) velges på landsmøter, hvor valgte delegater stiller. Kandidater til verv presenterer seg gjerne, ved siden av at det er mulig å ha diskusjoner med andre delegater om de ulike kandidatene.

Når DNK hadde som mål å bli "demokratiske" og det ender med at fortsatt kun hvert tiende medlem stemmer, og at mange av dem tydeligvis ikke har satt seg inn i hvem de stemmer på, er det grunn til kritikk.

Peter sa...

Som Bjørn Are har sagt tidligere andre steder: Hvorfor er kirken ofte så dårlig på kommunikasjon. Og særlig når man innfører en for oss ny valgordning.

Brukt i blant annet parlamentsvalg i Irland, altså ikke så vanlig, men heller ikke oppfunnet for anledningen. Hensikten har altså å vært ta ta makta fra nominasjonskomiteene. I stedet er det tilfeldighetene som har tatt over.

Mildt sagt overraskende å lese om valgfunksjonær som mente det ikke var nødvendig å krysse av. I tilfelle ble stemmeseddelen forkastet helt, man måtte sette minst ett kryss for at stemmeseddelen skulle telle.

Og manglende avlukker bør det ikke komme for mange forklaringer på

Siden jeg på grasrota har latt meg engasjere litt av dette kirkevalget: Om ikke et lekestuevalg for å bruke Aarebrots uttrykk var det i alle fall en utprøvning av noe nytt. I god tro.

Men med en hel del dårlig kommunikasjon fra de ansvarlige i Kirkerådet, noe som skapte skallebank hos flere av oss (og det har jeg i klartekst sagt til dem).

Og ja, det hadde vært bra med også en ekstern evaluering.

Peter sa...

Ser nå atOddbjørn Evenshaug tenker omtrent på samme måte.

Holten sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Holten sa...

Davidsens: Om Gud eller Giske-spørsmålet står det skrive som følger:

"Vi menneske spår, vår Gud han sår, og vår kyrkjeminister rår."

(har glømt kjelda, truleg ei gammel avistegning.)

Men for å vera sakleg: Har Even korrigert for populariteten av tidleg-alfabets-etternamn i det aktuelle alderssegmentet?

Og har Kirkerådet noko særskilt imot loddtrekning?