onsdag 14. oktober 2009

Oversettelsen jeg lette etter

Jeg har lenge ønsket meg en god norsk oversettelse av det engelske begrepet bullshit detector. Jeg har hørt mange, men ingen gode. Før nå, i Fri tankes intervju med Preben Aavitsland, der journalisten spør: "Du er også en detektor for dill?"

Dill-detektor ... Der har vi det! Takk, Marianne Lyné Larvoll Melgård.
_____

9 kommentarer:

Baard Thalberg sa...

Så har man "Bullshit Filter" = Hjerne

Konrad sa...

"dill"? Nei, det blir altfor snillt. Hva skjedde med det gode gamle "pisspreik"? Eller "generelt pp" som man sa en gang i tiden?

svein sa...

"The creation of our paradigm unit is the logical evolution of exceptional work that has been done in the paradigm pillar".

Mer her:
http://www.startupista.com/corporate-bullshit-generator/

KEE sa...

Den fine måleren du har der oppe, hvordan slår den ut på begreper som:
"Synergistisk"
"Omstrukturere"
"Proaktivt"
"Preaktivt"

Jeg etterlyser altså en ordentlig pisspreikordbok! (Jeg veit de finnes på engelsk. Alt unntatt England er moro på engelsk. Men jeg vil ha en med de norske begrepene!)

Anne sa...

Broren min har svada-filter, det er enda mer finstemt. Det ble opprinnelig utviklet i "samtaler" med hans/min mor og filtrerer ut svada sånn at man ikke behøver å oppfatte det i det hele tatt. (Dessverre har jeg aldri fått det til å funke, mulig jeg har for god hørsel eller er for jentete i min oppførsel.)

Bernt Ivar sa...

I same gata som Svein kan eg anbefale "The Postmodernism Generator":

http://www.elsewhere.org/pomo/

Anonym sa...

"Dill" er opplagt for snillt. "Dill" kan være sant, men uviktig og rundt grøten. "Bullshit" er jo løgn. "Pisspreik" er nok de tmest presise forslaget så langt, så "Pisspreik-o-meter" blir kanskje noe som ligner?

Arnfinn Pettersen sa...

Sorry unger, de fleste kommentarene misforstår det grunnleggende i å etablere et begrep. Det må ikke først og fremst være presist (selv om det hjelper). Det må først og fremst ligge godt i munnen, slik at det faller naturlig å bruke det. "Pissprat/preik-detektor" er ubrukelig. Dill-detektor fungerer fordi det klinger godt. Så det så.

Konrad sa...

Filosofen Harry Frankfurt definerer bullshit som beyond løgn og sannhet, bullshit er preik som gir blaffen i hva som er sant eller ikke.