mandag 26. november 2007

Om å tenke idiotisk

"I Norge har det hittil bare vært noen spede forsøk på å dekke den økende opposisjonen mot Bush-regjeringens framstilling av 11. september."

Sitatet er fra Svein Egil Omdal, inntil videre sjefredaktør i Stavanger Aftenblad. Men nå skal det bli andre boller, for Omdahl har brukt en uke på å sette seg inn i materiale han har fått tilsendt som stiller spørsmål ved den offisielle informasjonen. Og nå er også Omdahl skeptisk til det han altså kaller "Bush-regjeringens framstilling av 11. september."

Han skriver: "Internett flommer over av videoer, artikler, debattforum og bøker som presenterer og diskuterer andre forklaringer på tragedien enn at det var en skjeggete mann i de afghanske fjellene som slo til i hjertet av vår tids Roma." Nei, hvem kan vel tro at en sånn derre skjeggete araber kan stå bak sånt?

Så galt kan det gå når man for det for seg at all skikkelig granskning er "Bush-regjeringens framstilling" av hva som skjedde. For da gjenstår bare de mer eller mindre konspiratoriske påstandene.

Og hvis man ikke tar seg bryet med å sette seg inn i den grundige dokumentasjonen for at disse er feil, vel, da kan man i stedet skrive kommentar og kalle den "På tide å tenke konspiratorisk?" og publisere den i de største regionsavisene.

Og i farten ikke få med seg at man skriver sin egen oppsigelse samtidig.

12 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Uff, ja, for å si det mildt.

Jeg kjenner karen som en rimelig oppegående journalist (for å si det rundt), så dette viser bare hvor lett det er å la seg rive med når man ikke selv verken er sivilingeniør eller skeptiker.

Arnfinn Pettersen sa...

Han er kanskje ikke ingeniør eller skeptiker, men han er journalist. og da burde han vite bedre enn å stole på én type kilder. Det er bortenfor min forstand at han publiserer dette uten å sjekke noen form for motkilder. (Eller, hvis han har sjekket dem, får seg til å avskrive det som Bush-propaganda.)

Anonym sa...

Ein ting er mangelen på motkjelder i det han skriv, men eg ser ikkje problemet med å ta opp opposisjonen. Det er faktisk verdt å diskutere saka.

Særleg med tanke på dei konsekvensane 11. september óg har fått i Noreg og Europa såvel som i USA.

Eg las ikkje denne saka som eit forsøk på å hevde at gærningane har rett, det eg opplevde som problemet var at beggje sider ikkje var tatt med - men saka handla jo om at det eksisterar ei anna side enn den offisielle.

Eg er overtydd om at eg skreiv rotete no. Ikkje mykje søvn i natt, og eg skal no leggje meg under pulten og sove til Mahdien kjem og vekker meg.

Arnfinn Pettersen sa...

gale mulla:

For det første: Det er knapt noen av de verste nøttene en gang som sier at de tror på påstandene. De ønsker bare en kritisk debatt om det de hevder er ubesvarte spørsmål. Som som oftest er vel besvarte spørsmål. Det er Omdals første tabbe.

Måten nøttene omgås motargumentene på, er ved hele tiden å insistere på at de kun er del av den ofisielle propagandaen. Det Omdal kaller "Bush-regjeringens framstilling av 11. september". Det er den andre fellen har går i og da er han allerede et godt stykke ute i tåka.

Når han så blander det med den karkateristiske rasismen som preger disse miljøene, det som i Omdals ord lyder "at det var en skjeggete mann i de afghanske fjellene som slo til i hjertet av vår tids Roma," har han i mine øyne tatt skrittet helt ut av den akseptable debatten.

At han tydeligvis ikke en gang har tatt seg bryet med å sjekke hvorvidt det finnes skikkelig informasjon på disse feltene, innebærer et svik mot grunnleggende journalistiske kriterer. Sånt kan man slippe unna med som en tilfeldig blogger, men en sjefredaktør bør vite mye bedre. At Omdal ikke gjør det, burde koste ham jobben.

Anonym sa...

Ja, la oss håpe han er schizofren, og at adm.dir-Omdal så tar til vett og sier opp sjefredaktør-Omdal.

Mer seriøst blir det tydeligere i denne bloggsaken enn de fleste andre steder at Frykten er deres sterkeste våpen.

OCT-speiderguttene håper folks frykt alene skal få dem fra å tenke selvstendig rundt 11. september.

Måtte dere brenne litt ekstra lenge i den ateistiske fløya av Helvete.

Arnfinn Pettersen sa...

Tja, han har vel et styre, som representerer eierne?

Hvis det er slik av vi OCT-speiderguttene har frykten som vårt sterkeste våpen, later det til at det ikke virker.

Tenk for all del fritt du Viddal. Jeg regner med at du til og med klarer å overbevise deg selv om at du tenker rasjonelt.

Anonym sa...

Jøss, nå blir *jeg* konspiratorisk. Mindre enn en halvtime etter at Arnfinn poster et innlegg som beskylder "truthere" for å være usympatiske og useriøse, så kommer Torstein Viddal surfende og oppfører seg usympatisk og useriøst.

Tilfeldig? Neppe!

Så nå lurer jeg på om denne Viddal er Arnfinns alter ego, eventuelt hans Arnfinn Ego, en stråmann han har skapt for å henge ut truthere.

Anonym sa...

Arnfinn skrev: "Han er kanskje ikke ingeniør eller skeptiker, men han er journalist. og da burde han vite bedre enn å stole på én type kilder."

-Ehr...snakker du om norske journalister, eller idealtypen av en journalist? De fleste norske journalsiter jeg kjenner til arbeider etter den politisk instinktive metode.

Anonym sa...

Eg er heilt samd i at han burde ha tatt seg bryderiet og sett på dei mange motsvara som finnes til konspirasjonsteoriane. Men det er vel med han, som det er med dei fleste andre eg har snakka med om dette;

Dei kjenner simpelthen ikkje like godt til detaljane i den "offisielle forklaringa" (for å nytte eit dårleg omgrep) som dei kjenner til konspirasjonsteoriane. Konspirasjonsteoriane er meir spetakulære og visuelle, og sprer seg så mykje betre.

Som journalist burde han ha tatt seg bryderiet med å gå djupare i tingene... kanskje spurd nokre ingeniørar... men så mykje tiltru har eg ikkje til norsk journalistikk.

Arnfinn Pettersen sa...

Jeg lever heller ikke under noen illusjoner om norske journalisters evne til kritisk tenkning, men Omdal er ikke en hvilken som helst journalist. Han er sjefredaktør i en av Norges største aviser. Og da ligger lista en hel del høyere. Omdal rev.

Anonym sa...

Idag har Aftenbladet også lagt ut Kristin Aasens glitrende artikkel, «Sto amerikanerne bak 11. september?».

Tihi...

Anonym sa...

Og der kom endelig de store tenkerne i Vigrid på banen også. Sakset fra nettsiden deres:

"9/11 var ikke så ille",
sier nobelprisvinner i litteratur, Doris Lessing. Det gir vi henne rett i med tanke på antall døde og materielle skader. Det er tvertimot svært ille at jødestyrt media lar zionistene bak den svarte operasjonen slippe unna.