mandag 28. april 2008

Skeptisk spådomskunst

Den Tvilsomme har pådratt seg et eller annet tvilsomt og holder, om ikke sengen, så sofaen. Ingen dypsindig blogging herfra med det første, med andre ord.

Dog kan jeg peke dere i retning av litt interessant lesning. Virrvarrs Revolusjonært roteloft har en stund vær et av mine jevnlige stoppesteder i den norske blogosfæren. Rett nok har hun et politisk ståsted et stykke fra mitt, men hun har vidd, intelligens, stil og en sylkvass penn, hvilket ikke alltid kan sies om bloggerne jeg deler politisk ståsted med. Hun er også tidvis svært personlig, som sin serie om sitt opphold på lukket avdeling, tagget som "gale damen".

Nok om det. Grunnen til at jeg sender dere i hennes retning, er posten Skeptikerskolen, del 1: Spådomskunst og sjarlataner, hvor hun skildrer sin karriere som hobbyspåkone og metodene hun bruker for å spå folk. Som mange skepikere begynte hun som troende, men innså etterhvert at det ikke var noe overnaturlig i det hun gjør. Det er interssant lesning og en god innføring i hvorfor spådomskunst tilsynelatende virker, selv om det ikke virker.

For, som Virrvarr skriver: Det er ingen sammenheng mellom stjernene på himmelen og ditt liv. Ingen sammenheng mellom linjene i hånden din og hvor mange barn du får. Og det er hverfall ingen fasit på hvordan du bør løse de økonomiske problemene dine i bilder av keisere og sverd i tarotstokken min.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du har vel lagt merke til at ikkje alle bloggane du les deler ditt livssyn eller politikk?

Det er det fine med høflege delen av bloggosfæren, vi leikar så pent saman. Den mindre høflege delen... snakkar vi ikkje om *Gremmes*

Per CJ sa...

Takk for lesetips. Det var en annerledes blog i forhold til de som jeg pleier å lese, men nettopp derfor ikke dumt å ha tittet på. Særlig diktet til de gamle damene var morsomt (skjønt jeg har alltid hatt godt med "tantetekke", så jeg har ikke opplevd noe slikt selv).

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: Jeg som trodde du var en ganske alminnelig reaksjonær bergenser med buekorps i blodet og skarring i blikket ...

Per CJ: Diktet er strålende. Og som du vil se av kommentarfeltet, har jeg noen erfaringer med slike.

Anonym sa...

Det finnes ingen alminnelege bergensarar. Det seier eg som Osing ;-)

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: Beklager, et øyeblikk glemte jeg at dere søvikinger har et horn i siden til bergensere ...

Anonym sa...

Aww. Dette var en veldig hyggelig anbefalingspost! Nå er du langt fra tvilsom i mine øyne, altså ^_^

Arnfinn Pettersen sa...

Virrvarr: Hyggelig at du satte pris på den. Den er vel fortjent.