torsdag 24. april 2008

Kinesere og maoister

Jeg er litt bekymret for Dagbladet. De har flere interessante saker på en dag. Noen i kjedeligfiseringsavdelingen må være syk ...

Uansett: Torbjørn Færøvik svarer professor dr. philos Arnulf Kolstad ved NTNU, som i helgen hyllet det kinesiske demokratiet og gav begrepet "vulgære generaliseringer om nasjonale personlighetsegenskaper" et både gammelt og utbrukt innhold. Færøvik ble tydeligvis ikke like uvel som meg av kronikken, men overskriften hans inneholder ordet "tøv".

Og de har viet en artikkel til et-godt-stykke-til-venstre-for-venstreekstremistene i Tjen Folket. Som så ofte når det står noe interessant på avisens nettsider, er saken kun ment for nettet og ført i pennen av Astrid Meland.

Artikkelen er hysterisk lesning, på en bittelitt deprimerende måte. Særlig fordi Tjen Folket har kapret SOS Rasisme i Norge og påført organisasjonen ubotelig skade.

Følgende utsagn om RU er dog unektelig litt festlig: "... innenfor den nye revolusjonære bevegelsen i Norge kan disse trygt plasseres på ytterste høyre fløy."

(Siden jeg nå skriver om Dagbladet og nylig har postet om gode overskrifter, bør de også få skryt for overskriften Full «Darth Vader» banket opp religiøse riddere med krykke. Takk til Asbjørn, som forhindret at den gikk meg hus forbi.)

15 kommentarer:

Anonym sa...

*dunker hovudet gjentatte gonger i pulten*

... kvifor kan det ha seg at det finnes så mange menneske der ute som får meg til å framstå som anstendig og konservativ? ;-P

ViggoStrømme sa...

Tja, si det Mullah? Godt spørsmål som bare du selv kan svare på.
Et tips er å spørre deg selv spørsmålet om hvorvidt kommunismen var en god ide som gikk galt, eller om den bare er en dårlig ide.
Mye av svaret ligger der, tror jeg.

Personlig kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor kommunister i alle mulige konstelasjoner stadig vekk passerer som småpussige og barnslige idealister.

Martin Amis har beskrevet dette som "the laughter of the twenty million". De forskrudde og fascistiske menneskeforakterne i AKP blir fremstilt osm komedie fremdeles, som i Gymnaslærer Pedersen.

Innlegget til kommunisten Kolstad skulle selvsagt ikke stått på trykk i Dagbladet. Like lite som en kronikk av Jack Kjuus eller Erik Blücher hører hjemme der.
Men relativisering av Maos 70 millioner døde lar seg fint kombinere over et glass rødvin og indrefilet på beste Frogner. Da er man bare litt fargerik. Bagatellisering av kommunismens forbrytelser er stuerent.

PeggyBoy sa...

Tja...nå er de vel ikke så mange :) Likte sammenligningen med fanklubbene til obskure engelske fotballag i Dagbladets sak.

Angående Dagbladet og nettartikler,så har jeg også stusset over det fenomenet. Er Dagbladet redd for å miste de typisk tabloidleserne sine hvis de plutselig begynner å fylle papirutgaven sin med interessante artikler?

Anonym sa...

Viggo:
Nesten like godt spørsmål som kvifor du får meg til å framstå som ein frådande Maoist.

Hugs at Tjen Folket består av 10-20 menneske spreidd rundt i landet. Då eg var aktiv politisk agitør, hadde eg faktisk enno fleire tilhengjarar. Nokre av dei stemte tilogmed Høgre ;-)

Det er det som gjer Tjen Folket til ein vits.

ViggoStrømme sa...

Hei Mullah!
Du har en egen evne til å unngå ubehagelige spørsmål. Det skal du ha!

Arnfinn Pettersen sa...

PeggyBoy: Jeg tror mer det er at avisen er redd for å miste de leserne som tror det er en kulturavis hvis de faktisk begynner å trykke noe kulturstoff.

Ville Viggo og Gale Mullaen: Dere får nå holde på, det blåser unektelig opp kommentartallene mine og det er jeg for. Når det er sagt, Viggo, tror jeg kanskje Gale Mullaen prøvde å være morsom i sitt første innlegg. Jeg kjenner ham i hvert fall som svært så anstendig og mer konservativ enn han aner ...

ViggoStrømme sa...

Jada jada Arnfinn.
Jeg forstår at Mullaen forsøker å være morsom.
Det er allikevel min hovedpåstand at kommunstisk terror vekker på skjeve smil og stemoderlig hoderisting (unge kommunister er naive, litt dumme - men søte) mens fascismens forbrytelser (unge fascister er svin) blir kontant (og denne gang rettmessig) sendt på historiens skraphaug.

Mullahen er en eksponent for dette, og er verken verre eller bedre enn de aller fleste på den glidende venstreskalaen. Det har jeg påpekt til det kjedsommelige, I KNOW, og Mullahen omgås dette faktum som et såpestykke.

Men takk for tilbakemelding. Neste uke har jeg tenkt å ta meg fri for å vie meg fullt og helt til denne siden. Sørg for å oppgradere serveren!!!!!

Arnfinn Pettersen sa...

Jeg er for all del helt enig i at kommunistenes forbrytelser hverken har fått den oppmerksomhet eller den fordømmelse de fortjener.

Det er dog en forskjell på unge kommunister og de som utførte forbrytelsene. De har ikke utført forbrytelsene og de er naive. Det samme er unge fascister. De fortjener begge kritikk - skarp kritikk - for at de ikke er i stand til å se hva ideologiene de ønsker å fremme har ledet til. Eller, som jeg har en mistanke om i tilfellet Tjen Folket, for at de godt kunne tenke seg å utføre lignende ting en gang til.

Forskjellen består i at alle er enige om at det er en opplagt sammenheng mellom ideologi og forbrytelser i fascismens tilfelle, mens de ikke ser at sammenhengen er klar også i kommunismens. Hvilket det er. Dette er vi enige om, mistenker jeg.

Alt det til side, synes jeg allikevel det er urimelig å holde den jevne unge kommunist ansvarlig for galskapen til sprø nøtter som Tjen Folket. De befinner seg langt, langt ute i tåka og fremstår mer som en diagnose enn en politisk gruppe.

Anonym sa...

Viggo:
Hadde Arnfinn gjett meir spalteplass til våre fascistiske og fascistoide venner der ute, så hadde du sett at eg vitsar like mykje med deira rulleblad.

Det kan vere lystgassen eg har kopla opp til ventilasjonsanlleggjet, men eg finn det meste ustyrteleg morosamt.

Men for fredens skuld skal eg gje deg eit pittelite poeng. Eg har i alle år sagt at når ein heng eit maleri av Stalin på veggen så flirar folk. Heng ein eit maleri av Hitler vert folk forferda og sjokkerte.

Heng du eit bilete av meg i mellom dei to, så får du kunst forresten. Eintartete Kunst, kanskje, men like fullt kunst.

ViggoStrømme sa...

Konseptuell kunst. Method acting. Performance art. Relasjonell kunst. Godt nok for en fjerdebok av Matthias Faldbakken.

Takk for det bittelille poenget, forresten, som ikke var bittelite, men ganske stort.

Anonym sa...

Forskjellen er at det poenget ikkje gjer meg sint på søte små sosialistbarn, eg får berre lyst til å henge opp bilete av Hitler og Himmler og invitere godtfolk heim til meg ;-P

Per CJ sa...

Fascinerende, det der, at av alle ting velger de tagging når de skal ut og tjene folket...

Anonym sa...

Det som slår meg er - er det hundre prosent sikkert at Tjen Folket er en seriøs organisasjon, og ikke en spøk iscenesatt av en liten gruppe mennesker med makaber humor, for mye nerdete kunnskap og ditto fritid? Jeg har tross alt selv vært med å dele langvarige stående vitser som lett kunne ha utviklet seg i samme retning .

Anonym sa...

"Kapret" er vel et noe snodig ordvalg.

Tror nok dette er basert på noe personkonflikter i RV/AKP-kretser. Det faller på sin egen urimelighet at 10-20 personer skal ha "kapra" posisjoner i en så stor organisasjon.
Dessuten har jo flere sentrale folk i SOS Rasisme vært med i organisasjonen i årtier - og nettopp i den perioden hvor organisasjonen har gått fra 40 - 160 lokallag og 4000 - 40.000 medlemmer.

Anonym sa...

Mulig at jeg misforstår deg, Lars Amund - men kan ikke det du skriver også tolkes som bevis for noe som likner på kapring? Det er vel litt pussig at det i perioder med sterk vekst er liten tilflyt til ledergruppen?