onsdag 2. april 2008

Nedtelling til OL 4

IOCs prosjekt med å forsiktig skubbe Kina i riktig retning i menneskerettighetssprøsmål, er en fiasko, skal vi tro Amnesty. I en ny rapport konkluderer de med at tildelingen av OL tvert imot har ført til en forverring for menneskerettighetsforkjempere i landet.

Argumentet om at OL skal få kineserne til å skjerpe seg holder med andre ord ikke vann og dermed gjenstår det ikke et eneste meningsfull grunn for ikke å boikotte sirkuset. La oss gjøre det.

(Og det er fortsatt mulig å undertegne dette oppropet til støtte for en boikott.)

11 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Over 70, det kommer seg!

Anonym sa...

Høyr høyr,
*applaudere*

Det er på tide at nokon gjev Kina beskjed om at deira oppførsel ikkje kan aksepterast av resten av verda.

Anonym sa...

"Det er på tide at nokon gjev Kina beskjed om at deira oppførsel ikkje kan aksepterast av resten av verda."

Joda, men jeg er litt usikker på om kineserne leser Arnfinns blogg...

Bjørn Are sa...

Haing chan, cho ya!

Arnfinn Pettersen sa...

LP: Jeg er også noe tvilende til prosenten av kinesiske lesere på disse sider. Det er derfor jeg gjerne ser at den norske stat agerer i henhold til min vurdering. Altså at vi boikotter.

Ettersom den norske stat neppe kommer til å gjøre det, får vi sette vår lit til at norske idrettsutøvere setter sin samvittighet over sine ambisjoner. Av en eller annen grunn er jeg ikke så fryktelig optimistisk.

ViggoStrømme sa...

Nei, noe særlig mer enn 70 tror jeg ikke vi skal regne med folkens.
Den eneste muligheten er om noen kunne påta seg oppgaven å overbevise norsk venstreside om at kineserne ikke lenger er rettroende kommunister, men snarere rovdyrkapitalistiske nepotister, så ville kanskje, mulignes og under tvil, gladkristne deodorantsosialister som Petter Nome og Jostein Gaarder våkne fra dvalen og SI noe. Men jeg tror det ikke. Skulle Gaarder våkne, i all sin empatiske velde, var det vel heller med et buldrende: "Boikott Isarel!!!"

Anonym sa...

Men det virker jo gjennom mediene som om OL i Kina gjør menneskerettighetssituasjonen i landet værre enn den var...

Eller er årsaken at noen plutselig bryr seg om hvordan forholdene egentlig er der, bare fordi det skal arrangeres noen internasjonale sportsleker? I så fall hadde det jo vært trist om det ikke var noe OL i Kina og bare de spesielt interesserte hadde brydd seg, sånn som før...?

ViggoStrømme sa...

Ja. Høna og egget, sann! De folka oppe i Tibet har klaga helt siden 50 tallet. De hadde det kjipt under Det Store Spranget og igjen under tumultene i 1959. Men nå lever de livets glade dager og drikke champagne med Gerhard Heiberg. Syting over hele fjøla.
Hadde jeg vært tibetaner hadde jeg vært stolt over at husverten min kunne feire litt. Hvor har det blitt av rausheten blant folk, sier nå jeg!!!

Arnfinn Pettersen sa...

LP: Slik jeg leser Amnestys sammendrag av sin egen rapport, er det ingen tvil om at forverringen er på grunn av OL, ettersom solstrålene i Peking (æææææææh, han skrev Peking ...) ønsker å kvitte seg med potensielle uromomenter i forkant av lekene.

Anonym sa...

Hm, det jeg ikke forstår, er hvordan dette blir bedre med boikott?

Er målet en total boikott fra alle andre land som kanskje fører til at OL blir avlyst? Blir sitauasjonen bedre for de opposisjonelle da? Eller for menneskerettighetetssituasjonen i seg selv i Kina?

Egentlig burde vel andre land ha boikottet Lillehammer-OL, om en skulle dømme ut fra menneskerettighetssituasjonen her i landet (tenker på statsreligion, obligatorisk trosopplæring i skolen, overbruken av varetekt m.v.)...

Forøvrig er jeg klar tilhenger av den opprinnelige tanken om at alle land som er i krig ikke burde få lov til å delta. Det ville jo utelukket en del bråkmakere, bl.a. Norge.

Arnfinn Pettersen sa...

LP:
At alle er like ille, fordi ingen er perfekte, er en farlig illusjon å lulle seg inn i.

Det er et spørsmål om proporsjoner. Kina henretter overlegent flest mennesker i verden. De driver en aktiv og organisert kamp mot krefter innad i landet som ønsker å humanisere det. De viser en dyp forakt for tros- og meningsfriheten. Organisasjonsfriheten er en spøk. Og de bedriver en ren utryddelse av tibetansk kultur, som del i assimileringen av et land de har okkupert.

Blir dette bedre med en boikott? Antagelig ikke, men det er i det minste et klart signal om at situasjoner som denne er uakseptabel. Det er begrenset hva man har av internasjonale virkemidler. En boikott er et av dem.