mandag 14. april 2008

Tentaklenes herre

I Oslo og uten planer for onsdag aften? Kunne du tenke deg å fordype deg i ateistisk skrekklitteratur med et betydelig innslag av tentakler?

Da er Kjettersk kjeller (som jeg for ordens skyld har et beskjedent styreverv i) stedet for deg. Da skal Didrik Søderlind, kjellerens store sol og ubestridte leder (eller mannen over gangen, som vi her hos Den Tvilsomme liker å omtale ham som), foredra om H.P. Lovecraft (og vise lysbilder fra bryllupsreisen sin). (Er det ikke gøy med parenteser dere?)

Lovecrafts særegne form for skrekklitteratur har, hans særs uttalte ateisme til tross, fått betydelig innflytelse på moderne alternativkultur, ikke minst gjennom hans påvirkning på Pauwels og Bergier, hvis bok Le Matin Des Magiciens er en av de aller viktigste påvirkningskildene til mye av denne kulturen.

Lovecraft er dessuten, med sitt mildt talt lite humanistiske menneskesyn (han var rabiat antisemitt og vesentlig mer rasistisk enn sin samtid), et svært godt eksempel på at man ikke trenger å være humanist selv om man er ateist.

Og han har utvilsomt levert det viktigste bidraget til å gjøre tentakelen til en del av moderne populærkultur. Dessuten har han gitt opphav til mye musikk av mer eller mindre tvilsom smak og drøssevis av filmer, de aller fleste aldeles forferdelig (på den gale måten).

Blant de bedre er The Dunwich Horror og etter at Didrik har gjort sitt, vil skrekkfilmeksperten Atle Boysen introdusere filmen. Og så viser vi den.

Det er med andre ord ingen annen grunn enn svake nerver (eller geografisk deprivasjon) til å være et annet sted enn i kjellerens mørke på onsdag.

Mer om arrangementet finner dere ved å klikke på bildet eller besøke kjellerens sider i kyberrommet.

2 kommentarer:

Callan sa...

Nå er det allerede 89 confirmed guests på Facebook, og nye 89 som "might show up". Noe sier meg at dette kommer til å bli en trang og klam affære.

Bjørn Are sa...

Som seg hør og bør.