fredag 26. september 2008

Misantropi og massakre

I anledning at finske skolemassakre begynner å bli en vane, har Fri tanke lagt ut kollega Didrik Søderlinds artikkel Overmenneskene fra gutterommet, som opprinnelig ble publisert i papirutgaven i anledning den første finske skolemassakren.

Det er en interssant analyse av den popkulturelle gutteromsmisantropien og en fascinerende innføring i hvordan det kan gå når kvisete unge menn som som lever av hamburgere og pizza, leser Nietzsche og får det for seg at de er særlig prektige eksemplarer av menneskearten.

Som medforfatter av selve Boken om Black Metal og en mann med mer enn normalt aparte musikksmak, har Didrik truffet en del av disse overmenneskene. Jeg er særlig svak for denne lakoniske oppsummeringen av hans erfaringer:

Med tid og stunder la jeg merke til at dersom mennesker kom med en typisk pop-misantropisk uttalelse – av typen ”de fleste folk er idioter” – tok det sjelden lang tid før de kom med en uttalelse så dum at folk flest ville visst bedre.

[...] Gjennom årenes løp har jeg vært borti folk som høylytt har utbasunert sin forakt for vanlige menneskers intellektuelle evner, men som selv har trodd på de mest dustete teoriene om Atlantis, at de er Jesu etterkommer eller at de gamle egypterne hersket over hele verden. For bare å nevne noen eksempler.

Det er mulig vi alle trenger å føle oss bedre enn noen andre, men det er tydeligvis et litt spesielt kaliber på dem som trenger å føle seg bedre enn så godt som alle andre.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hey! Alle oppegående mennesker vet da at det er albanerne som er atlanternes direkte etterkommere! Atlantis lå rett utenfor dagens Durres og var altså albanernes urhjem før de utvandret til Hellas, der de grunnla den greske kulturen, og til Italia der de ble etruskernes forfedre.

Mad Mullah Hastur sa...

Men hallo?! Alle menneske er idiotar!

Særleg eg!

Skal ein vere misantrop og nihilist, får ein faen meg vere ein grundig ein òg! Ingen unntak for svarte!

Bjørn Are sa...

Anbefaler en mer lakonisk vinkling, særlig når du forsøker deg på fremmedord.

Ellers - takk Didrik!

Håper forøvrig ikke noen begynner å slå mynt på at denne type personer i mange tilfeller er ateister, eller ser noen Raskolnikovske dimensjoner over dem.

Jeg slutter meg vel i store trekk til GKC's analyse av den ikke så godeste Nietzsche:

"Nietzsche always escaped a question by a physical metaphor, like a cheery minor poet. He said 'beyond good and evil' because he had not the courage to say 'more good than good and evil'...

Had he faced his thought without metaphor he would have seen that it was nonsense".

Og best av alt, sammenligningen med Jeanne D'Arc:

"Nietzsche only praised the warrior; she was the warrior...we know she was not afraid of an army, while Nietzsche, for all we know, was afraid of a cow".

Anonym sa...

Takk selv, Bjørn Are!

Det var en vanskelig artikkel å skrive, fordi den krevde at jeg rotet rundt i mentale loftsboder som jeg hadde tenkt å la forbli låste. Jeg ser nå artikkelens svakheter, men den var fin for meg å få skrevet.

Anonym sa...

PS: Det er ikke noe problem for meg som ateist at disse folka er ateister, eller at kristne påpeker dette.

For disse folka er en av grunnene til at jeg synes ateisme kan være en farlig greie dersom den ikke blandes med humanisme. Akkurat som religionen kan det.

Anonym sa...

Menneskehat trenger ingen forklaring, store ord eller filosofiske analyser.

Menneskehat er på lik line som en slags rasisme. Man fordømmer en bestemt rase. Misantropi er hat for hele menneskerasen.

Vi fortjener å dø.