onsdag 7. mai 2008

Hva skal barnet hete?

Som det fremgår av en artikkelFri tankes sider, er jeg havnet i et utvalg som skal utrede et eventuelt navneskifte på Human-Etisk Forbund.

Vi har ennå ikke hatt et eneste møte og det er langt fra sikkert at forbundet ender med å skifte navn, men gjør vi det, antar jeg at det blir noe humanistisk, som i nystiftede Humanistisk Ungdom og de omdømte humanistiske seremoniene. Eller tidsskriftet Humanist for den saks skyld, som jeg redigerer for harde livet for tiden.

Selv har jeg aldri omtalt meg selv som humanetiker, kun som humanist, og jeg ønsker meg et navn som reflekterer det. Men jeg håper på et navn som ligger godt i øret.

Så hva skal barnet hete? Norsk Humanistforbund? Norske Humanisters Forbund? Humanistene? Har noen der ute gode forslag?

11 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Artig at du vil inkludere oss som ikke er spesielt humanistiske i navnedebatten.
Hva med Foreningen for Humanister og Folk?

Anonym sa...

Kva med "Der Eigene"? Eller var det nytta allereie. Pokker... Ragnarok?

*tusle frivillig inn i skammekroken*

Anonym sa...

- Humano (i pakt med trendy-for-fem-år-siden firmanavn)
- Livssynserne
- Kan-vi-ikke-alle-være-venner-klubben
- Antikrists Venner
- Foreningen for Kåthet og Glede
- Norsk Sosialdarwinistisk Forbund
- www.human.no
- HEF (dd), Human-Etisk Forbund (darwinismen-dawkinismen)
- Forbundet for Human og Etisk Avlivning av Mørkemenn
- Dødshjelpkameratene
- Scientistbevegelsen
- Fritenkernes Prateklubb
- Foreningen for Framsøking av Religionssubstitutter

Helge sa...

lol

Anonym sa...

Glimrende forslag, hr. Stærk! Du reddet dagen min. Men skal vi kaste oss på utdaterte firmanavn-trender, forslår jeg i stedet Humanistisk.Forbund. Med nettadresse www.humanistisk-forbund.no.

Arnfinn Pettersen sa...

Mye moro her, men Bjørn: HEF har faktisk ingen mening om aktiv dødshjelp. Hverken for eller mot.

Er det noen som har noen GODE forslag? Som i "forslag som faktisk kunne være aktuelle"?

I fall forslaget faktisk skulle bli det endelige, har jeg en veldig fin t-skjorte med bilde av Kristian Horn liggende ...

Anonym sa...

Insinuerar du at vi ikkje er hjelpsome, Arnfinn? ;-)

Eg er eigentleg godt vant med å kalle gjengen for Human-Etisk Forbund eg. Det er jo meir passande enn til dømes... "Wahabismens Venner, Noreg"

Norsk Humanistforbund er jo kanskje meir treffande?

Drodler sa...

Drodling om nytt navn på forbundet

Tja, nytt navn på forbundet ja. Hva kan vi si om det? Jeg er i grunnen veldig komfortabel med Human-Etisk forbund – er blitt vant til det liksom. Sånn er det, derfor vil jeg helt sikkert etter en stund også bli vant til et annet navn, så da så. Hva kan vi i så fall kalle forbundet? Synes at det svenske Humanisterna klinger veldig bra, men kan vi kalle oss Humanistene – eller? Blir ikke det litt platt på norsk? Det er liksom ikke samme swung over Humanistene som det er over Humanisterna. Et annet som jeg også synes er flott er det islandske Sidment, men jeg ser at i Norge vil det være intetsigende. Poenget er vel også at vi med endring av navn på forbundet skal forbeholde oss retten til å definere innholdet i ordet humanisme. Det er absolutt fare for at vi blir å kalle oss noe så kjedelig som Norsk Humanistforbund, Det norske forbund av Humanister, Humanistforbundet, Det norske Humanistforbund etc. Av de som er nevnt her er Humanistforbundet kortest, enklest og klinger best. Men er det optimalt?
(ja, jeg er ny her)

Arnfinn Pettersen sa...

Drodler: Velkommen til kommentarfeltet.

Jeg er også relativt komfortabel med det nåværende navnet, selv om jeg aldri ville drømme om å kalle meg humanetiker. (Det låter som en ganske tvilsom diagnose.)

Samtidig ser jeg at det er tungtveiende strategiske grunner til å ta en eller annen versjon av "humanisme" inn i navnet.

Problemet (og grunnen til denne forespørselen) er at jeg har til gode å høre et forslag som klinger godt. Jeg er helt enig i at Humanistene er dårlig. Platt er en god karakteristikk.

For øyeblikket er min favoritt Norske Humanister, men det er heller ikke godt, blant annet fordi det indikerer at vi er de eneste som med rette kan kalle oss humanister. Hvilket jeg tror det er noen på mitt gamle fakultet på Blindern som vil si seg uenig i ...

Arnfinn Pettersen sa...

Fruen foreslår forøvrig Landslaget for Norske Humanister. Selv er jeg litt svak for Humanistisk Samling.

Anonym sa...

Kva med Noregs Humanistiske Horde, NHH ;-P