onsdag 10. desember 2008

De som er ute etter Mads

Det finnes noen mennesker i norsk offentlighet jeg gjerne vil like, men ikke får til. For eksempel får jeg det jevnlig over meg at jeg synes Herodes Falsk er morsom. Inntil jeg gjør den tabben å se Falsk og Mathiesens show når de nok en gang går i reprise på TV Norge. Jeg vil så gjerne le. Men det er bare ikke morsomt.

Litt sånn har jeg det med Mads Larsen (bare på en måte omvendt). Jeg vil gjerne like ham. Ikke fordi jeg har lest en eneste bok av ham. Og jeg kommer ikke til å gjøre det. Men fordi jeg beundrer hans villighet til å kaste seg ut i den ene håpløse kamp etter den andre. (Det ville selvsagt hjulpet om ikke de fleste av disse kampene var konstruert av Larsen selv.)

Etterhvert har jeg begynt å lese Larsens utallige kronikker mer som humoristiske innspill enn som politisk analyse. Og da blir det unektelig mer underholdende. Men det var vel aldri egentlig ment å være morsomt, var det vel Mads?

Men nå har Larsen fått nok og flytter til Buones Aires. For all del ikke fordi det ikke blir noe på ham. Nei da, som han repliserer til en kommentar av Kathrine Aspaas (som for ordens skyld er Norges muligens dårligste aviskommentator): "Selv har jeg i år hatt flere sexpartnere enn 95 prosent av leserne dine kommer til å ha i løpet av et liv." Åååååå, så søtt.

Det betyr at det antagelig er slutt på Larsens mange viltre krumspring i konspiratorisk feminismeparanoia. Vi vil ikke lenger få lese høydepunkter som dette:

"Da jeg i november gikk ut mot sexkjøploven i kronikkform og med en ny roman, ble jeg møtt med alt fra massiv stakkarsliggjøring til en kampanje der alle norske kvinner ble oppfordret til å nekte meg sex. Fascinerende. De kvinnelige sjefideologene synes å lide av en psykoseaktig virkelighetsforståelse i sin fornektelse av menns erfaringer."

Rett nok kan mindre lødig feminisme av og til få det til å høres ut som om de mener menn møtes jevnlig på hemmelige møter for å legge ondsinnede planer for å holde kvinner nede. Og jeg skjønner at det kan være fristende å møte det med samme mynt. Jeg ser på sett og vis for meg møtet der "de kvinnelige sjefideologene" sitter over sin tørre hvitvin og legger planene for å holde oss stakkars menn nede. Forskjellen er at jeg relativt raskt begynner å fnise av ideen.

Larsen på sin side, argumenterer som en sann konspirasjonsteoretiker. Det er ikke seg selv han kjemper for, det er alle de stakkars undertrykte og stemmeløse. For han har sett hvordan makten egentlig er skrudd sammen. Og det er et stygt syn. Han forstår det vi andre ikke forstår. Og det er en skremmende kunnskap. Men Mads er en modig mann. Så han har slåss ufortrødent videre mot, eh, ... vindmøllene?

God tur til Buones Aires, Larsen. Vi kommer til å savne deg. For i motsetning til Herodes Falsk er du tidvis riktig morsom. Ufrivillig riktig nok, men morsom åkke som.

11 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Viggo protesterer!
Hvordan kan du påstå at Herodes Falsk ikke er morsom!?

http://www.youtube.com/watch?v=8W3K2pOldTQ&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=0prMio8HQqo&feature=related

Anonym sa...

Han er til tidvis ufrivillig morsom, men også til tidvis KORREKT i sine observasjoner. Det er derfor det er synd han reiser.

Altfor ofte virker det som "likestilling" blir tatt for å betyr det samme som "hevn for undertrykkelse".

JA det er utrolig mye enklere for damer enn menn å kontrollere når de vil ha sex som en singel person på sjekkemarkedet, og det er desverre litt av en maktsituasjon for de fleste single i dette landet.

Å sidestille den makten med at "menn kan voldta når de vil", som en annen av bloggerne gjorde som svar til denne artikkelen, viser bare hvor trangsynte noen har blitt når det gjelder kjønnene i sammenheng med likestilling og feminisme.

Arnfinn Pettersen sa...

Filip: Ja, Larsen er korrekt i den forstand at han har observert noen fundamentale trekk ved menneskearten. I et samfunn der mennesker ikke er pålagt sterke kulturelle restriksjoner på seksualiteten, og hvor det eksisterer et fungerende økonomisk sikkerhetsnett, vil det være slik at kvinner kan velge mens menn må by seg frem.

Det er et kjent mønster for de av oss som ynder å se naturprogrammer på televisjonen og viser ikke noen annet enn at samspillet mellom kvinner og menn fungerer omlag slik vår natur legger opp til.

Dette oppfattes muligens som problematisk av en del menn (og sikkert også av en del kvinner), men det legitimerer ikke Larsens absurde konspirasjonsteorier. Det er heller ikke (som var utgangspunktet for denne debatten) et argument hverken for eller mot et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester.

Jeg slitter forøvrig veldig med å se hva alternativet til den eksisterende situasjonen skulle være, utover å pålegge begrensninger på kvinners seksualliv.

Anathema sa...

Glimrende sistekommentar, DTH!

Anonym sa...

stiller meg bak Anathema!

Anonym sa...

Det voldsomme antalle sexpartnere tyder jo på en slags bruk-og-kast-filosofi. Kanskje Larsen emigrerer fordi han rett og slett har sluppet opp for norske sexpartnere?

Arnfinn Pettersen sa...

Anathema & Vaarloek (er det trollmann eller vårløk?): Takk.

Og Anatehma: Du har æren av å være den første i denne bloggens snart 400-postige historie som har brukt forkortelsen DTH.

Abre: Jeg vil helst vite minst mulig om Larsens sex-liv. Om mulig vil jeg forsøke å fortrenge selve tanken.

Anonym sa...

Det hender jeg mistenker at for endel etnisk norske middelklassekvinner i media er feministisk ideologi også noe av et sunt karrierevalg (slik det var lurt å være ml-er i kulturlivet på 70-tallet), og jeg har også selv opplevd at det kan variere litt hva kvinner i den utvidede omgangskretsen setter pris på av "gammeldagse kjønnsroller", blant annet etter hvor mye eller lite, eh, ideologiske de føler seg, men jeg skjønner ikke hvorfor man trenger å skrive bok på bok om det, eller - som vår vert er inne på - hva man skal tilby av "løsning" på dette. Dessuten, som ei venninne sa spydig etter å ha lest om Pornopung: - Nei, menn er jo aldri opptatt av utseende hvis de går ut på nattklubb...

Herodes Falsk: Noen av musikkparodiene fra 80-tallet er ikke ubegavet. Men TV-sketsjene ble pinlige, tildels veldig pinlige.

Anonym sa...

Per CJ: Jeg ser ikke helt hva "kjønnsspillet" mellom menn og kvinner har å gjøre med hvorvidt man er feminist eller ikke ...?

Feminisme er "forståelsen av at det finnes strukturell urettferdighet knyttet til kjønn og et ønske om å endre dette. Feminisme betyr at kvinner og menn er like mye verdt og ergo bør de ha samme rettigheter og muligheter. Feminisme er ønsket om å eliminere kjønn som en kategori eller nærmest en egenskap å bli evaluert etter. Feminisme er ønsket om å sprenge alle kjønnskategorier og kjønnsstereotypier sånn at man kan velge fritt det man ønsker, uten at kjønn skal være avgjørende. Feminisme er den radikale ideen at kvinner er mennesker." (sakset fra Hjorthen, som har sakset det fra et annet sted)

Hvilke kjønnsroller man inntar i horisontalen trenger vel ikke - og bør vel ikke - influere på hvilke roller man inntar vertikalt. Eller er det slik at hvis jeg føler meg mer kvinnelig (slik jeg er opplært i min kultur til at det kvinnelige er) og synes det er deilig å vøre litt svakere enn kjæresten min, må jeg ta konsekvensen å ta på meg mer av de kvinnelige husarbeidsoppgavene, bestemme litt mindre på ledermøtene, tjene litt mindre enn min mannlige kollega osv?

Anonym sa...

Joda, Anonym, men nå var det aldri min mening å dra opp den allmenne diskusjonen i all sin bredde, bare å komme med to svært spesifikke, humoristiske poenger. Jeg sa ikke engang at jeg syntes det var galt å ha forskjellige meninger i forskjellige situasjoner, bare at det var noe man kunne bemerke.

Anonym sa...

det er vårløk på internasjonalsk :P