fredag 19. desember 2008

Fossen bommer med en kanal

Erling Fossen jobber videre med prosjektet "Hvordan frata meg selv enhver heder og respekt". I dag med en gøyal populærkulturell vri. I et oppgjør med nordmenns selvtilfredse og humørløse tilnærming til egen krigshistorie konkluderer han slik:

Den dagen vi klarer å lage en selvironisk krigskomedie som den britiske TV-serien ’allo, ’allo, og som med et kjærlig blikk på nordmennene klarer å se hvordan vi klarer å «lure» både våre okkupanter og våre allierte, kan vi puste lettet ut. Da er det verkende såret fra den 2. verdenskrig endelig helet.

Jeg skal være villig til å gå med på at nordmenn kunne trenge litt ironisk distanse til sine helter (være seg krigshelter, skiløpere eller menn som seiler på balsaflåter), men det er en bitte-bitte-bitte-bitteliten svakhet med Fossens resonnement: ’Allo, ’Allo er en TV-serie om DEN (og vi tar dette med STORE bokstaver, siden Fossen har litt TUNGT for det) FRANSKE MOTSTANDSBEVEGELSEN.

Så hvis jeg forsår Fossen rett, vil vi ha kommet over våre traumer fra Annen verdenskrig så snart vi klarer å lage en TV-serie om svensk motstandsbevegelse. Hvilket for all del kan bli riktig underholdende.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg mener bestemt at Trond Kirkvaag og Otto Jespersens "Kampen om stigene"-innslag fra Trotto Libre-serien gjør det Fossen etterlyser, på en veldig krass måte. Utdriting av norske motstandsfolk som ikke helt har klart å komme seg over krigen har man vel også i filmen Mannen som ikke kunne le.

Dessverre har jeg ikke klart å finne noen lenker til snutter av dette.

Mad Mullah Hastur sa...

For ikkje å gløyme den klassiske KLM-sketsjen, Gutta i røyken!

"Mentolsigaretter?! Disse engelsmennene må vere gale!"

Arnfinn Pettersen sa...

Nei, nei gutter, nå roter dere. Dette er sketsjer som tuller med eget lands motstandsbevegelse. Fossen oppfordrer til at man skal tulle med et nabolands. Det er mye mer terapeutisk. Og han mener visst at vi trenger terapi.

Mad Mullah Hastur sa...

Eg meiner og vi treng terapi. Særleg dei av oss som jamnleg kommenterar her ;-P

Men kvifor skal vi tulle med svenskanes motstandskamp? Eg har eit par gode historiar om motstandskamp på Svalbard som burde vore filmatisert - strengt kanskje ein del av Noreg, men det føles som ein nabo i ny og ne ;-)

Anonym sa...

Siden Arnfinn Pettersen er så pirkete med Fossens argumenter får han tåle å få litt pirk tilbake: "Allo allo hemmelige armeen" var laget som en parodi på "Hallo hallo hemmelige armeen", som var en TV-dramatisering av motstandskampen. Kanskje litt for alvorlig og dramatisk, derfor parodien som jo ble en mye større suksess enn originalserien. For øvrig synes jeg Fossen framstår som en arrogant provokatør med sine første kronikk.

Per CJ sa...

Richard:

Jeg trodde i og for seg at "originalserien" bare het "Secret Army" (eller Hemliga armén, som den het da den gikk på svensk TV).

Arnfinn:

Ellers er det jo stremgt tatt noen briter, nærmere bestemt britiske flyvere (rømlinger, hvorav en går under jorden som gendarm) i 'Allo 'allo. Så noe humor på bekostning av egen nasjon er det også.