søndag 25. januar 2009

Bekjemp Vigrid, men med demokratiske midler

Tore Tvedt og det mørkebrune avskummet hans i Vigrid stiller liste til valget i Buskerud. Hvilket innebærer at de har fått fem hundre mennesker, stemmeberettigede i fylket, til å signere listen sin.

Ulf Erik Knudsen (FrP) er gruelig opprørt og oppfordrer pressen til å offentliggjøre hvem som har signert, ifølge Drammens Tidende (og VG, som siterer saken):

- Disse menneskene bør få navnene sine på trykk, folk bør vite hvem de er. Nazismen er så ille at den bør bekjempes med alle midler, sier Knudsen til dt.no.

- Jeg ble vettskremt da jeg hørte at så mange mennesker i Buskerud har skrevet under på denne listen. Det viser at noe er alvorlig galt med samfunnet, legger han til.

Antalgelig i den tro at nå, om ikke før, har han en sak hele folket (som jo tenderer til å ligge til venstre for ham) vil støtte ham i.

Og sannelig om ikke de modige menneskene i drammenspressen følger opp:

Ansvarlig redaktør Geir Arne Bore i Drammens Tidende sier at avisen vurderer å offentliggjøre navnene.

- Vi startet allerede fredag med å prøve å få frigitt navnene, og er i dialog med myndighetene om dette. Vi vurderer å offentliggjøre dem hvis det er juridisk grunnlag for det.

Nazismen er utvilsomt en avskyelig ideologi (og gratulasjoner sendes Knudsen for å ha oppdaget det), men er det virkelig grunn til å gå til frontalangrep på demokratiets grunnvoller?

Personlig mener jeg at en hvilken som helst politisk gruppe, samme hvor avskyelig og ufyselig den måtte være, bør få stille til valg. (Kravet om et visst antall underskrifter er dog betimelig, fordi det gjør at man slipper rene tullelister.)

Det innebærer at jeg mener Vigrid, samme hvor ufattelig motbydelige de måtte være (og det er de), er berettiget til å stille til valg.

Hadde jeg fått spørsmålet om å skrive under på en tilsvarende liste, ville jeg derfor signert. Som jeg ville gjort hvis venstregærningene i Tjen Folket skulle finne på å ville stille til valg. (Jeg skulle til og med vurdert det hvis Fremskrittspartiet av skulle ha behov for min signatur av lignende årsaker ...)

Jeg ville holdt meg for nesen og bedt dem fjerne seg fra min eiendom snarest, men jeg ville signert. Jeg ville utvilsomt vasket hendene etterpå. Og muligens tatt en dusj.

Og så ville jeg brukt alt jeg har av krefter for å bekjempe svineriet når tiden er inne for valg.

Nazismen er avskyelig. Den bør bekjempes med alle demokratiske midler. Slik alle totalitære og menneskefiendtlige ideologier bør. Men nøkkelordne er "demokratiske midler".

Å henge ut de som har signert Vigrids liste er både udemokratisk og ufyselig. Det er godt mulig de mener Vigrid er veien fremover for Norge, skjønt jeg tviler på at det er noe i nærheten av fem hundre mennesker i Buskerud som mener det. De har uansett ikke gjort noe ulovlig.

Knudsen og Bore er selvsagt fullt ut berettiget til å mene at de har gjort noe dumt. Men å være dum har til nå ikke vært grunn nok til å bli hengt ut i pressen.

At Knudsen i populistisk eufori ikke ser det er muligens ikke så overraskende. At Drammens Tidende ikke har bedre vett er derimot skuffende.
_____

Og forøvrig oppfordrer jeg alle lesere til å undertegne oppropet "Nei til straff for religionskritikk".
_____

17 kommentarer:

Anonym sa...

Kunne ikke vært mer enig. Vigrid og lignende avskyelige fenomen bør forkastes av mannen i gata, ikke forbys av myndighetene.

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Å ikke skrive under er også et demokratisk virkemiddel. Det er ikke slik at man er demokratisk forpliktet til å hjelpe alle mulige slags gærninger opp og frem av hensyn til demokratiet. Om det er så få som støtter de at de ikke klarer å skrape sammen 500 underskrifter så er det ikke noe tap for Norge, demokratiet eller ytringsfriheten.

Unknown sa...

Enig i at navnene ikke bør offentliggjøres (med mindre man gjøre dette til en regel) men selv hadde jeg ikke signert for at de skulle få stille liste, hverken de eller et hvert annet normalt parti jeg ikke hadde kommet til å vurdere stemme på.

Det at et parti klarer å stille liste er en liten lakmustest på om de har livets rett. Da bør man ikke være så mye snillere enn man ville vært ved et valg.


John:

"GÖR RÆT, FRYGD INTET.
Norge er vårt.
Norsk republikk."
Dansk er vort sprog

Anonym sa...

Jeg skjønner heller ikke Arnfinns tenkning helt her, eller er det meg som roter? Jeg trodde poenget med disse fem hundre underskriftene var at minst fem hundre mennesker mente at et slikt parti trengtes, og at det ikke akkurat er noen borgerplikt å hjelpe all verdens merkelige partier på tinget. Jeg ville aldri støtter Vigrid eller Tjen Folket på denne måten, selv om jeg kan forestille meg partier som jeg ikke ville stemt på men som jeg ville synes var berikende for det norske demokratiet og jeg derfor kunne skrevet under liste for.

Vigrid-partiet er interessant for den som følger litt med på ytre høyre. Her til lands har vi ikke hatt noe klart anti-innvandringsparti som har klart å stille til valg, slik som svenskene har hatt med Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna og Nationalsocialistisk Front, på ganske lenge. Det skal bli interessant å se om Vigriderne klarer å fange nok proteststemmer til å få til noe som helst.

ViggoStrømme sa...

Viggo er enig med Thlom og Didrik. Hvis ingen skriver under betyr det at ingen vil ha dem. Demokrati i praksis, for demokratiet innebærer også enn viss seleksjon.

Dette minner meg om et annet tilbakevendende dillema i demokratidebatten: Kan vi i det hele tatt aksepetere partier som har programfestet demokratiets avskaffelse?
Det finnes flere eksempler på at så har skjedd: NSDAP i 1933. Hamas på Gaza. (Vigrid vil neppe vinne noe valg - ever - men demokrater er de vel neppe..).

Noen vil mene at demokratiet har rett til å oppløse seg selv hvis velgerne vil det. Innføring av diktatur er altså demokrati i praksis.
Andre vil mene at et lovlig valgt regime mister sin legitimitet ved å avskaffe demokratiet, at mandatet på vegne av velgerne (ikke minst mindetallet) ) opphører når de konsitusjonelle forutsetningene for valgseier avskaffes.


Den demokratiske statsform har en plikt til å beskytte seg selv hvis ikke velgerne gjør det. Det vil si at det kan være legitimt å begå statskupp mot egen lovlig valgt regjering/valgresultat i en gitt situasjon (Algerie f.eks).

Nå er det jo ikke akkurat der vi er, med fare for statskupp mot en Vigrid-regjering. Men hadde Vigird ringt på døra med listene sine ville jeg slengt døra igjen - demonstrativt og med god samvittighet. Tjen Folket ville fått samme behandling. På samme måte som jeg hiver Jehovas Vitner på dør.

Det kan være gøy å si nei.

Arnfinn Pettersen sa...

Didrik, da, forstår du meg ikke? Sukk.

Vel, la meg klargjøre:

For det første ser jeg at overskriften kan tolkes for bredt. Jeg mener ikke at det er udemokratisk å ikke ville skrive under på noens liste. For all del.

Det er Knudsen og Drammens Tidendes ønske om å publisere listen som er udemokratisk. Vi har hemmelige valg hertillands. Da må også prinsippet være å holde en slik liste hemmelig. Av nøyaktig samme årsak: Som at vi skal være frie til å ytre vår mening i politiske saker uten at for eksempel politikere som er uenige eller overivrige lokalaviser skal kunne gjøre sensasjonsstoff av det.

Så til det å signere lister:

Personlig oppfatter jeg en slik signaturliste mer som en måte å hindre rene tullepartier på enn som en sjekk på om man klarer å finne 500 som er enig med en. (Hvilket jeg ikke tror Vigrid gjorde.) Listen viser at du er villig til å gjøre en innsats for å få stille til valg.

Da er det to tilnærminger som gir mening:

Enten å signere alle som ikke vil stille for å latterliggjøre prosessen, som er min foretrukne posisjon, eller å kun signere de man er enige med.

Jeg stoler ikke nok på meg selv til at jeg vil vurdere om det aktuelle parti er "berikende for det norske demokratiet". (Personlig så jeg helst at vi ble beforfattiget for et par av de nåværende ...)

Mitt poeng med å stå frem som potensiell serieunderskriver (jeg er aldri blitt spurt av noen) er ikke primært å reklamere for meg selv overfor potensielle tullinger med en liste å signere, men å anskueliggjøre at det er mange årsaker til å skrive under på en slik liste. Hvilket svekker Knutsens og Drammens Tidendes argumentasjon ytterligere.

Det ene argumentet jeg kan se (ut fra min posisjon) for ikke å signere Vigrids liste, er det Viggo bringer til torgs: At partier som selv vil undergrave demokratiet stiller til demokratiske valg, kan i seg selv ses som å latterliggjøre demokratiet.

Men så lenge det er åpent for at slike partier kan stille til valg, ser jeg ingen grunn til å skille mellom dem.

Arnfinn Pettersen sa...

John: Jeg glemte visst å gjøre oppmerksom på at brunt avskum ikke får være med å leke. Det presiseres herved. Jeg er for demokrati, men det innebærer ingen plikt til å videreformidle avskyelige meninger. Du er slettet.

(Jonn slutter av med

GÖR RÆT, FRYGD INTET.
Norge er vårt.
Norsk republikk.

Derav Strappados kommentar.)

John David Didriksen sa...

Helt forferdelig hvis det blir offentliggjort hvem som har skrevet under her. Har folk med merkelige meninger ingen rettigheter i Norge?

At Ulf Erik Knudsen mener dette overrasker meg ikke, han framstår sjelden som Norges glupeste politiker. Vær nå for all del ikke like teite som ham!

Hvis jeg ble spurt om å skrive under på en slik liste ville jeg benyttet meg av min demokratiske rette til å si nei, akkurat som jeg svarte en lignende forespørsel fra NKP her i Stavanger med et fnys. Det betyr ikke at jeg vil nekte NKP eler Vigrid å eksistere som politiske partier. Det er deres selvsagte rett.

ViggoStrømme sa...

Arnfinn skev: "Men så lenge det er åpent for at slike partier (udemokratiske, min. anm) kan stille til valg, ser jeg ingen grunn til å skille mellom dem."

-Dette høres bare merkelig ut? Selv om du har et overodnet prinsipp om å signere (i protest?) , bør du vel kunne beholde et minimum av kritisk sans? Det skulle vel ikke være så vanskelig å skille mellom demokratiske og udemoratiske lister, selv om de kan stille til valg. Det kan også være verdt å huske at de ikke kan stille til valg uten din og andres underskrift.

ViggoStrømme sa...

Men blås i denne diskusjonen, den er ikke viktig.

Skriv om Snåsamannen og helseministeren!!!!!
Vi venter et saftig bidrag!

Arnfinn Pettersen sa...

Kritisk sans? Næh.

Snåsaministeren skal bli.

Mad Mullah Hastur sa...

"Hadde jeg fått spørsmålet om å skrive under på en tilsvarende liste, ville jeg derfor signert. Som jeg ville gjort hvis venstregærningene i Tjen Folket skulle finne på å ville stille til valg. (Jeg skulle til og med vurdert det hvis Fremskrittspartiet av skulle ha behov for min signatur av lignende årsaker ...)"

Eg lo mest av den eg.

Utover det så har eg ikkje så mykje meir å seie enn, ja til snåsatull-innlegg. Sjølv om Epistel allereie har vore ute med eitt.

Arnfinn Pettersen sa...

Snåsasnuserier på plass.

Og Mulle: Det er grenser for meg også. Senterpartiet er over den grensen.

Anonym sa...

Støtter Arnfinn her. Jeg ville skrevet under. Av samme grunn som Frp har for å ville offentliggjøre navnene på de som har skrevet under.

Om Vigrid får stille liste i Buskerud kan de få noen tusen stemmer. Disse stemmene vil de utvilsomt sanke inn blant grupper som under andre forhold ville vurdert å stemme Frp. En underskrift ville med andre ord og i ytterste konsekvens kunne være med på å svekke høyresiden i norsk politikk.

Arnfinn Pettersen sa...

Jo'a Lorentsen, men jeg ville altså skrevet under av høyverdige prinsipper, du ville skrevet under av smålige, strategiske årsker. Så jeg er et bedre menneske.

Lindaplinda sa...

Jo, men du, dette er ganske interessant. For jeg er også enig i at alle bør få stille til valg, men hva gjør man så hvis de vinner? Jeg er genuint nysgjerrig, jeg.