mandag 17. august 2009

I anledning valgkampen

Det er visst valg i år. Det er ikke min intensjon å drive valgkamp for noen. På ingen måte. Ikke mot noen heller. Men av og til finner man politikere som berører ens egne kjerneområder på måter som gjør at det ikke er til å unngå å videreformidle deres visdom. Som Åshild Haugland, 2.-kandidat for Norges nest største parti i Aust-Agder.

Det er særlig dagboken hennes, der hun deler sine innerste politiske tanker med oss, som er fascinerende. Og da tenker jeg ikke først og fremst på ortografien ("Så hygli at du besøkte min hjemmeside"). Jeg skal være blant de siste til å kritisere folks rettskriving.

Nei, jeg tenker på hennes dypere tenkning rundt nasjonen Norge og De Kristne Grunnverdiene.
"Kristendommen er veldig viktig for meg. Jeg er ikke personlig kristen, går sjeldent i kirka, og kan ikke nevne noen apostler hvis du ber meg om det. Men jeg tenker ofte på Gud når noe går min vei. Takker Gud for alt jeg har, alt jeg har oppnådd og alle mulighetene som ligger foran meg. Jeg liker å gå i kirka og jeg syns det er hyggli å tenke på hvor mye godt kristendommen har gjort for mennesker. Dårlige ting også, men det er menneskets feil, ikke Guds."
På en dag som denne, da jeg har fulgt eldstemann på første skoledag, er det godt å vite at han ikke egentlig trenger å lære noe der, for å gjøre seg håp om en karriere innen politikken. (Og ja, hvis dere lurer, ifølge meningsmålingene ligger Haugland an til å komme inn på tinget).

Ortografi er uvesentlig. Konsekvens likeså. (Hadde jeg vært en arrogant elitist, kunne jeg kanskje grepet meg selv i å ønske at Haugland i det minste kunne bli enig med seg selv om én gal måte å skrive "hyggelig" på.) Og til tross for gudene vet hvor mange år med KRL-undervisning, behøver han ikke få med seg hvem peterskirken er oppkalt etter. Eller hvem Judas var for den saks skyld.

Alt som trengs er føleri, dårlig analyse og en masse (ubegrunnet) selvtillit. Sannelig, sannelig er demokratiet herlige greier.
_____

Takk til Virrvarr, som gjorde meg (og resten av twittersfæren) oppmerksom på Hauglands skriverier.

StuttURL: http://bit.ly/HS7Kg
_____

OPPDATERING: Det later til at Haugland har tatt ned hele siden fra nettet. Ja, ja, det var moro så lenge det varte.
_____

9 kommentarer:

Knut Johannessen sa...

"Hadde jeg vært en arrogant elitist"

Say no more! :)

Mad Mullah Hastur sa...

Satt og tenkte på å skrive eit innlegg, men så gjorde du det.

Du var dog snillare enn det eg hadde lyst til å vere ;-D

Christian Brandt-Hansen sa...

Dette er jo litt moro, men aller mest skremmande.

Det var ein eller annan metallmann som nyleg klarte å skape litt oppstuss med å sei at folk flest IKKJE veit best. Eksempla på dette blir vel berre fleire og fleire.

Geir LS sa...

Det opplyste enevelde framstår ofte som et interessant alternativ til det såkalte demokratiet.

LordBuckethead sa...

Argh...

Nå har jeg vondt i hodet, veldig vondt i hodet.

Jeg forstår rett og slett ikke hvordan det er mulig at noe slikt, på noe som helst vis, kan hevde seg i politikken. Vel har jeg sterke fordommer mot FrP, men selv de strekker ikke til når jeg klikker litt rundt på denne dagboken. Det er det ene utsagnet dummere enn det andre.

Selv om jeg er sterkt uenig med FrP i det meste, og ofte kan mene at en del av dets representanter har store og grunnleggende hull i sine kunnskaper om verden utenfor sin egen navel (eventuelt at de bare ikke bryr seg om annet enn egen navel), så hadde jeg ikke sett for meg at de kunne sette noe fullt så uintelligent på en plassering nær toppen av en liste.

Tanken om at FrP'ere ikke nødvendigvis må være dumme har i alle fall fått seg nok et skudd for baugen. Det er fristende å gjenta at folk får de politikere de fortjener, men jeg gremmes over at vi skal være nødt å fortjene dette...

svein sa...

Det er mulig det er "Norges største parti i Aust-Agder", men i landet ellers er det vel nest størst?
Og så lurer jeg litt på koblingen som her gjøres mellom demokrati og uvitenhet?
Sånn i all hyglihet;D

Arnfinn Pettersen sa...

Svein: Det gikk litt fort det her, så det ble så som så med fakta, som seg hør og bør når man skjeller andre ut for deres manglende faktakunnskap. Det er nå rettet.

Hva demokrati og uvitenhet angår, abonnerer jeg på Churchills devise om at demokratiet er det minst dårlige politiske system vi kjenner. Det har noen stygge flekker, som når vulgær, kunnskapsløs populisme får herje, men alternativene er så aldeles mye grønnjævligere.

svein sa...

For all del, Arnfinn, jeg er enig i nesten alt du skriver her.
Jeg er opprinnelig fra Aust-Agder, men stemmer heldigvis ikke der lenger.
Og så har jeg alltid lurt på hvor de får selvtilliten fra? Har vi som trodde det hadde noe med kunnskap og dannelse å gjøre gått glipp av noe? Var det en SFO-samlingsstund den dagen jeg var syk?

svein sa...

Ellers må du for all del ikke være redd for at noen av oss lesere skal tro du er en arrogant elitist!
Det er det vi liker ved deg ;=D