fredag 28. august 2009

Strålende underholdning med bismak

Ragnar skriver i en kommentar til forrige post:
"Jeg leste innlegget ditt i ørska her, og det slo meg ikke før etter jeg har lest ferdig alt at dette ikke var en spøk.

Da ble det plutslig trist, og morsomt på en hånende måte."
Jeg hadde tenkt å svare ham i kommentarfeltet, men fant ut at det fortjener mer enn som så.

For det første, jeg skrev i posten: "Det er vanskelig å omtale Ertesvåg uten å henfalle til lytehumor. Det er rett og slett ikke til å unnslå at mannen er ... litt ... eh ... eksentrisk."

Hvilket er en omskriving av det som opprinnelig stod der, som var enn mer bramfri og vesentlig mindre eufemistisk variant av Asbjørns “lett eksentrisk med variabel kontakt med planeten Tellus”. Tenk ting som knaser.

I utgangspunktet er jeg av den oppfatning at man skal møte folk som Ertresvåg og Luukanen-Kilde med den ydderste taushet. De er så, vel, øh ... knasende, at de egentlig bør beskyttes mot seg selv. En påstand jeg antar de vil finne både arrogant og undertrykkende.

Problemet er at de er så vokale i sine påstander, og blir tatt tilstrekkelig på alvor i såpass mange miljøer, at de ikke kan stå uimotsagt. Pressekonferansen vil garantert bli omtalt i langt høfligere vendinger i mer ... frittenkende deler av kyberrommet. Den vil bli kalt viktig og seriøs. De mest ... knasende uttalelsene vil bli oversett. Og konspirasjonsteoriene vil flomme.

Det triste faktum er at Ertresvåg solgte i bøtter og spann av makkverket Makten bak makten. Om ikke alle tar ham alvorlig, er det tilstrekkelige mange tull..., sorry, åpne sinn der ute som mener at han nok overdriver litt, men noe må det jo være i alt dette.

Påstandende deres må møtes på ulike nivåer. Og en av de måtene er å anskueliggjøre hva de faktisk sier. Jeg er ikke rett mann til å gå påstandene etter i sømmene én for én. Det har jeg rett og slett ikke tålmodighet til. Det er grenser for hva slags tøv jeg skal kaste bort livet mitt på.

Selv har jeg bare to modi jeg orker å være i når jeg skal forholde meg til sprøytet. Det moralistiske, fordi konspirasjonstenkning er en livsfarlig form for feiltenkning, som gang på gang har ledet til ufattelige overgrep, og det lattermilde.

Og når Ertrevåg gjør det så lett for en ... Vel, there's a time to dance.

Men ja, Ragnar, det er ganske trist. Rett og slett fordi det et eller annet sted går en grense mellom konspirasjonstenkning og ren paranoia. Luukanen-Kilde krysset den grensen for årevis siden. Ertresvåg har balansert på den lenge, nå har han utvilsomt tatt steget over.

Og selv om det kan være underholdende med andres paranoide fantasier i fri dressur, er det nødvendigvis underholdning med bismak.
_____

StuttURL: http://is.gd/2DBeE
_____

5 kommentarer:

Anne sa...

Blir jo gærnt uansett hva en gjør, tror jeg. Å gå stille forbi for å beskytte mannen mot seg selv, utløser konspirasjonsrefleksen. Å drite ham ut utløser samme refleks. Å ta ham alvorlig og imøtegå alle argumenter ut - det samme.

Så det beste er som Dyrendals bedre halvdel foreslår: Å sende menn i mørke dresser og briller. Ingen ting hjelper, så vi kan jo like gjerne ha det litt moro mens det står på.

Arnfinn Pettersen sa...

Anne: Definitivt damned whatever you do.

Hadde jeg bare fått med meg sort dress og solbrille-forslaget tidsnok ...

Ragnar Mogård Bergem sa...

De store stygge myndighetene kan ikke være så store å stygge, når de ikke klarer å stoppe en slik pressekonferanse en gang.

Og hvis PST, eller hvem det var, skulle ha prøvd å kverke denne karen men klarte å drite på draget, så er ikke våre konspiratoriske maktsyke myndigheter mye å skryte av...

Jeg vil aldri gidde å bry meg om skumle makter som ikke klarer å ta livet av en mann i 70åra.

Og hva skjer med denne strålingen? Jeg kan gledelig bistå PST med anbefaling av våpen som dreper. Google it.

Anne sa...

Ah, å gjøre dette til en kritikk av PSTs udugelighet. Nydelig og helt i Ertresvågs ånd.
De radikale islamistene kan sove trygt, PST klarer jo ikke ta en gammel mann med med hjertetrøbbel en gang.

Øyvind Strømmen sa...

Jeg googla "våpen som dreper".

Fikk opp denne heller tvilsomme wikipedia-siden som forteller om 'Tesla Gun'. Kanskje PST likevel bør satse på strålevåpen når de skal ta livet av farlige dissidenter mot den nye verdensorden?