mandag 31. august 2009

Om å slippe tullinger til

Det er valg snart. Er det ikke hyggelig av meg å minne dere på det?

Snart skal vi få lov til å stemme på hvem som skal styre oss de neste fire årene. Det kalles demokrati og er sånn alt i alt fine greier. I mangel av et bedre alternativ.

Hvis du stemmer i Buskerud kan du gi stemmen din til Tore Tvedt og sjarmtrollene hans i Vigrid. Det er - i en svært utvidet betydning av ordene - også en fin ting. Det er en grunnsten i demokratiet at en hvilken som helst tulling som klarer å stable på bena en liste med kandidater og en bunke underskrifter skal få stille til valg.

Men betyr det at man er forpliktet til å gi de samme tullingene en talerstol? Opplagt ikke. I skrivende stund sitter Vigrid etter alle solemerker i panelet på en skoledebatt i Drammen. Og det er ikke en fin ting. Ikke i det hele tatt. Vigrid er ikke bare et ekstremistisk mikroparti. De er sprø som knekkebrød. Det er overhodet ingen grunn til at å la dem være med der voksne mennesker snakker sammen.

Å slippe det brune slagget til i en skoledebatt er å gjøre narr av demokratiet. At ikke hvem det nå er som arrangerer skolevalg i Buskerud forstår det, er absolutt ikke betryggende. Første betingelse for at et demokrati skal fungere er at aktørene har i det minste et snev av ryggrad.
_____

StuttURL: http://is.gd/2IWTw
_____

12 kommentarer:

Didrik Søderlind sa...

Jeg er mest nysgjerrig på når norske aviser skal slutte å normalisere Vigrid ved å kalle dem nasjonalister. Vigrid er nasjonalsosialister, altså nazister.

Mad Mullah Hastur sa...

Såvidt eg forstår saka, så har dei ikkje noko val. Vi har regler for kven som kvalifiserar til å stille, og om Vigrid oppfyller krava så må ein la dei stille.

Det er noko med like reglar for alle og slikt som følgjer med konsept som demokrati og rettsstat.

Men for all del, under mitt Kalifat skal eg vurdere å leggje vekk desse ordningane! :-D

Arnfinn Pettersen sa...

Vi har alle alltid et valg, mulle. Hvis reglene sier at enhver gærning må få slippe til, vel så bryter man reglene. Av og til må man gjøre det rette, selv når det ikke er i tråd med paragrafene.

En skolevalgsdebatt er ikke en arena for utøvelse av stein hakke sprø ekstremisme. Mange av disse elevene er faktisk mindreårige.

Dette dreier seg ikke om Vigrids rett til å stille i skolevalgsdebatter, det dreier seg om skolers rett til å selv avgjøre hvem de ønsker å invitere til å snakke til sine elever.

Mad Mullah Hastur sa...

Eg forstår di bekymring, men eg klarar ikkje å seie meg einig. Ikkje så lenge vi har valt å spele etter dei same spelereglane alle saman.

Om ein skal nekte desse gærningane i å snakke til elevane, så kan eg vere den neste gærningen som vert nekta veit du... og då forsvinn all glede ut av livet i kongedømet Noreg.

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: Jeg er ikke bekymret. Jeg er forbanna. Jeg liker den skjøre, rare tingen vi kaller demokrati. Men den må vannes. Og en forutsetning for at den skal fungere er at vi aksepterer at den kan misbrukes.

Vigrids deltagelse er et slikt misbruk. Vi snakker om et parti som i hele sin natur er fiender av demokratiet. Å la dem slippe til i demokratiske debatter er å gjøre det hele til en farse.

Demokratiet forutsetter saklige meningsutvekslinger mellom voksne, modne mennesker som tar innover seg og aksepterer dets spilleregler og forutsetninger. Vigrid gjør ingen av delene.

De skal få eksistere, for organisasjonsretten er for viktig til å gi den på båten for deres del. De skal få stille til valg, fordi de oppfyller rent formelle kriterier til hvem som skal få stille.

Men det er ingen grunn til at man derfor må gi dem en talerstol. Og slett ikke en som innebærer at de får snakke til mindreårige. Hvis reglene ikke tar innover seg dette, må de snarest endres.

Og selvfølgelig bør ikke du få slippe til på en skoledebatt. Det er grenser for hva vi skal utsette unge, lett påvirkelige mennesker for.

Mad Mullah Hastur sa...

Då etterlys eg at du presenterar eit sett med regler for kven som kan delta i skuledebattar, som utelukkar lovlege parti som Vigrid.

Kan ikkje seie at eg likar det noko særleg sjølv... men eg er alltid redd for sensur.

Arnfinn Pettersen sa...

Min løsning er enkel: Man gir skolene selv rett til å avgjøre hvem de ønsker å invitere til skoledebattene. Da må de ta ansvar selv, ikke som nå unnskylde seg med at de "ikke har noe valg".

Mad Mullah Hastur sa...

Kva gjer vi då når ein skule vel å luke ut andre parti, då deira meininger ikkje tiltaler deira elevar? Skal vi la dei utelukke FrP til dømes? Skaden dei forårsaker på unge i skuledebattar er jo enorm.

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: Dette er et spørsmål om hvis rettigheter vi snakker om. Du er opptatt av Vigrids "rett" til å stille til skoledebatter. Det er en rett jeg bestrider.

Jeg er opptatt av skolens rett til å selv avgjøre hvem de ønsker å invitere til skoledebatter. Som alle rettigheter vil den selvsagt kunne misbrukes, f. eks til å nekte Frp eller Rødt å stille. (Selv om reaksjonære gubber som meg mener det kan føres en sak for det siste.) Da må skolens ledelse i så fall stå til ansvar for misbruket.

På samme måte ville det være et misbruk å slippe til rene, uforfalskede ekstremister. Som Vigrid. Skulle de allikevel slippe dem til, må i så fall skolens ledelse stå til ansvar for det.

Poenget her er at det ikke går an å lage rene, abstrakte regler som er anvendelige i enhver sammenheng. Verden er for kompleks til å styre den utelukkende ved hjelp av prinsipper. Sunn fornuft må til for å tilpasse prinsippene. Og mange hensyn må tas.

Uavhengig av dette, mener jeg skolen har en PLIKT til å beskytte mindreårige elever mot politiske ekstremister.

Anonym sa...

For ordens skyld: Demokratene og Kristent Samlingsparti stiller også liste i Buskerud. De er ikke tilstede på debatten det her refereres til. Men jeg vet ikke om det er fordi de ikke er invitert...

Ifølge denne artikkelen i Drammens Tidende har ikke partiene noe krav om å bli invitert til skoledebatt. Likevel inviterer rektorene Vigrid til debatt, fordi fylkeskommunen er uenig med Kunnskapsdepartementets vurdering... Snakk om å ikke gripe anledningen!

Christian Brandt-Hansen sa...

Eg held med Mullahen her, trur eg. Det er synd at slagget i utgangspunktet har støtte nok til å stille ei liste, men å lage nye reglar for å hindre meiningar vi ikkje likar i å nå ungdommen smakar ikkje godt.

Om kva skule skal få utøve skjønn her, trur eg vi kunne fått mykje rart. Det vil riktignok gi skulane meir ansvar, som kan vere bra, men det vil nok samtidig vere like opent for uønska tilfeller ala Vigrid.

Didrik Søderlind sa...

Vigrid har jo spreke synspunkter på skolen, da: "Skoler og universiteter har som mål å utdanne ungdom til politisk korrekte, underdanige og ensrettete funksjonærer og arbeidere for en internasjonal maktelite som styrer vår del av verden ved hjelp av psykologiske ensrettingsmetoder."