torsdag 5. februar 2009

Sosialdemokratisk magiker utfordrer skjeggete amerikaner

VG har funnet enda en arbeiderpartipolitiker som har magiske evner. Denne vil til og med utfordre James Randi (eller mer spesifikt "millionutfordre amerikansk skeptiker"):

Ap-politiker Arvid Herland vil bevise at han har overnaturlige evner. [...] Den 57 år lokføreren, som også er formannskapsmedlem for Arbeiderpartiet i Ski kommune i Akershus, vil gjerne bevise at han har evnen til å heale mennesker.

[...] - Jeg har ikke samvittighet til å sitte stille lengre. Når jeg hører uttalelser om at healing bare har en placebo-effekt blir jeg veldig provosert. Jeg skal klare å bevise at jeg her helbredende krefter, sier Herland, som sier han er 99 prosent sikker på at han skal klare det dersom forholdene blir lagt til rette.

Ah, dette høres jo ... lovende ut. En arbeiderpartipolitiker som vil kjempe de undertrykte og forfulgtes sak. Fine greier. Hvor godt virker det forøvrig ... kreftene, sånn på en helt vanlig dag?

Herland [...] hevder at han behandlet mellom 75-100 mennesker med ulike plager.

- Det er ikke alle det virker på, men jeg vil anslå at 30-35 har blitt helbredet eller blitt vesentlig bedre.

Han sier at han først og fremst har hjulpet slitne folk og gitt dem energiøkning, men at han også har healet folk som har vært plaget med skuldre, rygg, psoriasis, søvnløshet og dårlig hørsel.

Eh, det var kanskje ikke så veldig ... imponerende. Særlig siden listen i overveiende grad preges av relativt diffuse lidelser, som ellers har en tendens til enten å bli bedre av seg selv eller gå i bølger.

Men dårlig hørsel, se der har vi noe vi kan jobbe med. Målbart og greier.

Så dette skal nok bli så bra så, Herland. Jadda. Millionen er nok snart din.

Men han er for all del ikke ute etter ære og berømmelse og sånn. Neida. Han er opptatt av de svake og undertryktes sak. Kritisk til griske helberedere er han også. Jadda:

- Jeg er lei av hele diskusjonen, som jeg vil karakterisere som uverdig. Helbredende evner er et fenomen som mennesker har hatt i lange tider. Dette er ikke noe nytt. Jeg syns forøvrig det er bra at det rettes fokus mot de som utnytter syke mennesker for å tjene penger. Men det må ikke gå utover alle oss som har slike evner, sier Herland.

Det er rent så man blir varm om hjeretet av all denne omtanken for de svake, fattige og undertykte. Sånne som Herland, altså, "[...] som gjerne tar imot pengene om han vinner veddemålet".

Herland er forøvrig klar på at det ikke er denne fæle placeboen som er inne i bildet (burde ikke sånt reseptbelegges?):

- Jeg kan ikke utelukke at healing har sånn effekt på enkelte, men mange blir kortvarig verre etter healing før de blir bedre. Dette skyldes at kreftene jobber i kroppen. Det er ikke placebo.

Nei, Herland, det er det sannelig ikke. Det er tid som går. Kropper som leger seg selv. Sånn kropper gjerne gjør. Og det skader neppe at man føler at man har tatt tak i egen lidelse.

Og apropos tid som går: Er det ikke valg snart?
_____

Sitter latteren fast i halsen etter uker med snåsamani? Fortvil ikke. Meld deg inn i Skepsis i stedet.
_____

12 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

"Og apropos tid som går: Er det ikke valg snart?"

-Ti hi!
Lurer på om Øyvind Solum har noe med alt dette å gjøre. Er det en slagsnettverksbinding som foregår her, mellom sosialdemokratiet og holister av ymse slag.

Ellers var Schödingers Katt i kveld en kostelig opplevelse. Her ble en selverklært dyretolk grundig avkledd av Asbjørn Dyrendahl. At mannen klarer å holde seg alvorlig er beundringsverdig.

Anonym sa...

Takk. Men uten 'h', Viggo, uten h.

Det hjelper på alvoret at TV tar så mye tid.

Ellers er jeg nok en gang fristet til å bryte ut om "telepatiske skeptikere". Arnfinn og jeg har skrevet om det samme, nesten det samme, nesten helt samtidig.

Skulle nesten tro det var noe selvsagt i det vi skrev. Vi får kalle inn en advokat som kan avvise at så er mulig. Det samme skjedde tross alt Bjørn Are et par ganger.

Kan vi få en million for det tro?

Arnfinn Pettersen sa...

Det er helt utrulig, Asbjørnh. Men jeg hadde når sant skal sies lest din sak før jeg skrev min.

Og jeg hadde morsomst overskrift ...

Bjørn Are sa...

Men jeg skrev om valgkamp på Skepsis før jeg leste din kommentar, Arnfinn!

Regner med at millionen er min nå.

Anonym sa...

"Snåsamani"! Haha, fantastisk ord...

Oppfordringen er herved fulgt, noe jeg skulle gjort for lenge, lenge siden...!

Arnfinn Pettersen sa...

LP: Strålende ord, jeg har stjålet det fra Asbjørn, men du kan godt få låne det.

Velkommen inn i varmen.

Forøvrig: Kan Snåsatypens varme hender ha noe med den globale oppvarmingen å gjøre?

Bjørn Are sa...

Jepp, fristende å si nesten samme grad av realitiet. Ihvertfall de seneste ti år.

Fredrik Mellem sa...

Det er stadig like pinlig.

Anonym sa...

Hola!

Det er godt å se at det fortsatt finnes tenkende mennesker i dette landet.

Å lese om siste AP-politiker som tror på dette vaset er forstemmende. Latterlig og typisk er jo at han attpåtil stiller betingelser for at healing skal fungere, og synes helt å overse at dersom healing er et fenomen og objektiv beskaffenhet ved vår verden (slik f.eks gravitasjon er det) så virker det uansett.

Men,neida, her må ikke hanen gale før katten har kommet hjem og eldste sønn i huset må ikke fjerne lappen over høyre øye før den trebente damen i naboblokken har bakt ferdig pepperkakene mannen hennes skal få dersom han vinner i bingo!

Det er typisk av disse para-folka og skulle stille betingelser, men det er vel en del av det mentale forsvaret: "Åja, pepperkakene gikk til katta ja, det var derfor det ikke fungerte".

Mvh

Zarathustra

Anonym sa...

Fadderullansen, da! Er det en bengel som har gitt "The Secret" til landets tillitsvalgte?

Sett den til å lese samtlige av "the science of discworld" i stedet! Her må tung avrusning til.

Anonym sa...

Arnfinn: Klart morsomst, både overskrift og tekst.

Ellers holder jeg en knapp (og et glansbilde) på telepatien - du trodde selvfølgelig bare du leste det pga den klare forbindelsen...

Anonym sa...

Og siden det blir påstått at placeboeffekten ved legebesøk er rundt 35 prosent, passer det jo fint.