lørdag 14. februar 2009

Vikingene kommer!

26. februar vender ikke bare vikingene tilbake, Kjettersk kjeller tar også fatt på et nytt år, under tittelen:

Runemagikere på fluesopp? Vikinger og runer og hva vi egentlig vet om dem

Fra presseskrivet:

Vikingtiden: En mørk tid preget av brå død. Berserker med horn på hjelmen gumlet fluesopp til de frådet om kjeften. Deretter hoppet de i drageskipene sine for å dra i vesterled og voldta nonner. Mens her hjemme kunne Odin-prester, innviet i runenes mystiske hemmeligheter, preke den norrøne gudelæras hellige kanon.

Eller var det virkelig slik? Hva kan vi egentlig vite om vikingtiden? Kan det være at det vi har lært av Hårek den Hardbaldne ikke er helt på nivå med moderne forskning? Og hvor godt passer det norrønne egentlig med nazistisk og rasistisk tankegods?

For å få svar på noen av disse spørsmålene har vi slått kloa i Nanna Løkka. Løkka er doktorgradsttipendiat i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, der hun spesialiserer seg på norrøn mytologi og verdensbildet i norrøn tid. Og siden Løkka i tillegg til god studieprogresjon besitter en utmerket samling Black metal-plater, setter vi ekstra lit til hennes faglige kompetanse.

Dessuten skal John McNicol, leder for The Viking and Medieval Academic Film Club, vise klipp fra verdens dårligste vikingfilmer (hva MENER du med at du ikke visste at vikingene tilba blekkspruter?) og Kim Larsen, frontfigur i danske Of the Wand and the Moon, Skandinavias ubestridt største neofolk-band, gjester kjelleren for å synge og spille.

Nærmere detaljer finner du på Kjellerens nettsider.
_____

Ingen kommentarer: