onsdag 4. februar 2009

SVT i komplott mot paven? Tror ikke det

SSPX-saken har tatt stadig nye og intrikate vendinger. Jeg har ikke kommenter saken på en stund (men anbefaler alle som er interessert å følge med på Oddvar Mois blog) Men to ting fanget min oppmerksomhet i dag:

Det ene er TV2, som omtaler saken og klarer å gjøre nesten alt feil. Aller mest fascinerende er følgende påstand:

Gruppen ble bannlyst på 80-tallet for sine påstander om at det ikke fantes noen gasskamre i Nazi-Tyskland og at maks 300.000 jøder «omkom» under andre verdenskrig.

Nei, nei, nei, nei. Dette er rent, uforfalsket vrøvl. (Hvis noen ikke har fått med seg saken, redegjør jeg for bakgrunnen her.)

Det andre, som er langt mer fascinerende, er spekulasjoner om at SVTs famøse intervju med biskop Williamson var del i et liberalt katolsk komplott mot paven. Rorate Cæli gjengir et skriv som sirkulerer i Vatikanet:

[...] the journalist Ali Fegan of the program Uppgrad Granskning (Mission Research) asked him about a quote of one speech that took place in Canada some years ago on the gas chamber during the WWII. We all know the trap in which the bishop put himself in a very ingenious way, too confident in the opportunity to diffuse his niche ideas on holocaust than to protect the Church from the evil. This trap was indeed prepared for His Holiness Benedict XVI.

But who told the journalists of the SVT (Swedish Television Broadcast) about this speech of Msgr. Williamson? If you see all the program broadcasted on January 21st 2009 you will find out that the suggestions came from a french journalist: Fiammetta Venner. Who is she? She is a very well known french lesbian activist.

osv, osv, osv.

Det hele er riktig komisk og bygger på en misforstått forestilling om at Williamsons meninger var ukjente for offentligheten før han dummet seg ut på svensk TV. Det er oppriktig talt tøv.

Selv jeg kjente godt til Williamsons holdninger og ville antagelig ha googlet meg frem til noen kilder på et minutt eller to. Eller jeg kunne spurt noen av de katolske journalistene som har dekket SSPX i årevis, som britiske The Catholic Herald.

Svenska Dagbladet omtaler saken og SVT folks klarer, slik de gjerne gjør der i gården, å få det til å høres langt skumlere og mer komplisert ut enn det er. For det første kan det ikke sies å være særlig imponerede å grave frem saker om Williamsons antisemittisme. Selv jeg har skrevet om det før. For det andre får de det til å høres ut som de næremst satte livet på spill for å intervjue mannen. Det hele er heller pinlig.

Hva Den katolske kirke angår, har de god grunn til å spørre seg selv om hva som gikk galt denne gang. De trenger definitivt noen nye PR-rådgivere. Helst noen som faktisk leser engelsk og får med seg hva som skjer i britisk og amerikansk presse.

Og jeg tviler forsåvidt ikke på spekulasjonene om at paven kan ha fått dårlige råd fra liberale rådigvere innen kirken som ikke vil ham vel. Han har utvilsomt mange uvenner og fiender.

Men man trenger ikke konstruere noen konspirasjonsteori for å forklare hvorfor det gikk så galt som det gjorde.

Selv om det for all del er gruelig underholdende.
_____

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tok og så Uppdrag Granskning over nettet. Det var litt... vinklet. Ellers, som fascinert av historie og tradisjoner, så syntes jeg det var litt morsomt at de skulle gjøre det til noe ekstra skummelt at noen av kirkene SSPX hadde fått låne, var kjente middelalderkirker. Morsomt fordi den latinske messen deres er langt nærmere det man hørte i kirkene da de var nye, enn det meste Svenska kyrkan driver med idag...

Øyvind Strømmen sa...

"Dette er rent, uforfalsket vrøvl."

I det minste er det uforfalsket vrøvl. Forfalsket vrøvl er meget verre.