onsdag 26. november 2008

BBC og Downs syndrom

En interessant sak hos BBC, dog med en ubehagelig vri:

"More Down's syndrome babies are being born than before pre-natal screening became widespread, figures show.

The UK saw 749 Down's births in 2006, up from 717 in 1989 when tests came in."

Kilden er en undersøkelse foretatt av britiske The Down's Syndrome Association, og saken inneholder kommentarer fra en rekke foreldre, som begrunner sitt valg.

Så langt alt vel. (Og en positiv overraskelse.) Jeg er derimot (i likhet med Cellarer på den konservative, katolske bloggen How The West Was Lost, hvor jeg fant saken) både fascinert og forundret over BBCs merkelige overgang mellom de nevnte tallene og foreldrenes kommentarer:

"The Down's Syndrome Association surveyed 1,000 parents to find out why they had pressed ahead with a pregnancy despite a positive test result."

Hvilket avføder følgende spørsmål: Går de inn for å være vemmelige eller kommer den slags av seg selv der i huset? Kunne man i så fall vurdere ... hva var det nå det het igjen ... jo ... å ... tenke?

4 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Mitt tips er at antallet fødte barn med Downs syndrom kommer til å synke igjen, når resesjonen har holdt på en stund.

Anonym sa...

Hei, har lest bloggen her en god stund men ikke vært aktiv i diskusjon enda.

Jeg registrerte at bloggeren på How the West was lost søkte etter en oversettelse av ditt blogginnlegg, så i et øyeblikk av kjedsomhet tok jeg meg den frihet å oversette dette for ham og poste det i kommentarfeltet hans. Håper det går greit.

Ellers er jeg ikke like negativ til spørsmålet BBC stiller her og mener vel at spørsmålet i seg selv er greit. Selv om jeg er enig i at formuleringen absolutt kunne vært mindre negativt ladet.

Arnfinn Pettersen sa...

Lord Buckethead: Velkokmmen til kommentarfeltet (se gjerne innom på ny) og takk for oversetterjobben.

Jeg har kort kommentert saken over hos The Cellarer. Det oppstår noen små misforståelser fordi ord ikke alltid betyr helt det samme på ulike språk.

Arnfinn Pettersen sa...

Og forøvrig: Det er ikke BBCs spørsmål det er noe galt med, det er den ekstremt ladede måten det er formulert på. Som om det var en selvfølge at man aborterte barn med Down's syndrom. Hvilket selve saken jo viser at det slett ikke er.