mandag 24. november 2008

Jødiske nazister. Og svenske

Eller muligens heller:
Israelske nazister. Og svenske (se bunnen av saken for hvorfor)

En venn av meg fortalte en gang om en venninne, som i kjelleren på huset sitt i Jerusalem hadde funnet en medlemsliste fra Jerusalem-avdelingen av NSDAP fra slutten av 30-tallet. I sannhet et prosjekt som ikke hadde fremtiden foran seg ...

Jeg ble minnet om det av VGs og Dagbladets saker om de israelske, jødiske nynazistene som har pådratt seg noen år i fengsel for "angrep mot ortodokse jøder, homofile, narkomane og gjestearbeidere - samt skjending av en synagoge".

Rett nok overser man ofte at russisk-jødiske innvandrere, som bemanner noen av de mest rablende sprø ytre høyre-gruppene i landet, ofte er helt sekulære. De er etniske jøder, men ikke troende.

Ikke desto mindre låter jødiske nynazister unektelig som en innmari dårlig vits.

VG har lagt ut noen videoklipp de har laget av seg selv, og av dem fremgår det at vitsen ikke er morsom i det hele tatt. De belyser hovedproblemer med denslags grupper: De er muligens morsomme i all sin idioti og intellektuelle ubehjelpelighet, men de er samtidig befolket av mennesker med plagsomt lav terskel for å utøve vold mot andre - og hverandre.

Svenske Expo dokumenterer nettopp dette. De har, i samarbeid med Expressen, sett nærmere på 77 nazister som ble arrestert under en voldelig demonstrasjon i 1998. Tallene er ikke overraskende, men ikke desto mindre svært ubehagelige:

I granskningen ingår alla lagakraftvunna domar mot nazisterna både före och efter demonstrationen. Resultatet visar att bakom de raka leden av nystrykna skjortor finns en brutal verklighet präglad av våld, hat och förstörda liv.

• De 77 nazister som deltog på demonstrationen har sammanlagt dömts för totalt 494 brott.
• En stor majoritet av nazisterna – drygt 70 procent – är dömda. Motsvarande siffra för hela befolkningen ligger runt 20-25 procent.
• Det överlägset vanligaste brottet är misshandel, följt av olaga hot, skadegörelse och stöld.
• En av nazisterna som deltog i Nora har även dömts för mord. I Norge 2001 mördades 15-årige Benjamin Hermansen på grund av att han var mörkhyad av bland andra Nicolai 29.

De mener også å kunne dokumentere at 23 mennesker er drept av nynazister i Sverige de siste 25 årene. Og det er på ingen måte bare fienden det har gått utover:

För förövarna har inte bara gett sig på sina fiender – invandrare, homosexuella och vänsteraktivister. En sammanställning av domarna visar i stället att förövarnas offer varit såväl unga som gamla, invandrare som etniskt svenska, hetero- som homosexuella.

Ibland är offren bara några som de stött på ute på krogen och hamnat i bråk med. Andra gånger är det interna uppgörelser inom de egna kretsarna som lett till döden.

– Risken är inte bara att du kommer att utöva våld, utan också att du själv kommer att bli ihjälslagen om du går med i organisationerna. Det skapar hämnd och mothämnd, säger Heléne Lööw.

Så hvis du er hvit, hetero og ikke politisk aktiv på ytterste venstreside, later den sikreste måten for å få bank av nynazister å være ... å bli nynazist.

Vi snakker i sannhet om den hvite rases edleste eksemplarer. Pføy.

Oppdatering: En kommentator uttaler at disse gutta ikke er å anse som jøder. De fikk emigrere til Israel fra Sovjetunionen fordi de har jødisk bakgrunn, hvilket vil si at det er tilstrekkelig at en av besteforeldrene deres er jødisk.

Så vidt jeg kan se betyr det i seg selv bare at det er mulig de ikke er å anse som jøder. Jeg har forsøkt å finne ut av spørsmålet, men svaret forblir uklart, muligens blant annet fordi flere av de tiltalte var midreårige da forbrytelsene ble begått og deres navn derfor er holdt hemmelige.

Det nærmeste jeg kommer en konklusjon i spørsålet er hos BBC, som skriver "The suspects all migrated to Israel under the Law of Return, which allows anyone with at least one Jewish grandparent to become a citizen. But their links to Judaism are slender, with most qualifying for citizenship through grandparents or distant family connections."

Men svaret er ikke entydig. På Jerusalem Post foregår det en frisk diskusjon om hvorvidt de er å anse som jødiske eller ikke. Det blir ytterligere komplisert av at mange av de som emigrerte til Israel hadde falske papirer og ikke hadde jødisk bakgrunn i det hele tatt.

Uansett er jeg enig i at den opprinnelige overskriften kunne vært bedre. Men fordi det blir masse krøll hvis overskrifter endres, har jeg lagt inn den alternative overskriften under, heller enn å endre den.

18 kommentarer:

Anonym sa...

orket ikke å lese hele innlegget ditt, men en ting: det er nettop hele poenget med saken her, og andre (helt andre saker) at disse innvandrerne IKKE er Jøder, men i bestefall har jødisk familie. Israelsk lov til å "returnere" gir alle med Jødiske besteforeldre rett til å flytte dit, og bli statsborgere. Så du har svært mange ikke Jødiske israelere, som er der pga Jødisk bakgrunn. Det du skriver øverst i artikkelen er faktafeil.

Anonym sa...

Og jeg som trodde alle gærninger er muslimer.

Anonym sa...

Et apropos: Dette minnet meg på en annen atypisk nynazist: Jackie Arklöv, som er født i Liberia og er halvt afrikaner.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jackie_Arkl%C3%B6v

Anonym sa...

Dette er som han FrPs Mazyar Keshvari som går rundt og tror han er en bleikhvitt nordmann.

Anonym sa...

Innen Jødedommen er det ikke forskjell på å være troende eller ikke troende Jøde. Er (minst) moren din Jøde, er du også det. På denne måten kan man få Jødiske nazister. Det ser mer spektakulært ut enn det er.

Anonym sa...

Det er jo ikke historisk ukjent at sionister og nazister hadde et betydelig sammarbeid før krigen.
f.eks: (http://www.transferagreement.com/transfer/html/synopsis.php)
De hadde hadde en viktig ting felles; sionistene ville ha jødene "hjem" til Israel og naziztene ville ha jødene ut av Europa.(Selv om Hitler i utgangspunktet foreslo Madagaskar...)
Britene på den andre siden blokerte havner og beskøyt skip med jødiske jødiske emigranter på vei til det som skulle bli Israel. (Senest i 1947 var det vel)Så alt var ikke like sort og hvitt som det virker som for de fleste i dag.

Anonym sa...

"Så vidt jeg kan se betyr det i seg selv bare at det er mulig de ikke er å anse som jøder."
- Så sant de ikke har konvertert til jødedommen så er de ikke jøder. Hvis ikke deres mor er jøde. Man er ikke jøde selv om besteforeldra var det.

Anonym sa...

Når det er snakk om Svenske nazister så bør en ha i bakhodet at det skal svært lite til for å regnes som nazist i Sverige.

Nazist brukes der på samme måten som rasist brukes i Norge. Som en effektiv diskusjonsstopper.

I Sverige skilles det ikke på nazist, rasist, nasjonalist eller innvandringsmotstander. Alt betegnes som nazist.Om de i det lange løp er tjent på en slik sammensausing av begreper er tvilsomt.

Forøvrig er vel Israel basert på at et folk er spesielt og utvalgt. Sionisme og Nazisme er to varianter av samme ekstremnasjonalisme, men med to forskjellige folk som det utvalgte.

At noen russiske gutter som føler seg utenfor overreagerer med å gå for en antijødisk ideologi er nok mer et opprør mot et Israel de hater enn en forkjærlighet for den nazistiske ideologi. Tror jeg. Men jeg kan ta feil, har gjort det før.

Anonym sa...

Joda, ordet "nazist" brukes av en del på samme måte som "politisk korrekt" brukes av andre. Og det er klart uheldig.

Men i denne svenske saken var det altså snakk om mennesker som gikk i et demonstrasjonstog arrangert av Nationalsocialistisk front. Altså en organisasjon som kaller seg selv nasjonalsosialistisk. Og som syslet med Hitlerkultus, hakekors (inntil de ble forbudt) og hele koste(arm)binderiet. De må det vel være greit å kalle nazister?

Dessuten er de verste synderne i denne innsausingen nazistene selv. For det er de, som mer enn noen andre, har klart å innbille offentligheten at nasjonalisme og nazisme er det samme.

ViggoStrømme sa...

"Joda, ordet "nazist" brukes av en del på samme måte som "politisk korrekt" brukes av andre. Og det er klart uheldig."

-Sukk.

Arnfinn Pettersen sa...

En anonym skriver: "- Så sant de ikke har konvertert til jødedommen så er de ikke jøder. Hvis ikke deres mor er jøde. Man er ikke jøde selv om besteforeldra var det."

For all del. Men så vidt jeg kan forstå er det i så fall 25 % sjanse for at både mor og mormor skulle være jødiske. Det er altså fullt mulig at man er å anse som jøde hvis kun en av ens besteforeldre er jødisk.

Viggo: Hvorfor denne sukkingen?

ViggoStrømme sa...

Fælt som du løpet etter meg da!? Får jeg ikke lov å sukke heller nå?

Vel, du ber om det: Jeg sukker over Didriks sleivspark selvsagt. Det var så flaut at jeg ikke gadd å kommentere.
Det er jo litt artig dette, at Thomas Hylland og Culcom vil ha det til at kulturrelativisme er et utslitt og irrelevant begrep, eller at Didrik forsøker å avvæpne politisk korrekt som noe som skulle kunne ramme ham selv.

Hadde det vært litt muskler i Didriks sammenligning, hadde han skrevet:
"Joda, ordet "nazist" brukes av en del på samme måte som "rasist" brukes av andre. Og det er klart uheldig."

Det hadde vært relevant og rett observert. Utover et tror jeg ikke Didrik og andre politiske korrekte vet hva politisk korrekthet er. De tror det dreier seg om en motesak med riktige meninger. Men da har de glemt konsensusbiten, det fordømmende språkpolitiske, det totalte fravær av handling, sinnelagsetikken på bekostning av realiteter, den borgerlige forakten for vanlige menneskers liv, utopien og ønsket om å kneble den offentlige debatten, dikotomiene, viljen til å ofre demokratiske verdier på bekostning av kulturell sensitivitet, kulturrelativismen og viljen til å forkaste universelle rettigheter, forsøkene på å sensurere litteratur, kunst og film som kan virke støtende, eksklusiviteten, den moralske hybrisen.

Anonym sa...

Joda, jeg vet hva det er å være politisk korrekt, for det har jeg lært på dhimmi-kurset.

ViggoStrømme sa...

Du kan jommen ironisere Didrik. Dette med dhimmi, som du tydelig finner spøkefullt og artig, kan du jo spørre en armener, assyrer, greker eller kopter om. De vil sikkert le sammen med deg.
Forøvrig, og kun for ordens skyld, så finner jeg ordbruken usmakelig. I en europeisk kontekst er selvsagt slike begreper totalt irrelevant. Men det sier litt om hvilket verdivalg du har tatt, og hvilket språk du benytter som verktøy.

Lærte du å fremme tanken om et religiøst politi i Oslos gater på det samme kurset, forresten?

Anonym sa...

Nei, hva vi lærte på dhimmikurset er egentlig helt hemmelig. Beklager. Jeg skulle ikke en gang ha sagt det om politisk korrekthet.

Arnfinn Pettersen sa...

Viggo: Har du vurdert å slå på den humoristiske sansen din? At man kan spøke om et felt, innebærer som kjent ikke at man ikke kan se alvoret på samme felt.

Du er ikke den eneste som synes politisk korrekthet er et problematisk fenomen. Men det må gå an å være uenig med deg på noen områder, uten straks å bli oppfattet som overløper.

Didrik er en av de menneskene jeg kjenner som har skarpest sanser for politisk korrekthet som fenomen. Jeg synes ditt angrep på ham er blåst totalt ut av proporsjon og oppriktig talt ganske ufint.

ViggoStrømme sa...

Nå. Det var ikke så bokstavelig ment Herr Redaktør. Ufint var det kanskje, men jeg hadde jo håpet at det gikk ann å ane en spore humor oppe i all pompøsiteten.
Selvsagt forstår jeg at også Didrik ser at det politisk korrekte er et problemfelt. Men den godeste ideologirådgiveren bør vel også forstå at slike analogier han severer om nazisme og politisk korrekthet innbyr til litt mobbing.
Men siden redaktøren nevner det såpass klart, at Viggo ikke har oppført seg, så gir jeg herved min (nesten) uforbeholdne unnskyldning. Det er vel stort av meg?

Poenget mitt er at blant alt joviale tøys og innbyrdes blunking, dukker det opp en del ting som
det kan være alvorlige innvendinger mot. Når denne bloggen vokser, vil redaktøren oppleve mer av dette.

Anonym sa...

Kom over posten, og synes det var meget interessant.

Jeg leste om et intervju av et metall - band fra Israel, og da kom det opp noe som jeg tror likner det du snakker om.

Han som ble intervjuet, fortalte at mange av innbyggerne slettes ikke hadde jødisk bakgrunn.

Nå vet ikke jeg om det er riktig, eller ikke, men hvis det er som det du sier at mange er barnebarn eller oldebarn etter jødiske innbyggere - hvel - nazistene drepte også de som hadde jødiske besteforeldre.

Men, som vanlig er jo de fleste nazier lite gjennomtenkte.