fredag 14. november 2008

Vel tabloid i Fri tanke

Man skal muligens ikke daske sin oppdragsgiver på lanken. Og jeg skal være den siste som skal kritisere noen for tabloide tendenser. Ikke desto mindre har jeg nå tenkt å kjefte på Fri tanke for å være vel tabloid.

Utgangspunktet er som følger: Even Gran har intervjuet Bob Drogin, forfatter av boken Kodenavn Curveball: Om spioner, løgner og krigen i Irak, som nettopp er kommet i norsk oversettelse på Humanist forlag. Så langt er alt greit.

Drogin reflekterer rundt mangelen på kritiske motargumenter som preget amerikanske myndigheters klokketro på at irakerne hadde masseødeleggelsesvåpen. Han sier:

– Ja, du kan godt si at det hersket en slags religiøs blindhet blant verdens ledere på den tiden. Det var ingen som tvilte på at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen. Det man diskuterte var hva man skulle gjøre med det. Det ble en slags boble der folk i ledende posisjoner stolte på hva alle de andre sa. Når så mange statsledere sier det samme, så må det jo være sant.

Og det kan man alltids diskutere, men det er fortsatt greit.

Men jeg må tilstå at jeg synes det er i overkant tabloid å på bakgrunn av denne uttalelsen presentere intervjuet under overskriften "Blind, religiøs tankegang startet Irak-krigen". Det er en påstand det ikke er dekning for i intervjuet.

Så det så. Frem med lanken: Dask!

Oppdatering: Søren, nå endret de tittelen ...

7 kommentarer:

Even Gran sa...

Jeg spurte jo bare om det ble en slags religion for dem, og han svarte ja. Så jeg har bare sitert, egentlig.

Men man skal vel være forsiktig med å omtale religion som noe iboende negativt, som noe "forblindet". For det er jo egentlig en ærlig og oppriktig sannhetssøken. Det hadde jeg sannelig glemt... ;-)

Diskuter ivei. Jeg drar til Tyskland i helga og kommer ikke til å være i nærheten av denne bloggen...

Baard Thalberg sa...

Ei heller var alle verdens små store ledere med på grunnlaget for krigen. Franskmennene stod steilt i mot og hevdet at de ikke kunne finne indikasjoner på masseødeleggelsesvåpen i Irak , og de hadde også lett etter dem. Og blant små ledere var vår egen Bondevik heller ikke overbevist - og han er da ellers rligiøs nok!

Arnfinn Pettersen sa...

Det er det jeg sier Baard: Den derre vensresida har kuppa HEF!

Baard Thalberg sa...

Men til sammen veier du og jeg like mye som tre , så vi står i mot!

Arnfinn Pettersen sa...

Jepp. Staute fornuftens klipper i sosialismens selvtilfredse storm. Eller noe sånn.

ViggoStrømme sa...

Kan jeg få være med?

Even Gran sa...

Enig med Baard. Det var ganske mange, også blant statsledere, som begynte å mene at Saddam neppe hadde disse fryktede våpnene.

Jeg spurte Drogin om dette, men han insisterte på det bildet som er gjengitt i artikkelen.

Jeg tror han tar feil, eller ihvertfall så ser han det veldig ut fra en amerikansk synvinkel. Dette var ikke så entydig i Europa som han gir inntrykk av.