fredag 23. januar 2009

Angrepet på ytringsfriheten oppdaget

Og da har oppropet "Nei til straff for religionskritikk" hatt sin effekt: VG omtaler saken, under den mildt lattervekkende overskriften "Kjendisopprør mot justis-Knut".

(OK, "mildt lattervekkende" er en understatement.)

Men om overskriften er teit, er saken aldeles udmerket:

- Det ser ut som at det er skreddersydd for å hindre den type ytringer som Muhammed-karikaturene, og jeg er interessert i å få svar på om det stemmer at tegningene skal rammes av dette, sier [Roy] Jacobsen.

Det samme spørsmålet vil professor Francis Sejersted, som ledet Ytringsfrihetskommisjonen og er styreleder i Fritt Ord, ha svar på.

- Dette er en innskrenking av religionskritikken. Det kan ikke bety noe annet enn at regjeringen vil reaktivere blasfemiparagrafen som er sovende i dag, sier han.

Hvilket i et nøtteskall oppsummerer det mange oppfatter som problemet. Et problem som ikke blir mindre av at ingen vil forklare hva det er de ønsker å forby.

Storberget på sin side, følger opp den stolte tradisjoen fra sin statssekretære Astri Aas-Hansen denne denne Fri tanke-saken og vil ikke oppklare noe som helst:

Justisminister Knut Storberget kan ikke garantere at det fortsatt vil være lovlig å publisere karikaturer av profeten Muhammed om den nye loven blir vedtatt.

– Jeg mener ingen av Muhammed-karikaturene jeg har sett skal omfattes av forbudet, men det er domstolene som skal avgjøre dette, sier han til VG:

Han har ikke lyst til å gi eksempler på hva slags ytringer som kan bli forbudt.

– Det er domstolene som skal avgjøre dette. Men loven skal ramme ytringer som rammer individer på bakgrunn av at de har en religion, sier Storberget.

De foreslår altså en lov for Stortinget, som de selv ikke vet hva de ønsker skal ramme, og overlater til domstolene å avgjøre hva de mener. Dette gir begrepet "lovgivende forsamling" et helt nytt innhold.

Fri tanke
har intervjuet Andre Oktay Dahl, stortingsrepresentant for Høyre og partiets talsperson i lovsaker. Han er ikke direkte imponert:

Det Oktay Dahl reagerer på, er at regjeringen nå ber Stortinget vedta en lov som "verner religioner og den enkeltes religiøse følelser mot usaklige og krenkende uttalelser”, uten å spesifisere hva de mener med "usaklige og krenkende".

Denne grensedragningen skal nemlig komme senere, i en "ikrafttredelsesproposisjon" og det vil ikke skje før om et par år, fortalte statssekretær Astri Aas-Hansen til Fritanke.no den 20.1.

– Dette er som å be om en blankofullmakt til å gjøre som de vil i denne saken, sier Oktay Dahl.

– Men denne ikrafttredelsesproposisjonen skal vel også behandles i Stortinget, vil jeg tro?

– Joda, men da skjønner jeg ikke hvorfor man bare kan vente med hele saken. Når man vedtar endringer i staffeloven, må man vite hva man vedtar.

Så sannelig.
_____

Forøvrig:
Sitatet fra Storberget er hentet fra Trønder-Avisa, som gjengir en NTB-melding basert på VGs sak. De siterer VG på dette, men jeg kan ikke finne det i VG. Det er litt forvirrende. Men det er ikke så rart. Det er tross alt Storberget vi snakker om. Hvis noen kan sende meg en lenke til VG hvor han faktisk sier dette, blir jeg glad. [Sigrun sendte meg en lenke til en pdf-versjon av den aktuelle siden i VG. Det takkes og bukkes.]

Jon Hustad har en kommentar i Dag og Tid, som fokuserer på den påtagelige tausheten som har preget denne saken til nå. (Og hvor Fri tanke får meget hederlig omtale, som en av få røster som faktisk tok opp saken da regjeringen snek den ut.)

Oslo-presten Ingrid Elise Wergeland hadde en god kronikk om hvorfor dette er en dårlig idé i Aftenposten for noen dager siden, under overskriften "Farlig religionsvern".

Carl Müller Frøland, idéhistoriestudent, og Thorkil H. Aschehoug, advokat, hadde en kronikk i Dagbladet i går, under overskriften "Trussel mot ytringsfriheten".

Dessuten er det opprettet en Facebook-gruppe med samme navn som oppropet. Vær ung & opprørsk: Meld deg inn.

8 kommentarer:

svein sa...

Jeg har skrevet under. Blir jeg kjendis da?

Bjørn Are sa...

Velkommen i kjendisklubben!

Og ordberekreftelsen er ektorsi - la oss bedrive ektorsisme sammen her!

svein sa...

Så flott! Når ringer Se og Hør? Og ordbekreftelsen nå er nomenize, så da er vel "navningen" allerede i gang?

Anonym sa...

Arnfinn unngår å omtale paragrafen som paragraf 185. Det er bra. Det er det ikke så mange andre som gjør. VG, Dag og Tid og et utall kronikkskribenter har ikke oppdaget at dette ikke handler om paragraf 185 i straffeloven.

Det dreier seg selvføgelig om paragraf 135 (rasismeparagrafen). Regjeringen har skrevet feil i proposisjonen, det sier kanskje litt om hvor lite gjennomarbeidet dette forslaget er. Kan muligens brukes i formelle innsigelser mot forslaget.

Anonym sa...

Her tek nok unge Lorentsen feil, ja, i lova av 1903 var rasismeparagrafen nummer 135, men etter den nye av 2005 har den 185.

Anonym sa...

Siden det vel sikkert er flere som har lurt på det Storberget-sitatet, ja i verste fall kan det jo være en forfalskning utført av en politisk (evt. religiøs) gruppering - så står det altså å lese i mitt eksemplar av papiravisen VG datert dagen i dag, på side 9.

Men det kan selvsagt være at det er papiravisen det er noe med, så sjekk gjerne med VGs redaksjon.

Anonym sa...

Her er sitatet fra Storberget i VG.

Anonym sa...

http://www.aftenposten.no/
nyheter/iriks/article2892479.ece

foklarer muligens hvorfor Storberget ikke svarte så mye, at det hele er Sps behov for å markere seg og ikke Storbergets eget.

Det hele blir såpass tynt at jeg mener signaleffekten til andre land ved en slik lov også bør få tvilere til å signere,

se for eksempel Torbjørn Røe Isaksens
http://www.dagbladet.no/2009/01/25/kultur/
debatt/religion/4526238/

Den tvilsomme bør uanstt merke seg FN-konferansen om rasisme i Durban dersom det ikke allerde er plottet inn.