tirsdag 27. januar 2009

I gode, gamle dager. Den gang polio var polio

Kommentatoren Vivi skriver, i tilknytning til min post Mirakel: Barn blir friskt av kolikk!:

Til dere skeptikere: Hvordan tror dere mennesker har klart seg siden tidenes morgen? Vitenskapen hører til den moderne tid, og før det måtte man klare seg som best man kunne. Det vil si at man tok i bruk sjamaner, medisinmenn osv. Disse representerer det vi i dag ville kallt alternativ medisin. Er det da så vanskelig å akseptere at det fortsatt fødes mennesker med evner utenom det vanlige her i verden?

Den for lesere av mine kommentarfelt neppe ukjente Viggo Strømme har skrevet et svar så skarpt og morsomt at det fortjener plass på forsiden. Og siden det er greit for Viggo, her er det (med noen små formateringer og korreksjoner av språklig art):

Kjære Vivi!
Det er ikke unormalt å være ekstra flink til noe. Noen er veldig gode til å gå på ski, sånn som Bjørn Dæhlie. Andre er flinke til å spille på piano, sånn som Wolfgang Plagge. Vi er jo nødt til å akseptere det, ikke sant? Flinke folk har en plass i vårt lille land, fordi vi heldigvis ikke er et egalitært kommunistdiktatur.


Men det å være flink til noe, er ikke nødvendigvis det samme som å kunne helbrede sykdommer over telefonen. Det finnes faktisk grenser for hvor flink man kan være til å snakke i telefonen.


Du skriver litt nostalgisk om gamle dager, at da "måtte man klare seg som best man kunne" og "at man tok i bruk sjamaner, medisinmenn osv." Det er jo helt riktig og en grei oppsummering.


Visste du forresten at aztekerne saget hoder av småbarn, hulte ut hodeskallen og drakk menneskeblod av den, for å slippe gudenes vrede? En annen artig og litt fin historie er at de samiske sjamanene satte epileptikere ut i skogen for å dø, for å skåne resten av stammen fra besettelse.


En annen minst like artig fortelling er den om kirurgiens historie. For et par hundre år siden og frem til siste halvdel av attenhundretallet var dødeligheten ved benamputasjoner rundt regnet åtti prosent. Ikke verst å redde tjue prosent fra det som ble oppfattet som naturens uunngåelige tilbakekallelse: Naturen gir og naturen tar i den gudegitte holistiske sirkulasjonen.


Men så kom det noen kjedelige vitenskapsmenn, som forringet verdens mysterier ved å betrakte den gjennom mikroskoper. De hadde ekle, kyniske og uromantiske teorier om empiri, om hygiene og bakterier - og noe så dumt som anestesi: Semmelweis, Lister og Albert Schweitzer: Sånne ekle folk som fnøys av magi og det de kalte overtro.


Etter hvert var noen så frekke at de oppfant penicillinen og vaksiner mot difteri,tuberkulose, spedalskhet og polio. Alle disse sykdommene hadde jo vært en krigssone for varme hender, sjamaner og medisinmenn i årtusener, og nå hadde empirikerne, med sitt trangsyn og sitt opplysningsvelde, gjort verden om til et sjelløst forsøkslaboratorium.


Så bra da, at vi har Alternativmessen for nostalgikere som vil reise i tid, til den gang polio var polio, og ikke bare et vagt minne gjengitt i historiebøkene. Der kan man også mimre over den gode tiden, da de som i dag kalles alternative satt med definisjonsmakten.


Det var i de riktig gode gamle dager, da Newton og Kepler ble kalt okkultister og kjettere av de som søkte sannheten i det guddommelige og hele, og ikke i det fragmenterte og gudløse.
_____

Og forøvrig oppfordrer jeg alle lesere til å undertegne oppropet "Nei til straff for religionskritikk".
_____

14 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Morsomt og viktig vinklet!

Men såpass snevert og på spissen at vi får håpe at De Alternative ikke kan medisinens og vitenskapens historie godt nok.

Uansett, heia Semmelweis!

Signerer med ordbekreftelsen
- hyledue.

svein sa...

Er jeg veldig humørløs og uforstående hvis jeg synes Viggo "azteket" debatten lite grann her, og at Vivi trolig aldri våger å dukke opp her igjen?
Ørlite grann "overkill" kanskje?

Blogger sa...

Dette var jo en interessant tur gjennom deler av menneskets mørke historie. Takker for turen, og legger på minnet at min første kommentar "ever", til et innlegg på Bloggurat, fikk slik en fantastisk respons.

Sier meg forøvrig enig med Svein når han synes at Viggo ""azteket" debatten! Viggo, du må lære å ikke dra ting riktig så langt ;-)Du skjønner nemlig det at jeg, til forskjell fra hva du kanskje tror, har sinnsykt stor tro på vitenskapen. Men, jo eldre jeg har blitt og jo mer erfaring jeg har fått, har jeg også blitt smertelig klar over at det finnes mer mellom himmel og jord enn det forskerne klarer å finne ut av.

PS! I'll be back!

Blogger sa...

Jeg kunne ikke være dårligere jeg:

http://vivisverden.blogspot.com/2009/01/kommentere-kan-vre-farlig.html

Men, nå gidder jeg ikke mer ;-)

Anonym sa...

Jeg vil bare slenge på en liten betraktning som ser ut til å ha gått ubemerket så langt. Sitat: "Er det da så vanskelig å akseptere at det fortsatt fødes mennesker med evner utenom det vanlige her i verden?"

Dette er en feilslutning. Bruken av ordet "fortsatt" krever at man faktisk aksepterer at det ble født slike mennesker tidligere. Ja, man hadde medisinmenn, som sikkert kunne ett og annet triks som faktisk hjalp, i tillegg til alt det som ikke hjalp eller gjorde vondt verre. Det betyr ikke at de besatt spesielle, overnaturlige evner, verken da eller nå.

Blogger sa...

*smiler* Eira: Du må huske at jeg som skrev det der faktisk tror at mennesker som Gjerstad (og nå snakker jeg ikke om alle som påberoper seg å være healere)alltid har levd blandt oss. Derfor brukte jeg desverre ordet "fortsatt", fordi jeg ble litt ivrig og glemte at jeg henvendt meg til skeptikerne.

Det ser forresten ikke ut til at jeg er helt ferdig med denne diskusjonen likevel ;-)

ViggoStrømme sa...

Kjære Vivi!
Jeg er ikke så veldig skeptisk av meg, tro det eller ei!
Men å ha et åpent sinn, eller å tro at det finnes mer mellom himmel og jord som vitenskapen ikke kan forklare, er noe helt annet enn å sverme for kvakksalveri.
Nettopp fraseringen "et åpent sinn" er vannmerket til all verdens konspirasjonsteori og tåpelig alternativisme. (I motsetning til de trangsynte empirikere som maser om etterprøvbarhet og vitenskaplig meotde).

Jeg går ut fra at du vet at Alexander Graham Bell oppfant telefonen? Et slikt vitenskaplig faktum kan vel ikke balanseres med at Snåsamannen kurer via moderne teknologi.

Er logikken din at alt som ikke kan forklares vitenskaplig er fullstendig i tåka? Fritt fram for det aller meste, slik du finner det på Alternativmessen: Et roteloft av auramåling, homeopati, healing, sjamaner, magiske krystaller og ufologi?

For min del tror jeg at det som ikke kan forklares har en forklaring. Det er ikke engang sikkert at vi vil finne en forklaring. Er det så vanskelig å leve med da?

ViggoStrømme sa...

Bjør Are og Svein: Jada! Både "overkill" og upresist.

Blogger sa...

Viggo: Nå er det litt vanskelig å vite om du skriver ut fra det jeg har kommet med inne på denne bloggen, eller om du har vært inne på min blogg der jeg forklarer nærmere mitt syn i denne saken?

Inne på min blogg skriver jeg nemlig følgende: "Jeg tenker som så, at om noe ikke kan bevises, betyr det da at det ikke eksisterer? Vitenskapen vet ikke alt, og slik har det alltid vært. Har vitenskapen en slags rett til å definere absolutt alt på denne jord, eller kan det være ting vitenskapen trenger mer tid på å finne ut av?"

Dette burde vel være svar nok på hvorvidt alle ting har en forklaring, som du skriver. Såklart har alt en forklaring, vi er bare ikke i stand til å finne alle forklaringer, enda.

Hvis du hadde lest bloggen min, og komentarene mine under, hadde du også visst at jeg DEFINITIVT ikke svermer for kvakksalveri, eller at det er fritt frem fior alt som ikke kan bevises. Hadde du lest mine egne innlegg ville du også visst at mine tankerekker kretser i hovedsak rundt personen Gjerstad og andre som måtte ha samme merittliste, eller skussmål fra leger.

Ellers synes jeg utbroderingen din rundt et "åpent sinn" tok litt av - jeg er nemlig ikke så avansert, men tenker heller at om man har et åpent sinn, så frir man seg fra de fordommer som "tilhører et emne", og sier seg villig til å se en sak fra flere sider.

Anonym sa...

Hadde eg vært flink til å skrive, skulle eg skreve eit godt innlegg, men eg er ikkje flink å skrive og har store problemer med bokstavene. Dysleksi heiter det visst.
Derfor vil eg berre sei at eg har prøvd å lese alleinnlegga og er mest enig med Vivi.
Eg veit ikkje om "snåsamannen" ksn å helbrede, men eg veit atting kan virke, sjølv om det ikkje er vitenskaplig bevist.
Man skal ha ett opnet sinn. Så lenge ein ikkje hverken kan besvise eller motbevise noe, blir man aldri einig. Begge parter kan ha rett.
Eg syns det høres merkelig ut at man kan få hjelp over tlf, men viss noen mener at de får det, så er det vel greit vel?
Eg er humanist og syns vi skal ha tru på mennesket og ikkje krangle om kven som har rett. Liker ikkje når noen er så påståelig og meiner at andre overhode ikkje kan meine det dem gjør. Har møtt nok av såkalte "kristne2 som har prøvd å få meg til å innsjå at mine meinigar er heilt bak mål. Kan vi ikkje respektere at vi har forksjllige meinigar?
dette vart sikkert mye feil og sikkert mange som syns det eg skriv er berre tull. Det må dem få lov til å meine

Anonym sa...

Denne posten er nå anbefalt på http://sonitus.org/

Arnfinn Pettersen sa...

Svein: "Azteket" er et nytt favorittord her i korridoren. Vi skal bruke det så mye som overhodet mulig.

For øvrig later det til at din bekymring for Vivi var i bekymreteste laget. Det ser ut til at hun klarer seg helt fint.

svein sa...

Jeg bekymret med heldigvis i unøda for Vivi. Hun klarer seg bra i den store, stygge verden.
Ellers er jeg alltid glad for å spre i humanetikernes korridorer.

svein sa...

"Ellers er jeg alltid glad for å spre i humanetikernes korridorer."

Jeg ser at her er det uheldige tolkningsmuligheter, i forlengelsen av det folkelige uttrykket: "Jeg må ut og strø".

Altså en presisering:
"Ellers er jeg alltid glad for å spre GLEDE i humanetikernes korridorer."