torsdag 29. januar 2009

Skandale: SV-politiker sier noe dumt!

Her kobler man seg fra kybervirkeligheten en halv dag, for å få lest artikler til neste nummer av Humanist. Tilbake på nett har nitten mennesker meldt seg inn i Skepsis.

Det er ikke dagens triste nyhet som er årsaken. Det skyldes ikke at Billy Powell har dratt til det evige Alabama. Derimot har SV-politiker og lege Olav Gunnar Ballo erklært til VG at han tror man kan stoppe blod ved hjelp av religiøse vers. (Dagbladet siterer friskt.)

Jeg tror jeg burde mene noe om det (utover å slutte meg til Hablogs knusktørre vittighet: "Det er greit for meg, bare det rimer"). Skal vi se:

Olav Gunnar Ballo sier noe dumt! Ingen overraskelse.

SV-politiker sier noe dumt! Ditto.

Lege viser seg ikke å være sånn overvettes intellektuell! Gammelt nytt.

Politiker kommer med populistisk utspill! Gjesp.

Finnmarking tror på folkereligiøs blodstoppingsforestilling! Veldig gammelt nytt, jeg er tross alt folklorist. Og det gjelder for Ap-muligenskronprinsesse Helga Pedersens "helt vanlig i hennes miljø" også.

Men Helga Pedersens angrep på forskning og sånn er friskt:

- Jeg blir provosert av forskere og eksperter som bare skal kritisere saker som dette. De har ingen respekt for opplevelser som vanlige folk har hatt.

Skjønt: Antiintellektuelle og forskerfiendtlige holdninger fra arbeiderpartipolitiker! Ikke direkte sjokkerende.

Det var vanskelig det her. Jeg vil jo gjerne være opprørt ...

Jo forresten, her har vi en om Ballo: Påtroppende direktør for Rettsmedisinsk Institutt viser seg å ha et heller forvirret forhold til blod og helse!

Akkurat det må vel sies å være en smule bekymringsfullt:

"Ja, ærede dommer, offeret ble stukket fem ganger med kniv og overlevde, men vi har grunn til å tro at han stoppet blødningene ved å resitere et religiøst vers. Tiltalte bør allikevel absolutt dømmes for drapsforsøk."

Kanskje noen skulle forhøre seg en gang til med Ballo om dette med forskning og rasjonalitet og vitenskap og alt det der før han tiltrer?
_____

Og forøvrig oppfordrer jeg alle lesere til å undertegne oppropet "Nei til straff for religionskritikk".
_____

21 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Vel vel, Pettersen. Jeg er enig i at dette ikke er særlig overraskende.
SV er jo tross alt sosialister og sosialismen er som kjent en sekularisert utgave av kristen millenarisme.
Folk som tror at verden kan skapes om til et klasseløst paradis hvor menneskeslekten går opp i en høyere enhet, hvor både lovverk og økonomsike systemer er overflødige, fordi verdensborgeren har innsett (evt. blitt overtalt) at fred, frihet og alt gratis er mye bedre enn urettferdighet og menneskelige tilbøyligheter - slike folk - har lett for å falle for mye annet rart vissvass og vanvidd.

Sånne hvite blodlegemer og blodplater er noe kapitalistene har funnet på for å opprettholde økonomisk vekst innen legemiddelbransjen, farmakologi og mikroskop og linseindustrien.

Stikkord: "Tro kan flytte bjerge"
Formann Mao

"Tro kan stoppe blodstyrtning"
Formann (Rettsmedisinsk Institutt) Ballo

Mad Mullah Hastur sa...

*dunke hovud i kontorpulten gjentatte gonger*

Anonym sa...

Det overrasker meg egentlig at ingen av landets aviser hittil har tatt seg bryet med å finne ut hva Ari Behn mener om snåsamannen.

Øystein sa...

Viggo - jeg mistenker at du vil finne 'tro kan flytte fjell' i Bibelen, som (belive it or not) er eldre enn Mao..

Men Mao varte definitivt lenge nok!

ViggoStrømme sa...

Nuvel, Øystein.
Herr Mao var en hyggelig liten massemorder som skrev mange dikt og oppbyggelige essays. I disse publikasjonen benyttet han seg flittig av religiøse metaforer og lignelser, noe som ikke er så uvanlig i den marxist-leninistiske retorikken. Eller den hegeliansk-marxistiske, for den saks skyld.

Mao byttet bare Gud ut med partiet/seg selv.

"I dag er det to fjell som ligger og tynger på det kinesiske folket. Det ene er imperialismen og det andre er føydalismen. Kinas Kommunistiske Parti har for lenge siden besluttet å få vekk disse fjellene."

Fra Mao Tsetung: Skrifter i utvalg, Oktober forlag 1974.

Christian Brandt-Hansen sa...

Litt usikker på kva Viggo vil fram til i siste innlegg.

Mao meinte vel ikkje her at det var tru som skulle få imperialismen og feudalismen ut av Kina. Sånn eg har forstått det hadde formannen ei langt meir hands-on tilnærming.

Det å bruke bilder og metaforer i taler er vel heller ikkje eit uttrykk for at ein trur på overnaturlege krefter. Om vi då ser vekk i frå sosialismen, som du tydeligvis sjølv ser på som nettopp det.

ViggoStrømme sa...

Hva ville Viggo frem til? Ikke annet enn at det finnes mange slags religioner her i verden. En del av dem er sekulære, andre gudelige. Ballo ser ut til å være bitt av begge retningene: 1. Av doktrinen om den absolutte egalitarisme støttet av eksempelet med den upartisk velgørende sol; tilbake til de tider da naturens rikdommer kunne nytes av alle uten forksjell, før griskhet og trang til luksus skapte skiller mellom mennesket (fritt etter Cohn). 2. Av doktrinen om den endelige frelse gjennom telefonmirakler og snåsamenn.

Hvor sprø går det ann å bli? Så langt jeg kan se representerer Ballo det verste ved to grusomme tradisjoner: Anakronistisk traktorsosialisme og overtroisk modernitetsfiendtlig legmansskristendom.

Mao var en utopist som likte å bruke volumøse religiøse lignelser og irrasjonelle impulser før han tok livet av folk.
Hvem kan glemme maos vrede mot de "reaksjonære fuglene"? Formannen fikk sitt elskede folk til å skremme vekk fuglene fra avlingene som i sin tur ble spist opp av insektene og voila: Sultedød, et kjennemerke ved kommunistiske samfunnsordener.

Dette med fjellene var kun ment som en illustrasjon på forskjellige nivåer av den absolutte tåkeheimen.

Øystein sa...

Viggo: jeg ville neppe giddet å påpeke det jeg gjorde om du hadde brukt Mao-sitatet i din første post.

Dog gjør du ikke det. I stedet bruker du den gjengse gjengivelsen av Matt. 17.20, og tilskriver det Mao. Mulig du anser det som flisespikkeri. Jeg syntes det var verdt å poengtere.

ViggoStrømme sa...

Jøssda, Øystein. Enig i det. Litt flåsete gjort av meg, jeg angrer. Tilgitt?

Øystein sa...

Tilgitt :)

Mad Mullah Hastur sa...

Av og til får eg ein gnagande mistanke om at Viggo ikkje likar sosialistar ;-)

ViggoStrømme sa...

Viggo liker sosialister fordi Viggo er omringet av sosialister! Men Viggo liker ikke sosialismen. Viggo ser på sosialismen som barnslig, kvasireligiøs og potensiellt voldelig fordi den er fundert på indignasjon og vrede (over urettferdighet, et allmennt, tidløst fenomen).
Viggo er skreptisk til alle religioner når de tråkker over grensen mellom det private og det offentlige rom for å gjøre hevd på sine fantasifostre.

Mad Mullah Hastur sa...

Omringa av sosialistar? AHA! Viggo er eit frustrert medlem av SV som får ut sine frustrasjonar etter gruppemøter! Det forklarar alt! :-D

Så så, vi er alle frustrerte over SV Viggo ;-)

Eg bør berre påpeike at ordbekreftinga no var "sions".

... eg veit ikkje om eg våger å henge her meir no :-P

Arnfinn Pettersen sa...

OK, alle sammen, da stemmer vi i (med høy, skjærende røst):

Kriiiiingsatt av fiiiiender
Gååå iiinn iii din tiiiid
Uuuunder en blooooodig storm
Viiiii deg til striiiiid

Mad Mullah Hastur sa...

*synge med*

Kanske du spør i angst,
udekket, åpen:
hvad skal jeg kempe med,
hvad er mit våpen ?

ViggoStrømme sa...

Viggo opererer etter Graucho Marx (den fornuftige Marx altså) maksime: Jeg vil ikke være medlem av en forening (evt. parti) som vil ha meg som medlem.

Altså: Ikke medlem av noe som helst, bortsett fra en fotballklubb, men det gjelds ikke...Der er alle idioter uansett.

Viggo er omringet av sosialister fordi hele dette "vårt lille land" (er det flere enn meg som fårbrekninger av TV2s politisk korrekte Ole Paus- jingles?) er besatt av vrakgodssosialister, både til høyre og venstre. Hele landet har blitt et lyserødt habitus.

Det er i denne forlorne konsensuståka en nesten gal mann som Ballo fritt kan bevege seg mellom
Lenin og Snåsamannen.

Kefir kaffe? Kefir ikkje melk?

ViggoStrømme sa...

Jada!
Tralala! Tjohonk!

"Gi meg de bitre og steile, som ikke har frykt i sitt blikk.
Gi meg de gudløse stolte, som ikke har trang til mystikk,
men dristig vil skape en himmel her efter sin egen skikk."


vs

"Es zittern die morschen Knochen,
Der Welt vor dem großen Krieg,
Wir haben den Schrecken gebrochen,
Für uns war's ein großer Sieg."

Christian Brandt-Hansen sa...

At folk som meiner blodstrøm kan stoppast med bøn grensar mot meir enn litt rare er eg heilt einig i. No er jo heller ikkje vitenskap og legekunsten utan feil og manglar.

Urovekkande mykje av legar driv med er meir og mindre kvalifisert gjetning, om eg skal tru legen eg kjenner. Eg slår meg likevel til ro med at det er det beste vi har.

Forøvrig syns eg trua på kapitalismen og den frie marknadens fortreffelighet til tider har eit like kvasireligiøst skjær over seg som sosialismen.

ViggoStrømme sa...

Bad skrev: Forøvrig syns eg trua på kapitalismen og den frie marknadens fortreffelighet til tider har eit like kvasireligiøst skjær over seg som sosialismen.

-Ingen protester. Viggo istemmer. Utopia sucks! Bad burde lese (eller har allerede lest) John Gray.

Når det er sagt er liv i markedsliberalistisk limbo langt å foretrekke fremfor den kommunistiske limbokjøttkverna som går under navnet proletariatets diktatur.

Anonym sa...

Vi lever i en absurd verden.

Er det rart vi drekker?

LP sa...

Og nå slutter han etter omtrent ni måneder i stillingen, men av en annen grunn: http://www.dagbladet.no/2010/05/19/nyheter/innenriks/rettsmedisinsk/ballo_and_stortinget/11777308/