torsdag 22. januar 2009

Ari-mann og de slemme forfølgerne

Finn Erik Vinje er blitt pensjonist og blogger og synes, i likhet med alle jeg noen gang har diskutert temaet med, at Prinsesse Märtha og Ari-mann, den antroposofiske påfuglen, gir sine barn litt ... annerledes navn.

Skjønt, Vinjes karakteristikk er "bisarre" og "aparte". (Dagbladet omtaler saken, VG siterer Dagbladet.)

For de av dere som må ha glemt det, heter døtrene altså Emma Tallulah, Maud Angelica og Leah Isodora.

Vinjes uttalelse får påfuglen til å bruse med fjæra i ren opphisselse:

— Vinje har gang på gang vist at han har en politisk motivert kritikk mot meg og min familie. Dette har pågått i mange år, og er ikke noe nytt.

— Hva mener du?


— Jeg vil ikke utdype det videre, utenom å konstatere at dette ikke handler om språkpolitikk.

Det er for all del forståelig at Ari-mann blir litt betuttet over at noen er kritisk til hans døtres navn. Men begynner han ikke å bli en smule for paranoid nå? Vinje sier tross alt ikke annet enn det svært mange tenker om saken.

Hver gang Prinsessen & Påfuglen har annonsert barnas navn, har jeg brutt ut i ukontrollert fnising. Og jeg har ikke vært alene. Det har tidvis dreid seg om rene fnisekor.

Jeg er selvsagt på det rene med at det kun skyldes at vi er et folk av intolerante, innfule, jantelovpregede surpomper, som ikke innser prinsessens åndelige dybde og påfuglens friske, livsbejaende genialitet. For all del.

Ikke desto mindre: Hvis Vinje er ute etter Ari og hans familie, har han mange med seg.

Stakkars Ari-mann. Det kan ikke være lett å være en ener blant oss middelmådighetene, en stjerne i den norske rennestenen, et lys blant oss som hyller mørket.

Han hadde fortjent et bedre folk enn oss.
_____

Og forøvrig oppfordrer jeg alle lesere til å undertegne oppropet "Nei til straff for religionskritikk".
_____

12 kommentarer:

ViggoStrømme sa...

Viggo er i likehet med en viss redaktør (indirekete) svanger og et navnevalg opptar en viss tid. Sånn sett er Prinsessen & Påfuglen (!) nyttige å ha i henhold til bortselekesjon.

Anonym sa...

Påfuglen er avslørt: Han leste i Se & Hør at Patrick Dempsey (McDreamy) døpte datteren Tellulah. Etter å ha googlet navnet fant han en plausibel forklaring:
"Tallulah Bankhead, som jeg alltid har vært svak for. Hun var en veldig god venn av Tennessee Williams, og svært frittalende."

Anonym sa...

Når det gjelder det nye lovforslag som gjelder straff for religionskritikk er det i tråd med tilsvarende lovgiving i USA og mange andre land der ADL eller tilsvarende organisasjoner presser igjennom slike lover som "anti-hat" lover.

I praksis fungerer de slik at du fremdeles kan kaste dritt på Iran, muslimer etc. og hisse til krig mot dem, Pakistan etc. men du skal passe deg for å kritisere en viss nasjon som er basert på religion. Dette gjelder uansett om din kritikk er berettiget ifølge internasjonal lov.

Så for alle oss som ikke tenker over betydningen av frihet og ikke vil legge oss ut med noen er det ikke noe å frykte med den nye lov.

P.S. Det er ikke usannsynlig at det blir nedlagt forbud mot å lese, kjøpe, selge eller trykke bibler, som vil kunne bli rammet som hatliteratur under den nye lov.

Anonym sa...

Hei, det jeg reagerer på i denne saken er verken hva ungene heter eller om vi burde avsette kongehuset.

Det jeg reagerer på er at Finn-Erik Vinje sier i riksmedia at noens navn er "bisarre og utidige". Et av mine barn har et av disse navnene som eneste fornavn. Hun kan lese, og det FEV driver på med er jo da rett og slett mobbing av en 6-åring!

Anonym sa...

"Stakkars Ari-mann. Det kan ikke være lett å være en ener blant oss middelmådighetene, en stjerne i den norske rennestenen, et lys blant oss som hyller mørket".

HA HA! Du har en glimrende replikk! ;o)Men fra spøk til alvor: Jeg er litt enig med professoren. Disse navnene er litt vel oppstyltet. Men det er jo forsåvidt også i god påfugl-tradisjon.

Arnfinn Pettersen sa...

Steinar: Emma og Maud er begge deler udmerkede navn. Det er forsåvidt Leah også, men "prinsesse Leah" faller for (de intenderte) Star Wars-assosiasjonene.

Isodora får muligens passere, Tallulah er fjollete, samme hvor mye man liker Tallulah Bankhead, mens Angelica er bare dumt.

Derimot er samtlige kombinasjoner, blant annet fordi hver av dem inneholder et mindre velfungerende navn, intenst komiske.

Vinje burde muligens brukt mindre sterke ord, ikke minst på grunn av barn som din datter, men han er en pensjonist som skriver en blog sånn helt på eget initiativ. Det er ingen grunn til å behandle det som noe annet enn en eldre herres sure oppstøt.

Det er Aris intense overreaksjon som gjør det til noe mer.

Anonym sa...

..."mens Angelica er bare dumt".

Hvorfor det, om jeg tør spørre? For meg klinger det ikke så veldig kontroversielt.

Nei, skjønner ikke at Ari gidder å bry seg så fælt med dette. Vinje lider litt av Galtung-syndromet, og har løsningen på alle problemer. Men en gammel mann som blogger utgjør ikke nødvendigvis noen politisk konspirasjon.

Anonym sa...

Angelica kommer fra Sagaen om Isfolket...

Arne sa...

Såvidt jeg husker heter Vinjes sønn, roeren, Vetle.

Jeg vet bare om tre navn som er objektivt stygge: Gaute, Bjarte - og Vetle. Tilnærmet bisarre er de jo også.

Anonym sa...

Hahaha, ja, det mest underholdende ved dette er jo helt klart Aris reaksjon. Han virker som om han virkelig har bestemt seg for at nå er det "no more Mr. Nice Guy". Ingen skal kunne si noe negativt om ham og hans familie ustraffet,nei! Skjønt jeg tviler vel sterkt på om Vinje bryr seg nevneverdig.

"Isodora får muligens passere, Tallulah er fjollete, samme hvor mye man liker Tallulah Bankhead, mens Angelica er bare dumt."

Ikke helt enig her. Ser ikke noe galt i Angelica, nei, selv ikke Tallulah. Begge disse navnene kan faktisk fungere til en viss grad, alene vel å merke. Det navnet jeg har reagert mest på og som nesten får meg til å grøsse er Leah Isadora. Tenk å oppkalle barnet etter Star Wars og et billig sminkemerke! Stakkars unge...

Anonym sa...

Jeg mener navnet går inn i en god tradisjon, men ikke nødvendigvis den Vinje tenker på.
Ser en på navnelisten
Ollvar O. Kleppvold
Emanuel Desperados
Reodor Felgen
Melvind Snerken
Emma Tallula Behn
Enkefru Engschøn-Glad
Gudleik Knotten
så er det ikke noen av dem som skiller seg særlig ut.

Med Ari-mann har også kongehuset gjennoprettet en tradisjonell posisjon; Hoffnarren.
Og det burde egentlig være greitt at Hoffnarren oppfører seg som en narr.
Problemene oppstår vel først når narren, i sin selvhøytidelighet, går ut i det offentlige rom med sinne narrestreker, og venter å bli tatt alvorlig.

Anonym sa...

"Navnet skjemmer ingen", er ikke det et norsk ordtak?

Dette kan jo være en god anledning til å reflektere litt over dette ordtaket, eller hva? :)